Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Hacamat Olunuz, Şifa Bulunuz

DAVA Çevrimdışı

DAVA

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı

Hacamat nedir? Hacamat İki omuz arasından, belden,kalp karşısından,bacaklardan,sırttan, başın arka tarafından veya vücudun herhangi bir yerinden tedavi maksadıyla
şişe,bardak, veya boynuzla kan aldırmaktır. Peygamberimiz (s.a.s)'in tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiği sünnetlerindendir.
Hacamatın birinci hikmeti sevgili peygamberimizin (s.a.v.) sünneti olması ve Mirac'ta verilmiş olmasıdır.
Onun herbir sünnetine uymanın ne kadar makbul olduğu hepimizce bilinmektedir. Biz tabii ki işin tıbbi yönüne bakacak olursak hacamat damardan kan almak değildir.
Hacamatla vücutta fazla kan kalp ve beyin sektelerine, sinirsel rahatsızlıklara, allerji gibi bir çok hastalığa sebep olmaktadır.
Hacamatla; işte bu fazla kan ve deri altındaki kirli kanlar dışarı çıkartılır.

Peygamber Efendimiz (Sallallahü aleyhi ve sellem) hayber'de yahudi bir kadın tarafından zehirli koyun buduyla zehirlenildiği zaman,Cebrail Aleyhisselâm kendisine gelerek hemen kafasının arkasından hacamat yaptırmasını buyurmustur.

Efendimiz (s.a.v) basından ve iki omuzarasından hacamat yaptırıp zehiri vücudundan kirli kanlarla birlikte atmıstır ve ondan sonra ümmetine hacamat olmayı tavsiye etmiştir.
''Herkim vücuduna bir hastalık veya bir rahatsızlık gelirse hemen hacamat olsun'' buyuruyor.
Hacamat İki sebepten dolayı olunur;
1)Sünnet için: Yani herhangi bir kişide bir hastalık rahatsızlık olmayıp sadece Efendimizin sünnetini yerine getirmek için yaptırılır.
Bunun için en faziletli günler tercih edilirse daha evla olur.
İlk bahar,sonbahar ayları ve hicri ayın tek günleri 15_17_19 vb. gibi
2)Hastalık için: Peygamber efendimiz (s.a.v) Hadisi Şerifte ''Sizin Başınıza bir hastalık,geldiğinde ilk önce hacamat olun'' buyurmuştur.
Hastalık için yapılan hacamatta sadece hacamat yapılmayan günler dikkate alınır.

Çünkü hasta olan kişinin veya zehirlenen bir kişinin daha faziletli olan günleri bekleme gibi veyahutta bir kaç ay bekleme imkanı yoktur.
Nitekim peygamberimizde buyuruyor başına bir hastalık gelen hemen hacamat olsun buyuruyor.

Eger hacamat senede 1 defa veya 2defa olsaydı hastalanan bir kişi nasıl hacamat olan günü bekleyecekti
İşte bundan dolayıdır ki, Bir insan hastalandıgı zaman veya vücudun hacamata ihtiyacı oldugu zaman Pazar,Pazartesi,Salı,ve Perşembe günleri Hacamat olabilirler.

(Tedavi amaçlı olduğu zaman,mevsim ve aylar gözetilmez, ancak haftanın günleri gözetilmeye çalışılır.



"Hacamat olunuz, şifa bulunuz"

İnsanoğlunun 5 bin yıldır kullandığı tedavi yöntemi gerçekten onlarca hastalığı tedavi ediyor mu? Hacamat, nasıl yapılıyor? İşte "hacamat" tedavisi...



HACAMAT NASIL ÇALIŞIR

Hacamatın birinci hikmeti sevgili peygamberimizin (s.a.v.) sünneti olması ve Mirac'ta verilmiş olmasıdır.Onun herbir sünnetine uymanın ne kadar makbul olduğu hepimizce bilinmektedir.
Biz tabii ki işin tıbbi yönüne bakacak olursak önce hacamat (kan aldırmak) damardan değildir. Kan bağışı ile hacamat tamamen değişik iki yöntemdir.
Hacamat vakum usulu ile vücudun çeşitli yerlerinden kan almaktır. Damardan değil. Hacamatla vücuttta fazla kan kalp ve beyin sektelerine, sinirsel rahatsızlıklar, allerji gibi bir çok hastalığa sebep olmaktadır.
Hacamatla; işte bu fazla kan ve deri altındaki kirli kanlar dışarı çıkartılır. Deri altındaki kılcal damarlardan kan dolaşımı normal dolaşıma nazaran daha yavaş yürüdüğünden dolayı yıllarca bı kanlarda temizlenmeme oranı artar.
Bu sebepten dolayı vücutta çeşitli rahatsızlıklar (baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı, uyuşukluk, tembellik, ağırlık, v.s) baş gösteriri. Hacamat ile deri altındaki bu rahatsızlıklara sebep olan kan dışarı çıkartılarak kanın rahatça dolaşması sağlanmış olur.




HACAMAT İLE TEDAVİ OLUNAN HASTALIKLAR

Hacamat kan ile alakalı bir işlem olduğu için kan da insan bir bölgeye tesir etme imkanı vardır. Bununla beraber vücuttaki kirli kanı almakla kandaki toksinler, kolestrol ve kullandığımız ilaçlardan dolayı kanda bulunan ve bize zarar veren maddeler tehlikesiz bir şekilde vücuttan uzaklaştırılır.
Hacamat ile insanlar; anında tesir gösteren, emin, tehlikesiz, yan tesirsiz ve ucuz bir şekilde tedavi olma imkanı bulurlar.

Bununla beraber hacamatla tedavi olunan hastalıkların bazıları şunlardır.

*Baş ağrısı, yarım baş ağrısı ve sinuzit,
*Tembellik, uyku fazlalığı,
*Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı,
*Prostat ve cinsel zayıflık,
*Sırt ağrısı, bel ağrısı (lumbago), işiaz, diz ağrısı, yanlarda uyuşukluk,
*Hormon bozzukluğu,
*Yumurtalık hastalıkları,
*Buna benzer bir çok kadın hastalığı,
Hacamatla başarılı bir şekilde tedavi olunmaktadır.

HANGİ HALLERDE HACAMAT YAPILMAZ

*Hacamat çok ihtiyar ve zayıf kişilerde,
*Kalp Yetmezliği olanlarda,
*Bir yeri kesildiğinde kanı durmayan kişilerde,
*Hamilelerde,
*Aşırı kansız kişilerde
*AİDS HİV
*Tansiyonu çok düşük olan kişilerde
*Küçük çocuklarda
*Çok hassas ve korkan kişilerde kanlı hacamat yapılmamaması tavsiye olunur, duruma göre kansız hacamat tatbik olunur.

Tedavi Edilen Hastalıklar

VARİS

Bacak toplar damarlarının genişlemesi,uzması ve büklümlü hale gelmesi olarak tanımlanır.
Varis ile ilgili diğer bir özellik doğada yalnızca insanlarda görülmesidir.
Diğer hiçbir canlı türünde görülmemiştir.


VARİSİN OLUŞUMU

Kalp her atışta vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için bir miktar kanı,gerekli oksijeni ve besleyici maddeleri hücrelere verir. Ve ortamda oluşan artık maddeleri kirli kanları kılcal damarlara taşır.Varis bacaktaki bu kirli kanın birikmesinden ve damarın genişlemesinden meydana gelir.

EGZAMA

Birden bire ortaya çıkarak gelişen,kızartı, kaşınma sulanma gibi doku bozukluklarıyla belirginleşen bir deri hastalığıdır.egzama kişiyi rahatsız eder,ancak hayatı tehdit eden bir hastalık değildir.


EGZAMANIN ORTAYA ÇIKIŞI

Egzama derinin iç ve dış faktörlere bağlı iltihap cevabıdır.Genellikle alerji nedeniyle meydana gelir.Kişinin belirli bir maddeye karşı alerjisi varsa bu maddeye temastan birkaç saat sonra alerjik egzama şiddetli kaşıntı ile başlar.Deterjanların içinde bulunan kimyasal maddeler hemen egzama yapmaz içinde tahrişe neden olan zayıf kimyasal maddelerle tekrar tekrar karşılaşması egzamaya meyilli kişilerde birikici etki yapar ve bir süre sonra deri yüzeyinin savunma kapasitesi azalır yada yok olur.Bunu sonucunda da egzama meydana gelir.Ama bazen görünürde hiç. Bir şey yok iken de egzama meydana çıkabilir

ROMATİZMA

Umumiyetle eklem, kas ve sinir sistemini etkileyen hastalıklara romatizma denir. romatizma ağrıları, vücudun her tarafında görülebilir. Halk arasında, romatizma ağrılarına yel denir. Şişmanlık, hormon dengesizliği, karaciğer yetersizliği, beslenme dengesizliği, mide ve bağırsak bozuklukları, çürük dişler, sinüzit, bademcik iltihapları ve yaşlılık romatizmayı hazırlayan nedenlerin başında gelir. Ayrıca, soğuk ve rutubet de çok önemli rol oynar. romatizmalı yerlerde ağrı, yanma veya üşütme ve şişlikler görülür. Ağrı bazen dayanılmaz dereceye varır. Hareket etmekte de güçlük çekilir.

MİGREN


Halk arasında yarım baş ağrısı diye bilinen ve soğuk bir terleme ile birlikte gelip, başın ve yüzün yarısını kaplayan özel bir baş ağrısıdır. Ağrılar bazen dayanılmayacak kadar şiddetli olur. Birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce hatta günlerce devam eder. migren, herhangi bir hastalığın belirtisi olabildiği gibi, belirli bir neden olmadan da görülebilir. İrsi olanlar da vardır. Başın yarısında zonklamalar, bulantı ve bazen kusma görülür. Gözünün önünde siyah benekler, bulanık lekeler, uçuşur. Bazı kimseler, konuşmakta da zorluk çekerler. Ağrı geldiği zaman, karanlık bir odada sırt üstü yatmak oldukça etkilidir. Ayrıca, hazımsızlığı önlemek, haftada iki kere ılık banyo yapmak, sebze yemek ve kahve, çay, sigara, içki, gibi zararlı şeyleri terk etmek gerekir.

UNUTKANLIK

Beyin hücrelerinin azalması, yaşlılığın kaçınılmaz sonucudur. Fakat bazı besinlerin yardımıyla beyin hücrelerinin ölümü geciktirilebileceğini artık tıp uzmanları da kabul ediyorlar. Doğru takviyelerle yaşa bağlı bellek kaybını ve zamanla Alzheimer hastalığına yakalanma tehlikesini ortadan kaldırmak mümkün diyor uzmanlar.
Unutkanlık gençler için de önemli bir sorun olmaya başladı. Uzmanlar stresin, ağır yaşam koşullarının ve yetersiz beslenmenin beyin hücrelerinin erken ölümüne yol açtığını belirtiyorlar. Unutkanlıktan yakınmak yerine başlangıçta bazı önlemler alabiliriz. Önce neden unutkan olmaya başladığınızı araştırın. Kullandığınız bazı ilaçlar, belleğinizde bir sorun yaratabilir. Bu konuyu doktorunuza da danışmanızda yarar var. Beslenme düzeninizde değişiklik yapın. Az yağlı yiyeceklere ağırlık verin. Bol meyve ve sebze yiyin. Zihinsel faaliyetinizi artırın. Bilim adamları beyinin sürekli egzersiz yapması gerektiğini vurguluyorlar. Yeni meraklar edinmek, zihni sürekli yeni konularla meşgul etmek bulmaca çözmek hatta video oyunları bile belleği güçlendirebilir


BEL FITIGI NEDİR?


Bel fıtığı, omurgalar arasındaki kıkırdağın aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayarak bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır.
Belirtiler: Hasta belinden kalçasına ve bacağına yayılan ağrıdan şikayet eder. Bu ağrı ayak topuğuna ve parmaklara kadar uzanabilir. Bazı hastalar bacağının arka kısmından bir iple çekildiğini söylerler. Hastanın beli bir tarafa eğilebilir. Zamanla ayakta uyuşma, kuvvet kaybı gelişmeye başlar. İlerlemiş vakalarda idrar ve büyük abdest yapmakta zorluklar oluşabilir.

BOYUN FITIĞI NEDİR?

Boyunda 7 adet omur cismi bulunur. Her omurga arasında yastıkçık kıkırdaklar mevcuttur. Bu kıkırdak yapının yırtılarak , omurga içinde seyreden omurilik veya kola dağılan sinirlere baskı yapması sonucu oluşan hastalığa boyun fıtığı denir. Hastada şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte kola yayılan ağrı, uyuşma mevcuttur. Zamanla yırtılan kıkırdak sinirlere baskı yaparsa kolda kuvvetsizlik, eğer omuriliğin kendisine de baskı yaparsa tüm vücutta hareket kusurları ortaya çıkabilir.


SEDEF HASTALIĞI NEDİR?

Sedef Hastalığı çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilen, tekrarlayıcı, kronik bir deri hastalığıdır. Deride tipik olarak üzeri sedef rengi pullarla kaplı kızarık alanlar mevcuttur. Derinin üst katmanı aşırı derecede büyümekte, kalınlaşmaktadır.
Oldukça sık görülen bir deri hastalığıdır. Toplumun yaklaşık % 1-3 ünde görülür. Hemen her yaşta görülebilmesine rağmen 15-35 yaş arasında daha sık rastlanmaktadır.
Hastalık zaman zaman şiddetlenir, zaman zaman bulgular azalır.Ailesel yatkınlığı olan kişilerde daha sık görülür. Vücudun her tarafında küçük belirtileri ortaya çıksa da büyük parçalar daha çok gövde, dirsek, diz , kafa derisinde,derinin kat yerlerinde ve tırnaklar da ortaya çıkar. Normal şartlarda deri yaklaşık bir ayda kendini yeniler. Ancak sedef hastalığında bu süre birkaç güne kadar inmiştir ve ölü deri hücrelerindeki artış kalın plaklar oluşturmaktadır.

Deri yüzeyine zarar veren yaralanmalar, kesikler, yanıklar, böcek sokmaları hastalığı alevlendirebilir. Kanser tedavisinde kullanılan bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, romatizmalı eklem hastalığı, viral veya bakteri el enfeksiyonlar, alkol kullanımı, şişmanlık, güneş ışığından yararlanamama veya aşırı güneş ışığı alma, stres, genel sağlık durumu bozuklukları, çok soğuk iklim de alevlendirici etkenlerdendir.



KALP HASTALIKLARI VE DAMAR TIKANIKLIKLARI NEDİR?

Dünyadaki insan ölümlerine en fazla sebep olan hastalık olarak literatüre geçen bu rahatsızlık Türkiye'de tüm ölümlerin %35'ini oluşturmaktadır.


KALP VE DAMAR TIKANIKLIĞI HASTALIKLARININ BAŞLICALARI

A. KORONER KALP HASTALIĞI
B. HİPERTANSİYON
C. KAN PIHTILAŞMASI


Kalp hastalıklarının başlıca nedeni, damar sertliğidir.

Yüksek kolesterol, sigara, yüksek tansiyon, genetik sebepler, yanlış beslenme ve çevrenin olumsuz etkisiyle esnek ve pürüzsüz yapıdaki damarlar, zamanla sertleşip tıkanmaktadırlar. Sertleşip hasar gören bölgelerde kolesterol ve farklı maddeler plaklar oluşturmaya ve damarın o bölgesini yavaş yavaş tıkamaya başlar.

Damarlar tamamen tıkandığında da ya da bir kan pıhtısı bu damarı tıkadığında, kalp krizi meydana gelir. Atheros klerozun (damar sertliği) en korkutucu yönü ise sessiz bir hastalık olmasıdır. Bazen hiç bir belirti vermeyen bu rahatsızlık, %85lere kadar daralmaya sebep olsa da, bu olay anlaşılamaz.

Erkeklerde daha genç yaşta ve sık olarak rastlanan bu hastalık kadınlarda östrojenin koruyucu etkisiyle daha az ve geç yaşlarda görülmektedir.


GASTRİT:

Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Mide iltihabı veya mide nezlesi de denir. Hazırlayıcı nedenler : Ağır yemekler, fazla kuru veya sert yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazla miktarda çay, kahve veya sigara içmek, yemek saatlerinin düzensiz olması, çabuk çabuk ve çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, karaciğer veya safra kesesi hastalıkları, kalp hastalıkları veya romatizmadır. Tedaviye başlamadan önce hastalığın nedenini tespit etmek gerekir. Belirtileri : Mide ağrısı, bulantı veya kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, baş dönmesi, dilde beyaz pas, yorgunluk görülür. Midenin üzerine bastırlınca da ağrı hissedilir. Bu belirtiler özellikle ilk bahar ve son bahar aylarında artar. Tedavisi : Perhiz ve istirahat şarttır. Hastalığı doğuran nedenler ortadan kaldırılır. Hafif yiyecekler yenir. Aspirin gibi ilçlar kullanılmaz. Yemekler, yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenir.


HAZIMSIZLIK:

Sindirimin normal şekilde olmaması ve bağırsakların seyrek çalışmasına; halk arasında hazımsızlık, tıp dilinde ise dispepsi denir. Nedenleri çeşitlidir. Ağır yemekler, yemekleri gereği gibi çiğnememe, diş veya dişeti iltihapları, içki veya sigara içmek, çok miktarda çay veya kahve içmek, fazla miktarda şekerli veya unlu şeyler yemek, kansızlık, yorgunluk, sinir bozukluğu ve üzüntü hazımsızlığı doğuran nedenler arasında sayılabilir. Yemekten bir süre sonra; midede şişkinlik veya yanma hissi ortaya çıkar. Sık sık yemek ihtiyacı hissedilir. Kabızlıktan şikayet edilir. Bazı kimselerde halsizlik, uykusuzluk, unutkanlık veya çarpıntı görülür. Tedavinin ilk şartı; sıkıntı ve üzüntülerden sıyrılmaktır. Zararlı şeyler terk edilir. Et yemekleri de mümkün olduğu kadar azaltılır. Haddinden fazla yemek yenmez. Yemeklerden sonra soğuk su içilmez. Yemek aralarında acıkınca süt ile birkaç galete yenir.


SİNÜZİT:

Çene, alın ve şakak kemikleri içinde bulunan ve buruna açılan içleri hava dolu boşlukların, sinüslerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Had ve müzmin olmak üzere iki çeşidi vardır. Nedeni burun iltihabı, nezle, grip, alerji, burundaki şekil bozuklukları veya buruna kaçan yabancı cisimlerdir. Hastanın yüzünde zonklayıcı bir ağrı, burnunda tıkanma, akıntı ve baş ağrısıyla birlikte gelen ateş görülür.
 
Mikdad Çevrimdışı

Mikdad

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
الْحَمْدُ ِللهِ وَحْدَهُ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى مَنْ لاَ نَبِيَّ بَعْدَهُ

Hacamatta Şifa Vardır

Hacamat: Sağlığı korumak veya tedavi amacıyla vücudun belirli yerlerinden kan almaktır.
Sözlükte; “Emmek” anlamına gelen “Hacm” kökünden gelir. Tıbbî tabir olarak “Kan aldırma” diye ifade edilir. Bu işi yapan kimseye, “Hacim” ya da “Haccâm” denir. Kan alma işinde kullanılan alete, “Mihcem” ya da “Mihceme” denir.
1) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘…Kuşkusuz ki sizin kendisi ile tedavi olduğunuz şeylerin en faziletlisi, hacamat olmaktır…’ buyurdu.”
Müslim 1577/62
2) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Eğer sizin tedavi olduğunuz herhangi bir şeyde hayır varsa, o da hacamat yaptırmaktır…’ buyurdu.”
Buhari 12/5724, Müslim 2205/71, Ebu Davud 3857, İbni Mace 3476
3) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Şifa üç şeydedir:
1) Bal şerbeti içmekte,
2) Hacamat aletini vurmakta (Yani hacamat olmakta) ve
3) Ateş ile dağlama yapmakta. Fakat ümmetimi ateşle dağlamaktan men ederim’ buyurdu.”
Buhari 12/5721, Müslim 2205/71, İbni Mace 3491
4) Asım bin Ömer bin Katade (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
“Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) başı bir bezle örtülmüş olarak geldi ve:
Hacamat yaptırmadan buradan ayrılmam, çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i işittim:
‘Hacamatta şifa vardır’ buyuruyordu, dedi.”
Buhari 12/5733
5) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“İsra gecesi, (Miraca çıktığım gece) meleklerden uğradığım her büyük cemaatin hepsi bana:
–Ey Muhammed! Hacamat olmaya devam et, dediler.”
İbni Mace 3477
6) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“İsra gecesi, (Miraca çıktığım gece) uğradığım melekler bana:
–Ey Muhammed! Ümmetine hacamat olmayı emret, dediler.”
İbni Mace 3479, Tirmizi 2127
7) Asım bin Ömer bin Katade (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
“Bize, ailemizden Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) geldi. Kendisindeki bir çıban yahut bir yaradan rahatsız olan diğer bir kimse daha geldi.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) o adama:
–Rahatsızlık duyduğun şey nedir? diye sordu.
O adam:
–Bende, bana çok meşakkat veren bir çıban var dedi.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) o adama:
–Ey delikanlı! Bana bir hacamatçı getir dedi.
O adam, Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma)’ya:
–Hacamatçıyı ne yapacaksın? Ey Abdullah’ın babası diye sordu.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) o adama:
–O çıbanın üzerine hacamat yaptırmak istiyorum dedi.
O adam, Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma)’ya:
–Allah’a yemin olsun ki bana bir sinek değiyor yahut elbise dokunuyor da bu bile bana çok eziyet veriyor ve bana çok meşakkatli oluyor dedi.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma), o zatın bu çıbandan dolayı sıkıntısını ve çektiği acıyı görünce şöyle dedi:
–Ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den işittim şöyle buyuruyordu:
‘Eğer sizin tedavi olduğunuz bir şeyde hayır varsa, o da hacamat yaptırmaktır…’
Ravi şöyle dedi:
Sonra bir hacamatçı geldi ve o adama hacamat yaptı ve o adamın hissetmekte olduğu acı ve sıkıntı gitti.”
Müslim 2205/71
Hangi Günlerde Hacamat Olunur?

8) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Kim, hacamat olmak isterse, ayın on yedisi veya on dokuzu ya da yirmi birinci gününü araştırıp seçsin! Kanı fazlalaşmak suretiyle herhangi birinize galebe çalıp onu öldürmesin!’ buyurdu.”
İbni Mace 3486, Tirmizi 2126
9) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Kim, ayın on yedisi veya on dokuzu ya da yirmi birinci günü hacamat olursa, bütün hastalıklardan şifa bulur’ buyurdu.”
Ebu Davud 3861
10) Nafi (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
“Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) bana şöyle dedi:
–Ya Nafi! Kanım fazlalaşmak suretiyle bana galebe çaldı. Bu nedenle benim için bir hacamatçı ara. Gücün yeterse yararlı ve bu işi iyi beceren bir hacamatçı seç. Bulacağın kişi ne çok yaşlı ne de küçük yaşta bir çocuk olsun. Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Hacamat olmak aç karnına daha faydalıdır. Hacamat olmakta şifa ve bereket vardır. Hacamat akıl ve hıfzetme gücünü arttırır. Artık kim hacamat olmak isterse, Allah’ın ismini anarak; Perşembe günü hacamat olsun! Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri de hacamat olmaktan sakınınız! Pazartesi ve Salı günüde hacamat olunuz! Çünkü Allah-u Teâlâ Eyyub aleyhisselam’ı beladan bugün kurtarmıştır. Çarşamba günü de hacamat olmaktan sakının. Çünkü Allah-u Teâlâ, Eyyub aleyhisselam’ı Çarşamba günü belaya çarptırdı. Şüphesiz, Cüzzam ve Baras (Alaca) hastalığı Çarşamba günü veya Çarşamba gecesi dışında hiçbir gecede meydana gelmez’ buyurdu.”
İbni Mace 3487, 3488
Hacamat olunacak günler:

“Pazartesi, Salı ve Perşembe.”
Hangi Günlerde Hacamat Yapılmaz?

11) Nafi (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
“Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) bana şöyle dedi:
–Ya Nafi! kanım fazlalaşmak suretiyle bana galebe çaldı. Bu nedenle benim için bir hacamatçı ara. Gücün yeterse yararlı ve bu işi iyi beceren bir hacamatçı seç. Bulacağın kişi ne çok yaşlı ne de küçük yaşta bir çocuk olsun. Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Hacamat olmak aç karnına daha faydalıdır. Hacamat olmakta şifa ve bereket vardır. Hacamat akıl ve hıfzetme gücünü arttırır. Artık kim hacamat olmak isterse, Allah’ın ismini anarak; Perşembe günü hacamat olsun! Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri de hacamat olmaktan sakınınız! Pazartesi ve Salı günüde hacamat olunuz! Çünkü Allah-u Teâlâ Eyyub aleyhisselam’ı beladan bugün kurtarmıştır. Çarşamba günü de hacamat olmaktan sakının. Çünkü Allah-u Teâlâ, Eyyub aleyhisselam’ı Çarşamba günü belaya çarptırdı. Şüphesiz, Cüzzam ve Baras (Alaca) hastalığı Çarşamba günü veya Çarşamba gecesi dışında hiçbir gecede meydana gelmez’ buyurdu.”
İbni Mace 3487, 3488
Hacamat yapılması yasaklanan günler:

“Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar.”
Hacamata Başlarken Bismillah Denir

12) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘…Kim hacamat olmak isterse, bismillah desin…’ buyurdu.”
İbni Mace 3488
Hacamat Vücudun Nerelerine Yapılır?

13) Ebu Kebşe el-Enmâri (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), başından ve iki omuzu arasından hacamat oldu ve:
‘Kim şu kanları akıtırsa, artık başka bir hastalık için bir başka yolla tedavi olmasına gerek yoktur’ buyurdu.”
İbni Mace 3484, Ebu Davud 3859
14) Cabir (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), kendisinde bulunan bir ağrıdan dolayı kalçasından hacamat oldu.”
Ebu Davud 3863, Nesei
15) Cabir (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) atının üstünden, bir hurma dalı üzerine düşerek ayağı çıkmıştır. Ravi Veki demiştir ki:
Yani Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bir incinmeden dolayı ayağının üstüne hacamat yaptırdı.”
İbni Mace 3485
16) Abdullah bin Buheyne (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ihramlı iken Mekke yolunda Lahyu Cemel mevkiinde başının ortasına hacamat yaptırdı.”
Buhari 12/5734, Müslim 1203/88, Nesei 2850, Darimi 2/37, İbni Mace 3481, İbni Hibban 3953, Beyhaki 5/65, Begavi 1985
17) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in hizmetçisi Selma (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), başı ağrıyan kişiye hacamat ol derdi. Ayakları ağrıyan kişiye de ayaklarına kına yak derdi.”
Ebu Davud 3858, İbni Mace 3502, Tirmizi 2129
18) Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), boynundan ve iki omuz arasından üç defa hacamat oldu.”
Mamer (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
“Bir gün başımdan hacamat olmuştum, aklım başımdan gitti. Öyle ki namazımda Fatiha’yı bile ezbere okuyamıyordum.”
Ebu Davud 3860
Not: Bazı âlimler şöyle demiştir:
Kişi kırk yaşına girdikten sonra hacamak yaptırmaması gerekir. Çünkü bünyesi zayıf düşebilir.
Hacamat hadislerde geldiği gibi beş yerden yapılır.
(1) Başın ortasından.
(2) İki omuzu arasından.
(3) Kalçasından.
(4) Boynundan.
(5) Ayaktan.
İhramlı Kişi Hacamat Yaptırabilir

19) Abdullah ibni Abbas Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ihramlı iken kendisine hacamat yaptırdı.”
Buhari 4/1728, Müslim 1202/87, Ebu Davud 1835, Nesei 2845, 2846, Tirmizi 839, Darimi 2/37, İbni Mace 3081, İbnu’l-Carud 442, İbni Hibban 3951, Begavi 1984, Ahmed 1/221
Hacamat Yapıp Kazanç Elde Etmek Caiz Midir ?

20) Rafi bin Hadic (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den işittim:
‘Kazancın en şerlisi; hacamat yapanın kazancıdır. Hacamat yapanın kazancı habistir’ buyuruyordu.”
Müslim 1568/40, 41, Ebu Davud 3421, Nesei 4305, Tirmizi 1292, İbni Hibban 5153, Tayalisi 966, Tabarani Mucemu’l-Kebir 4261, 4263
21) Muhayyısa (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den hacamat yapma ücreti almak için izin istedim. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hacamat karşılığında para almamı yasakladı. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e muhtaç olduğumu zikredip bunu sormaya ve bu hususta izin istemeyi terk etmedim. Nihayet Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana hacamattan elde ettiğim kazancı, benim yemememi, su çeken deveme ve köleme yedirmemi emretti.”
Malik 2/974/28, Ebu Davud 3422, Tirmizi 1293, İbni Mace 2166, Ahmed 5/435, Albânî Sahiha 1400
22) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hacamat yaptırdı, hacamat yapan kimseye ücretini verdi.”
Buhari 5/2107, Müslim 1202/65, İbni Mace 2162
23) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hacamat yaptırdı, hacamat yapan kimseye ücretini verdi. Eğer hacamat ücreti haram olsaydı hacamat yapan kimseye bu ücreti vermezdi, dedi.”
Buhari 4/1945, Ebu Davud 3423
24) “Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Ebu Taybe, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e hacamat yaptı. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de ona bir sa’ hurma verilmesini emretti ve Ebu Taybe’nin ehline (sahiplerine) onun vergisini hafifletmelerini emretti, dedi.”
Buhari 4/1945, Müslim 1577/62, Ebu Davud 3424, Tirmizi 1294, İbni Mace 2164
Görüldüğü gibi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ebu Taybe (Radiyallahu Anh)’ın yaptığı bu işe izin verdi ve ona iki şekilde ücret ödedi. Ancak bu kazanç alçak bir kazanç olduğu için, Muhayyısa (Radiyallahu Anh)’a o kazancı yememesini, onu hayvanlarına ve kölesine yedirmesini emretti.
İbni Hibban (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:
“Hacamat yapan kimsenin kazancı yasaklanan haram bir şey olsaydı, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) o kişiye o kazancı kölesine yedirmesini emretmezdi. Çünkü köle de Allah’a kullukla mükelleftir. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in bir kişiye, kölesine haram yedirmesini emretmesi mümkün değildir.
Hacamat yapan kişi, işine karşılık malum bir ücreti şart koşarsa, bu kazanç onun için helal olmaz. Eğer, şart koşmazda, hacamat yaptıran kendiliğinden bir şey verirse bu caizdir.”
İbni Hibban 11/559
Hacamatın Faydaları

(1) Hacamat, Tedavilerin En Faziletlisidir.
(2) Hacamatta Hayır Vardır.
(3) Hacamatta Şifa Vardır.
(4) Hacamatta Bereket Vardır.
(5) Hacamat, Akılı Artırır.
(6) Hacamat, Ezberleme Gücünü Artırır.
(7) Hacamat, Bütün Hastalıkların Çaresidir.

سُبْحاَنَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ، أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ، أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوبُ إِلَيْكَ
 
Q Çevrimdışı

Qarachai

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Hacamat nedir sorusunun cevabını sanırım çoğumuz bilir, lakin bilmeyenler için en bilinen adıyla kupa terapisi diyerek bu kısmı atlamak istiyorum, internette bu konuda bir dünya yazı var, araştırmamız lazım.
Burada bu konuyu başlatma amacım hacamatı tanıtmak değil, hacamat hakkında yanlış bilinenlere netlik kazandırmak. İlk olarak, hacamat islami midir değil midir sorusuna açıklık getirelim, hacamatın kökeninin 5000 yıl öncesine dayandığı rivayet edilir, hal böyleyken hacamat islamiyetin bir uygulamasıdır demek yanlış olur, ama dünya üzerindeki herşeyi yaratanın tek olmasını ve bu TEKin biz kullarına dertle birlikte dermanını da verdiğini göz önüne alarak bu yöntemin bir inanç sisteminin uygulaması olduğunu söyleyebiliriz ( malum, islamiyetten önce de Allah inancı vardı). Hacamatta İslami kavramı sadece usulen olmakla birlikte, evvelini bilmediğimiz için peygamberimizin hadislerinde belirttiği üzere uygulamakta fayda vardır.

Hadislerde Hicri ayın 17, 19 ve 21. günlerinde yapılmasının çok hayırlı olduğundan bahsedilir, buna karşılık Allah resulü (s.a.v.) zehirlendiğinde Cebrail (a.s.) O'na o gün ayın kaçı olduğuna hangi gün olduğuna bakmaksızın hacamatı tavsiye etmiştir. Bu da gösteriyor ki eğer aciliyet ifade eden bir hastalık söz konusu ise zamana ve güne ve tarihe bakılmaksızın hacamat uygulanabilir, hastalıktan korunma amaçlı ise Hadis-i Şerif'te zararlı olarak belirtilen günlere uymakta fayda vardır. Eğer ki "Ahir zamanda unutulmuş sünneti ihya edene 100 şehit sevabı vardır" Hadis-i Şerif'inde de bildirildiği gibi unutulmuş sünneti ihya ederek Allah Rızasını ve bahsi geçen sevabı kazanmak amacı güdülüyorsa, o zaman Resulullah'ın kesin konuşmalarına bakılmalıdır. Yani Hicri takvimde Ay yükselme evresindeyken (ayın 25inden sonraki ayın 14üne kadar) hacamat yaptırmak (Ay'ın manyetik etkisinden dolayı) ölümcül ya da tedavisi imkansız hastalıklara sebep olabilir, bu durumda 15, 17, 19, 21. günleri (tekil günlerde) uygundur sonucu çıkarılabilir. Yine hadislerde 17, 19, 21. günlerin çok faydalı olduğu belirtilmekte ve bunu da hacamatın sakıncalı olduğu belirtilen günlerden arındırırsak (Çarşamba Cuma Cumartesi) ortaya şöyle bir tablo çıkar: Çarşamba, Cuma, Cumartesi haricindeki günler, ayın 17, 19, 21. günlerine denk gelirse bu günler hacamat için en uygun günlerdir yorumunu yapabiliriz.
Dikkate alınması gereken diğer bir husus da Hacamat için Salı, Perşembe ve Pazar günleri hakkında hem olumlu hem olumsuz hadislerin bulunması... Bu durumda çember daralarak 17, 19 veya 21. günlerden Pazartesi günü'ne denk gelen olduğunda işte o gün Hacamat için en hayırlı gündür kanısına ulaşabiliriz.

Özetle
Aciliyet ifade eden bir hastalık için her an hacamat olunabilir
Korunma maksatlı ise 17, 19, 21. günlere bakılır
Sünneti uygulama maksatlı ise 17, 19, 21. günlerden hangisi Salı gününe geliyorsa o gün tekrarı olmayan, kaçırılmaması gereken bir gündür...
Hacamat hakkında detaylı bilgi için
Web adresi: www.islamihacamat.com
Tel: 0530 467 71 47

Vakit ayırıp yazımı okuduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum, Selam ve dua ile...
© 2012 Ali KARAÇAY

Uyarı: islamihacamat.com web adresi ve verilen telefon numarası ile Ali KARAÇAY isminin bir alakası yoktur, sadece tavsiye amaçlıdır.
 
Nevfelah Çevrimdışı

Nevfelah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
güncel...
وَيَشْفِ صُدُورَ قَوْمٍ مُّؤْمِنِينَ Tevbe/14
Ve (Allah Azze ve Celle Celaluhu) mü'minler kavminin göğüslerine şifa verir (iyileştirir, ferahlatır).
 
talebe9303 Çevrimdışı

talebe9303

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
esselamü aleyküm

hicri ayların 17, 19 ve 21. günleri hacamatın yapılması mekruh olan günlere denk gelirse hacamat yapılabilir mi?
 
f471h Çevrimdışı

f471h

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bağımlılık yaptı haftaya gideyimde 20. kez yaptırayım. Allah'a hamd olsun. Şifaların en kolayı, en kuvvetlisi, ELHAMDULİLLAH.
 
H Çevrimdışı

Hatve

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Perşembe günü ilk defa yaptıracağım inş. Allah razı olsun.

Şuurlandıktan sonra edindiğim güzel huylardan birtaneside ticarette olsun, hastalıkta olsun ilk Müslümanların yanına giderim. Mesela ilaç şirketinden önce Müslüman bir aktarcının yanına giderim. Son zamanlarda da baldır kaslarım ağrıyordu. Doktaların şifa bulamadığı kemik ağrıma elhamdulillah hacamat şifa oldu. İstanbul'da tavsiye edeceğim; http://istanbuldermanhacamat.com
 
Tevhid yolunda Çevrimdışı

Tevhid yolunda

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Sevgili kardeşlerim, yüzümde atopik seboreik dermiştir var. Yüzüm ara ara kıpkırmızı oluyor. Bu hacamatın faydası olur mu?
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Arkadaslar burada hacamat konusundaki yönlendirmelerden, tavsiyelerden ve reklamlardan islam-tr olarak ve dahi sahsim adina Allah katinda vebal kabul etmiyorum. Hacamat cok yararli oldugu kadar cok suistimal edilende bir meslek haline geldi. Bu is sadece kan alma olmadigi icin isi ehline ve ehlini secerkende tevhidi haccam ve haccemeleri bulmak gerekli aksi halde hacamat sonrasi baska seylerin de cikmasi muhtemeldir. Ondan dolayi birilerini tavsiye ederken bunun bilincinde olmanizda fayda vardir.

Rabbim hepimize sifa versin.
 
f471h Çevrimdışı

f471h

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Hacamat ehil kişi tarafından yapılmalı. Para kazanmak için fazla kupa atan, bu işi parası için yapan insan çoktur. Elhamdulillah Allah iyi insanlarla karşılaştırdı hacamatla şifa bulduk.
 
Son düzenleme:
mefhum Çevrimdışı

mefhum

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Hacamat tedavisi hususunda yukarıda zikredilenler haricinde şunların da zikredilmesi gerekiyor.
Yıllardır kendimde bu işle uğraşan birisi olarak söylüyorum.
.Bu sünneti yayılmasını isteyen insanlar olduğu gibi bir sektör olarak kullanmak isteyen insanlar ekonomik bir gelir kapısı olduğunu düşündüklerinden olsa gerek isteyerek veya istemeyerek insanları yanlış yönlendiriyor.
.Hacamat ile alakalı yüzlerce fayda ve yöntem İnternet sitelerinde dolaşıyor. Bunların hatrı sayılır bir bölümü ne sünnet ile bize gelmiş ne de bilimsel olarak zikredilmiş durumda. Tecrübe ile kazanılmış bilgiler var olsa da bunlar kulaktan kulağa farklı şekillerde tezahür edebiliyor. Hacamat tedavisinin tehlikeli bir yan etkisi olmamasına binaen en azından kişi zarar görmüyor.
.Kana bakarak öyle tahliller yapıyorlar ki milyon liralık cihazlar bu kadar yapamıyordur. Kanın pıhtılaşmış halini göstererek kanının ne kadar pis olduğunu göstereni dahi gördüm.
.Kulaktan duyma bilgiler haddinden fazla. Madem bu iş bir sektör oldu. En azından tecrübeler birleştirilip ortak fikirler çıkarılmalı.
.Hacamat yapmak haddi zatında eli hafif biri için çok kolaydır. Belge verenler iki gün kurs yapsalar da yarım saat anlatıp bir iki kesim yaptırıyor ve sonra belge veriyor. Çevrede ki insanlar belgem var diye hacamat yapıyor. İlk olarak bu belgelerin hiç bir geçerliliği yok resmi olarak. isteyene fotokopi kağıt parasına binlerce çıkarılabilir. Gayri resmi olarak ta bir öneminin olduğunu düşünmüyorum bu belgeleri almak üç beş saatlik kurs sadece. Tabi bir de para vereceksiniz.
.Sünnet olan hacamat hususunda.. Hoca vb. adlarla Allah rızasını gözeten gene hatrı sayılır sayıda insan hoş olmayan bir usul sergiliyor. Su baştan kokuyor. Kendimde tanınmış birinden ders aldım. Ders alanlarla da konuştum. Bundan on sene evvel 600 tl idi. onbeş kişi bu ödemeyi yapınca belgeleri teslim etti. 6 saatte 9 bin tl.. Kendi yerine gitmiştik. Hacamat yaparken arada anlattı. Tabi kimi kurs veren kendini diğerlerinden daha farklı göstermek için farklı yollar izliyor. Yüksek öğrenimim patoloji üzerine olması hasebi ile biraz daha rahatım bunu söylerken.. tahminlerini yada sağda solda okuduklarını satıyorlar.
.Sonrasında hacamat yapan kardeşlerde kendilerine haccam diyor. Hacamat bir meslek kolu olabilecek kadar zor ve uzun değildir. Doğal tedavi yöntemlerini tenzih ediyorum o başka bir alan. Gene de kendilerine haccam diyen arkadaşların bir kısmı bu işin ne kadar zor ve çetrefilli olduğunu anlatırken açık kalp ameliyatı tecrübelerini anlatıyorlar zannediyorum. Büyük bir kısmı öğretmek istemeyip ketum davranıyor. Sünnetin yayılmaması için olmasa gerek!
.Bir kupanın maliyeti bir tl.. Bunu 10-15 tl ye yapıyorlar.. Bir ailenin hacamat için gittik 700 lira verdik dediğini duydum geçen. İsterlerse 7 bin alsınlar sorun değil. Problem olan bu işi çok zormuş gibi empoze etmeleri.
.Hacamatı her ailede eli hamarat birisi mümkünse öğrenmeli. Bu sünneti ihya etmek ve faydasını ümmete gösterebilmek için hacamatın devamlı yapılması gerekiyor. Bu bir sektör olmamalı. Hacamatı yapan insanlar ordinaryüs prof edası ile tedavi metodu anlatmamalı. Her duyduklarını hacamat yaptıkları insanlara yetiştir memeli.
.Bir çok watsapp gurubu var.. Dedem öldü nasıl diriltirim deseniz cevap gelse şaşırmam. Bu guruplardan, sosyal medyadan, kulaktan dolma bilgileri insanlara "kendi" hakikati imiş gibi anlatanlar artık insafa gelmeli.
.Hacamat yapanların üstünde durdukları bir husus; bu işi ehil insanlar yapmalı. Bunu söyleyen bir çok haccam sıfatlı esnaf arkadaşın ezbere söylemleri ile niteliklerinin ne kadar zayıf olduğunu bizzat gördüm.
Bu söylediklerim standart hacamat tedavisi için geçerli. Doğal tedavi yöntemleri ile uğraşan ve bu konuda ihtisas sahibi olan az da olsa tanıdığım var. yüzlerce bitkiyi tanıyan faydasını bilen, nasıl hazırlanacağını gösteren, tedavi metotlarını uygulayan insanların ihtisasları ile hacamatı bir tutamam.
Hacamatın bu kadar kolay olması elbette faydası olmayacağı manasına gelmiyor.
Umarım bu sünnet, bu işi sektör haline getirmek isteyenlerden ziyade sünnetin yayılması için gayret edenlerin elinde yükselir.
 
Son düzenleme:
Muddessir Çevrimdışı

Muddessir

الحمد الله
Frm. Yöneticisi
Hacamat tedavisi hususunda yukarıda zikredilenler haricinde şunların da zikredilmesi gerekiyor.
Yıllardır kendimde bu işle uğraşan birisi olarak söylüyorum.
.Bu sünneti yayılmasını isteyen insanlar olduğu gibi bir sektör olarak kullanmak isteyen insanlar ekonomik bir gelir kapısı olduğunu düşündüklerinden olsa gerek isteyerek veya istemeyerek insanları yanlış yönlendiriyor.
.Hacamat ile alakalı yüzlerce fayda ve yöntem İnternet sitelerinde dolaşıyor. Bunların hatrı sayılır bir bölümü ne sünnet ile bize gelmiş ne de bilimsel olarak zikredilmiş durumda. Tecrübe ile kazanılmış bilgiler var olsa da bunlar kulaktan kulağa farklı şekillerde tezahür edebiliyor. Hacamat tedavisinin tehlikeli bir yan etkisi olmamasına binaen en azından kişi zarar görmüyor.
.Kana bakarak öyle tahliller yapıyorlar ki milyon liralık cihazlar bu kadar yapamıyordur. Kanın pıhtılaşmış halini göstererek kanının ne kadar pis olduğunu göstereni dahi gördüm.
.Kulaktan duyma bilgiler haddinden fazla. Madem bu iş bir sektör oldu. En azından tecrübeler birleştirilip ortak fikirler çıkarılmalı.
.Hacamat yapmak haddi zatında eli hafif biri için çok kolaydır. Belge verenler iki gün kurs yapsalar da yarım saat anlatıp bir iki kesim yaptırıyor ve sonra belge veriyor. Çevrede ki insanlar belgem var diye hacamat yapıyor. İlk olarak bu belgelerin hiç bir geçerliliği yok resmi olarak. isteyene fotokopi kağıt parasına binlerce çıkarılabilir. Gayri resmi olarak ta bir öneminin olduğunu düşünmüyorum bu belgeleri almak üç beş saatlik kurs sadece. Tabi bir de para vereceksiniz.
.Sünnet olan hacamat hususunda.. Hoca vb. adlarla Allah rızasını gözeten gene hatrı sayılır sayıda insan hoş olmayan bir usul sergiliyor. Su baştan kokuyor. Kendimde tanınmış birinden ders aldım. Ders alanlarla da konuştum. Bundan on sene evvel 600 tl idi. onbeş kişi bu ödemeyi yapınca belgeleri teslim etti. 6 saatte 9 bin tl.. Kendi yerine gitmiştik. Hacamat yaparken arada anlattı. Tabi kimi kurs veren kendini diğerlerinden daha farklı göstermek için farklı yollar izliyor. Yüksek öğrenimim patoloji üzerine olması hasebi ile biraz daha rahatım bunu söylerken.. tahminlerini yada sağda solda okuduklarını satıyorlar.
.Sonrasında hacamat yapan kardeşlerde kendilerine haccam diyor. Hacamat bir meslek kolu olabilecek kadar zor ve uzun değildir. Doğal tedavi yöntemlerini tenzih ediyorum o başka bir alan. Gene de kendilerine haccam diyen arkadaşların bir kısmı bu işin ne kadar zor ve çetrefilli olduğunu anlatırken açık kalp ameliyatı tecrübelerini anlatıyorlar zannediyorum. Büyük bir kısmı öğretmek istemeyip ketum davranıyor. Sünnetin yayılmaması için olmasa gerek!
.Bir kupanın maliyeti bir tl.. Bunu 10-15 tl ye yapıyorlar.. Bir ailenin hacamat için gittik 700 lira verdik dediğini duydum geçen. İsterlerse 7 bin alsınlar sorun değil. Problem olan bu işi çok zormuş gibi empoze etmeleri.
.Hacamatı her ailede eli hamarat birisi mümkünse öğrenmeli. Bu sünneti ihya etmek ve faydasını ümmete gösterebilmek için hacamatın devamlı yapılması gerekiyor. Bu bir sektör olmamalı. Hacamatı yapan insanlar ordinaryüs prof edası ile tedavi metodu anlatmamalı. Her duyduklarını hacamat yaptıkları insanlara yetiştir memeli.
.Bir çok watsapp gurubu var.. Dedem öldü nasıl diriltirim deseniz cevap gelse şaşırmam. Bu guruplardan, sosyal medyadan, kulaktan dolma bilgileri insanlara "kendi" hakikati imiş gibi anlatanlar artık insafa gelmeli.
.Hacamat yapanların üstünde durdukları bir husus; bu işi ehil insanlar yapmalı. Bunu söyleyen bir çok haccam sıfatlı esnaf arkadaşın ezbere söylemleri ile niteliklerinin ne kadar zayıf olduğunu bizzat gördüm.
Bu söylediklerim standart hacamat tedavisi için geçerli. Doğal tedavi yöntemleri ile uğraşan ve bu konuda ihtisas sahibi olan az da olsa tanıdığım var. yüzlerce bitkiyi tanıyan faydasını bilen, nasıl hazırlanacağını gösteren, tedavi metotlarını uygulayan insanların ihtisasları ile hacamatı bir tutamam.
Hacamatın bu kadar kolay olması elbette faydası olmayacağı manasına gelmiyor.
Umarım bu sünnet, bu işi sektör haline getirmek isteyenlerden ziyade sünnetin yayılması için gayret edenlerin elinde yükselir.
Allah razı olsun..

O kadar önemli yerlere degindiniz ki gercekten teşekkür ediyorum..

Hacamat artık bir sünnet ve tedavi yönteminden ziyade para kazanma kapısı olarak görülüyor.. İnsanlar bunu o kadar güzel ticarete döktüler ki bilmeyen insanlar için hacamat sanki cok lüks bir tedaviymiş gibi görünüyor.. Halbuki sizinde degindiğiniz gibi hacamat cok fazla zorlugu olan bir tedavi yöntemi degildir..
 
A Çevrimdışı

Ademoqlu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Hacamat, Aktarcilik, Rukye ne yazık ki istismara açık bir sektör. Ahinin dediği gibi az kan çıkınca "vücudun sağlıklı" diyorlar, çok kan çıkınca "ahi kanın çok pişmiş" diyorlar. Vücuddan çıkan pis kanın pıhtılaşmasini bile kendi marifetiymis gibi tanitani gördüm. Allahu Teala bizi "iş ahlakı" olan Müslümanlarla karşılaştırsın. Herşeye rağmen yine hacamat yaptıracağız.
 
mefhum Çevrimdışı

mefhum

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Şikayet ederek yol alınmıyor. Çözümlere gelince..
.Hacamatın aslında çoğu insanın yapabileceği basit bir tedavi yöntemi olduğunu insanlara anlatmak.
.Bunu yapmak için ilk etapta kendimizin hacamatı öğrenmesi gerekiyor. Ücretsiz ders alabileceğiniz dostlar bulun ve bu işin dersini alın. Hiç bilmiyorsanız ve etrafınızda yarım saatte vereceği bilgi için 500 lira isteyen kardeşlerle dolu ise İstanbul Zonguldak arası bir şehirde oturan erkek kardeşlerime ücretsiz ders verebilirim. İstanbulda olan hanım kardeşlere de ders verebilecek bi hanım ayarlayabilirim.
.İşim gereği belli şehirleri devamlı olarak geziyorum. 5'ten fazla olması koşulu ile eğer şehrinize yolum düşerse ücretsiz hacamat yapabilirim. Fakat asıl önceliğim hacamatı öğrenilmesine katkı sağlamak. Bir kişiye bir kaç derste vereceğiniz dersle ömür boyu yapacağı bu sünnetten kazançlı çıkmak çok daha mantıklı. Tabi bu kardeşler arasında bu işi geçim kapısı olarak görenlerde oldu bu zaman diliminde.. Her şehirde bu işi Allah rızası için yapacak kardeşler olsa tek tek değil toplu halde hacamat yaptırılabilir.
.Laf uzayıp gidiyor da nihayetinde demek istediğim anlaşılmıştır umarım. Bir sürü dernek adı altında mekan var. Buralarda ayın bir günü seçilip bu işler yapılabilir bilabedel. illa para vermek isteyenlerde derneğe vermiş olur.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
5 gün önce (21 Rabîu'l evvel Pazartesi) hacamat oldum elhamdulillah
 
Pangea Çevrimdışı

Pangea

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
üniversite yıllarında yurtta kalırken vietnamlı olduklarını düşündüğüm iki kızla yurtta kalıyordum. biri bulaşıkçılık yapıyordu çok yoruluyordu. bir gün odanin ortasinda kupa cekmeye basladilar o dönemler ne bunun hacamat oldugunu biliyordum ne de islami bir yönü olduğunu ama onlarin kültürünün bir parcasiymis ve sürekli yapıyorlarmış hatta malzemelerini memleketten getirmişlerdi. o dönem hacamat malzemesi bulunmuyordu demek ki piyasada, suan heryerde var. ben de kendim denemeyi planliyorum açıkcası.
 
E Çevrimdışı

Ebu SILA

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Mefhum kardeşim hacamatın nasıl yapılacağına dair ders olarak bir kaç video hazırlasan faydalı olmaz mı.?
 
Üst Ana Sayfa Alt