Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Hanefi Mezhebinde Ikindi Namazının Vakti Neden Farklı?

S Çevrimdışı

SaYFuLLaH

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum,

benim cep telefonumda, namaz vakitlerini hatirlatan bir program var. Programi ayarlarken ikindi namazinin vakti konusuda bir ihtilafin oldugunu farkettim. Hanefi mezhebinde diger üc mezhebe bakarak, ikindi namazin vakti yaklaasik 30-35 dakika sonra basliyor. Bu ihtilaf neden kaynaklaniyor ve sahih olan görüs hangisidir.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah ;

Hanefi mezhebine göre ikindi namazının vakti :
İkindi namazı vakti, öğle vaktinin çıktığı andan itibaren başlar ve güneşin batması ile son bulur. Yani çoğunluk fakihlere göre, cisimlerin gölgesi fey-i zeval dışında 1 misline, Ebû Hanîfe'ye göre ise 2 misline ulaşınca ikindi vakti girer.

İkindi namazını asr-ı evvelde kılmak, Hanefi mezheb muctehidleri (Ebu Hanife'nin öğrencilerinden) İmâm Ebû Yusuf, İmâm Muhammed ve diğer (cumhur) mezheb imamlarının görüşü; asr-ı sânide kılmak ise İmam Ebu Hanife'nin görüşüdür. Aslında iki vakit te ikindi namazının kılınabilirlik vaktidir. İlla geciktirmek gerekmez!

İbnu Abbâs (radıyallâhu anhumâ) anlatıyor: "Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Cibril (aleyhisselâm) bana, Beytullah'ın yanında, iki kere imamlık yaptı. Bunlardan birincide öğleyi, gölge ayakkabı bağı kadarken kıldı. Sonra, ikindiyi her şey gölgesi kadarken kıldı. Sonra akşamı güneş battığı ve oruçlunun orucunu açtığı zaman kıldı. Sonra yatsıyı, ufuktaki aydınlık (şafak) kaybolunca kıldı. Sonra sabahı şafak sökünce ve oruçluya yemek haram olunca kıldı. İkinci sefer öğleyi, dünkü ikindinin vaktinde herşeyin gölgesi kendisi kadar olunca kıldı. Sonra ikindiyi, herşeyin gölgesi kendisinin iki misli olunca kıldı. Sonra akşamı, önceki vaktinde kıldı. Sonra yatsıyı, gecenin üçte biri gidince kıldı. Sonra sabahı, yeryüzü ağarınca kıldı.
Sonra Cibrîl (aleyhisselam) bana yönelip:
"Ey Muhammedl Bunlar senden önceki peygamberlerin (aleyhimussalatu vesselâm) vaktidir. Namaz vakti de bu iki vakit arasında kalan zamandır!" dedi. "
(Tirmizî, Salât 1, 149; Ebu Dâvud, Salât 2, 393; Kutub-i Sitte, Namaz, 2339)

Hanefi mezhebinde İmam Ebu Hanife'ye göre ikindi namazının vakti için delil aldığı hadis şudur :
"Güneş batmadan önce ikindi namazından bir rek'ata yetişen kimse ikindi namazına yetişmiştir"
(Zeylaî, Nasbu'r-Râye, I, 228)


Buhârî ve Nesâî'de gelen bir diğer rivayette şöyle denmiştir:
"Sizden kim, ikindi namazının bir secdesini güneş batmazdan önce kılabilirse, namazını tamamlasın, sabah namazının da bir secdesini güneş doğmazdan önce kılabilen, namazını tamamlasın."

Ancak Nesâî (bir rivayetinde de) şöyle der: ". . iIk rekatinde kılarsa. . . "
(Buhâri, Mevâkît 28,17; Muslim, Mesâcid 163, (608); Muvatta, Vukut 5, (1, 6); Tirmizî, Salât 137, (186); Ebu Dâvud, Salât 5, (412); Nesâî, Mevâkît 11, (1, 257, 258), 28, 1, 273; Kutub-i Sitte, Namaz, 2367)

Ancak çoğunluk fukahaya göre güneşin sararma vaktinde ikindi namazını kılmak mekruhtur. Çünkü Peygamber (s.a.v.), munafıkların ikindi namazını geciktirerek, sonunda acele bir şekilde kıldıklarını bildirmiştir (eş-Şevkânî, Neylu'l-Evtâr, I, 307)

 
Üst Ana Sayfa Alt