Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Harekeler Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?

Ebu Emir Çevrimdışı

Ebu Emir

Fe terabbasû innâ meakum muterabbisûn
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum ve rahmetullah.

Arapça'da harekeler ne zaman kullanılmaya başlandı? Peygamberimizin vefatından önce hiç kullanıldığı olmuş mudur? Allah razı olsun.
 
عبد الرحمن Çevrimdışı

عبد الرحمن

قُل آمَنتُ بِاللهِ ثُمَّ استَقِم
İslam-TR Üyesi
Ve aleykum selam ve rahmetullahi ve berakatuh.

Arap yazı tarihi zaten Ebu Süfyan'ın (r.a.) babası Harp ile başlamıştır, dolyasıyla harekeler Peygamber Efendimiz (s.a.v.) döneminde mevcut değildi, bu kendisinin yazdırmış olduğu mektuplarda da göze çarpmaktadır. Harekeleme'nin H. 69 yılında Ebu’l-Esved ed-Düeli tarafından başladıtıldığı rivayet edilmektedir. Arap olmayanların Kur'anı okumakta zorluk çekmemeleri için bir kolaylık olarak eklenmişlerdir. Bununla birlikte Hz. Muhammed'in (s.a.v.) kendisi de yeni bir uygulama olarak tenvini ifade etmek için sondaki nun harfini yazdırmıştır. Kısacası Arapça kitabet yeni oluştuğu için harekeler daha mevcut değildi, İslam'ın gelişiyle birlikte kitabetin gelişmesi hız kazandı ve bu bağlamda harekeler ve noktalar ortaya çıktı.
 
Nurullah İslam Çevrimdışı

Nurullah İslam

Üye
İslam-TR Üyesi
Bildiğime göre harekelendirme sistemi Emevi Valisi Yusuf es-Sakafi (nam-ı diğer Haccac :)) döneminde oluyor.
 
Üst Ana Sayfa Alt