S
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
----------------------------------------
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Abdestin Sünnetleri
12. Yüzü, elleri ve ayakları yıkarken bunu birden fazla -üç defaya kadar- yapmak. (Halid el-Huseynân, Ekser min Elfi Sünne fi'l-Yevmi ve'l-Leyle, Sahife 19)
İlgili Sahih Hadis-i Şerifler:
----------------------------------------
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Abdestin Sünnetleri
12. Yüzü, elleri ve ayakları yıkarken bunu birden fazla -üç defaya kadar- yapmak. (Halid el-Huseynân, Ekser min Elfi Sünne fi'l-Yevmi ve'l-Leyle, Sahife 19)
İlgili Sahih Hadis-i Şerifler:
----------------------------------------Humran bin Eban şöyle dedi:
“Osman bin Affan (Radiyallahu Anh)’ı abdest alırken gördüm.
−Ellerine biraz su döktü ve onları üç kez yıkadı.
−Sonra üç kez ağzını çalkaladı ve burnuna su alıp çıkardı.
−Sonra üç kez yüzünü yıkadı.
−Sonra üç kez dirseğine kadar sağ elini yıkadı.
−Sonra sol elini aynı şekilde yıkadı.
−Sonra başını meshetti.
−Sonra üç kez sağ ayağını topuklara kadar yıkadı.
−Sonra bu şekilde sol ayağını da yıkadı. Sonra şunu söyledi:
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i bu benim abdest aldığım gibi abdest alırken gördüm.
Sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Herkim bu benim abdestim gibi abdest alır, sonra kalkar içinden kendi kendisiyle konuşmaksızın iki rekât namaz kılarsa onun günahları bağışlanır’ buyurdu.”
Buhari 1800, Müslim 226/3, Ebu Avane 1/238, Ebu Davud 106, Nesei 84, İbni Hibban 1060, İbni Huzeyme 23, Abdurrezzak 141, Tabarani Mucemu’s-Sagir 1/267, Beyhaki 1/53, Begavi 153
Abdu Hayr şöyle dedi:
“Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) sabah namazını kıldıktan sonra caminin avlusuna geldi ve oraya oturdu. Sonra hizmetkârı çocuğa:
−Bana bir abdest suyu getir dedi. Çocuk ona içerisinde su olan bir kap ve bir de tas getirdi.
Abduhayr dedi ki:
Biz oturmuş ona bakıyorduk. Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) sağ eliyle su kabını aldı sol eline döktü. Sonra onunla iki elini yıkadı. Sonra tekrar sağ eliyle su kabını aldı sol eline ondan su boşalttı, sonra da onunla iki elini yıkadı. Sonra tekrar sağ eliyle su kabını aldı ve sol eline ondan su boşalttı, sonra da onunla iki elini yıkadı. Ellerini bu şekilde üç kez yıkadı.
Abduhayr dedi ki:
−Ali (Radiyallahu Anh) ellerini bu şekilde üç kez yıkayıncaya kadar ellerini su kabının içine girdirmedi.
−Sonra o, sağ elini su kabına girdirdi eline su alarak üç kez ağzını doldurup mazmaza yaptı.
−Peşinden üç kez burnuna su alıp sol eliyle çıkardı.
−Sonra üç kez yüzünü yıkadı.
−Sonra üç kez dirseğine kadar sağ elini yıkadı.
−Sonra üç kez dirseğine kadar sol elini yıkadı.
−Sonra sağ elini su kabının içine suda eli kaybolacak şekilde girdirdi.
−Sonra alabildiği kadar su ile elini oradan çıkardı.
−Sonra sağ elindeki suyu sol eline dökerek iki eliyle bir kez başının tamamını meshetti.
−Sonra sağ elini su kabına girdirdi sonra onunla sağ ayağına su döktü ve sol eliyle sağ ayağını üç kez yıkadı.
−Sonra yine sağ eliyle sol ayağına su döktü ve sol eliyle sol ayağını üç kez yıkadı.
−Sonra sağ elini su kabına yine daldırdı, elini su ile doldurdu sonra o suyu içti.
Sonra şöyle dedi:
−İşte bu Allah’ın Nebisi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in abdestidir. Kim Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in abdestine bakmak isterse, Onun abdesti işte böyledir.”
İbnu’l-Carud 68, Ebu Davud 111-112, Nesei 93, Darimi 1/178, İbni Huzeyme 147, İbni Hibban 1079, Tayalisi 149, Darekutni 1/90, Begavi 222, Ahmed 1/135