Allah subhanehu we teala Zatı ile arşa istiva etmiştir, bu konuda tev'il, teşbih, tekyif ve ta'til yapılmaz. kulun aklı bunu kavrayamaz sadece iman etmesi gerekir. İlmi ile ise heryerdedir. Herşeyi görür ve bilir. O'nun görmesi ve işitmesi insanınki gibi değildir, bunları da insan aciz aklı ile kavrayamaz sadece iman etmesi gerekir. Allah'ı ve O'nun varlığını sorgulamak caiz değildir. Nitekim bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur:
Müslim ve Beyhakl, îbn-i Sîrîn´den naklederler. O demiştir ki: Bir gün ben Ebû Hüreyre´nin yanında idim. Adamın biri kendisine anlaya madığım bir şey sordu... Ebû Hüreyre: "ALLAHü Ekber!" diyerek hayretini ifâde ettikten sonra şöyle dedi: "Bunu, bu adamdan Önce iki kişi daha sormuştu, bu üçüncüleri oluyor... Ben Resûlülîah´dan (s.a.v.) işittim, o şöyle buyurmuştu: "Bazı adamlar gelecek, meseleyi çok ilerilere götürüp: "Evet, bütün varlıkları ALLAH yaratmıştır, peki ALLAH´ı kim yaratmıştır?" diyecekler." [219]
[219] Buhari´nin Enes´ten olan rivayeti de bu merkezdedir. Sâdece bunda: "...İşi bu kadar ileri götürdükleri zaman, müslüman kişi, onların şerrinden ALLAH´a sığınsın" buyur muştur. Müslim´in diğer rivayetinde ise; "Müslüman kişi: "Ben ALLAH´a iman ettim" desin, bu-yurulmuştur.
Allah'ın -subhanehu we teala- isim ve sıfatlarına, tevilsiz, tâ'tilsiz, tekyifsiz ve teşbihsiz iman etmek gerekir..
Tevil = yorumlamak, anlamını kaydırmak, değiştirmek
Ta'til = işlevsiz kılmak
Tekyif = keyfiyetini sorgulamak, nasıldır? demek
Teşbih = birşeye, mesela mahlukatından bir mahluka benzetmek
alıntı