بِسْمِ اللهِ، اَلْحَمْدُ ِللهِ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُولِ اللهِ وَبَعْد
Sütre İle İlgili Konular
(1) Musallinin Sütre Edinmesinin Gerekliliği
(39) Abdullah ibni Ömer
(Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Sadece kıbleye doğru namaz kıl! Önünden hiç kimsenin geçmesi için bırakma! Eğer imtina eder geçmek isterse onunla savaş! O ancak bir şeytandır!’ buyurdu.”
İbni Hibban 2369, İbni Huzeyme 800
(40) Talha bin Ubeydullah
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah
‘Biriniz namazda önüne rahlin deve semerinin arkasında ki yaslanılacak ağaç gerisi kadar bir şey edinsin sonra ona doğru namaz kılsın!’ buyurdu.”
Müslim 499/241, Ebu Davud 685, Tirmizi 334, İbni Mace 40, Ahmed 1388, 1398
(2) Bir Kimse Sütreye Doğru Namaz Kıldığında Hiç Kimsenin Önünden Geçmesine İzin Vermez!
(41) Ebu Said el-Hudri
Rasulullah
‘Biriniz insanlara sürte olacak bir şeye doğru namaz kıldığında ve bir kimse de önünden geçmek isterse onu geçmekten men etsin! Eğer ısrar ederse onunla savaşsın! O ancak bir şeytandır!’ buyurdu.”
Buhari 585, Müslim 505/528, Ebu Davud 697, Ebu Avane 2/43, Nesei 756, İbni Mace 954, İbni Huzeyme 816, Beyhaki 2/267, Ahmed 3/344, 344
(42) Amr bin Şuayb babası o da dedesinden naklederek şöyle dedi:
“Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber Seniyyeden Azahir mevkiine indiğimizde namaz vakti geldi. Biz arkasında olduğumuz halde bir duvarı sütre edinerek namaza durdu. Bir kuzu geldi Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in önünden geçiyordu. Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kuzuya engel olmak için çaba sarf etti hatta karnı duvara yapıştı. Kuzu arkasından geçmeye mecbur kaldı.”
Ebu Davud 708
(3) Namaz Kılanın Sütreye Yakın Olması Vaciptir!
(43) Sehl bin Ebi Hasme
“Nebi
‘Her hangi biriniz sütreye doğru namaz kıldığı vakit, ona yaklaşsın, şeytan namazını aleyhine kesmesin!’ buyurdu.”
Ahmed 16090, Ebu Davud 695, Nesei 747, Tayalisi 1342, Humeydi 401, İbni Hibban 2373
(4) Musalli İle Sütresi Arasındaki Mesafe
(44) Sehl bin Sa’d
“Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in namaz kıldığı yer ile kıble cihetindeki duvar arasında bir davar geçecek kadar mesafe olurdu.”
Buhari 578, Müslim 508/262, Ebu Davud 696, İbni Huzeyme 804, İbni Hibban 2374, Tabarani Mucemu’l-Kebir 5896
(5) Musallada Sütreye Doğru Namaz Kılmak!
(45) Abdullah ibni Ömer
“Ramazan ve Kurban bayramı günleri musallada Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in önüne sütre için bir harbe dikilir, sonra ona doğru namaz kılardı.”
Buhari 930, Müslim 501/245, Ebu Avane 2/48, Ebu Davud 687, Nesei 746, İbni Mace 1305, İbni Hibban 2377, İbni Huzeyme 798, 799, 801, İbni Hazm Muhalla 4/9, Beyhaki 2/269, Begavi 2/449, 450, Ahmed 2/131, 142
(46) Abdullah ibni Ömer
“Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bayram günü namaz kılmak için namazgâha çıktığı vakit, emreder, bir harbe önüne konur, kendisi ona doğru namaz kılardı. İnsanlar da onun arkasında namaza dururlardı. Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunu seferlerde de böyle yapardı. Emirlerin bayram namazlarında o harbeyi taşımaları bundan ileri gelmiştir.”
Buhari 576, Müslim 501/245, Ebu Avane 2/49, Ebu Davud 687, Nesei 746, Darimi 1/328, İbni Mace 941, Ahmed 4614
(6) Gerektiğinde Namazda Sütreye Doğru Yürümek!
(47) Amr bin Şuayb babası ve dedesi tarikiyle şöyle dedi:
“Bizler, Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber Seniyye’den Azahir’e indik. Namaz vakti hazır oldu. Yani, bir duvara doğru onu sütre edinip namaza durdu, biz de onun arkasında idik. Bir kuzu gelip Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in önünden geçmeye çalıştı. Rasulullah onu uzaklaştırmak için mücadele etmeye devam etti de nihayet karnı duvara kadar dayandı da hayvan onun arkasından geçti.”
Ebu Davud 708
(48) Abdullah ibni Abbas
“Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namaz kılıyordu. Bir ara bir koyun önünden geçmek istedi. Bunun üzerine Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun geçmesine engel olmak için onun la kıbleye kadar say etti. Nihayet karnını kıbleye yapıştırdı ve onun önünden geçmesine izin vermedi. Koyun da onun arkasından geçti.”
İbni Huzeyme 827, Tabarani Mucemu’l-Kebir 11937, Hakim 934
(7) İmamın Sütresi Cemaat İçin Sütredir
(49) Abdullah ibni Abbas
“Ben dişi bir merkebe binili olduğum halde geldim. O gün ben yeni buluğ çağına girmiştim. Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Mina’da insanlara namaz kıldırıyordu. Safların bazısının önünden geçerek merkepten indim. Yayılması için onu saldım ve safa girdim, bunu hiç kimse bana reddetmedi.”
Malik 1/155/38, Buhari 236, Müslim 504/254, Ebu Avane 2/5455, Ebu Davud 715, Nesei 751, Tirmizi 337, İbni Mace 947, Abdurrezzak 2359, İbni Huzeyme 833, Beyhaki 2/273, Ahmed 1/219, 264
(8) Uyuyan Kişiyi Sütre Edinmek!
(50) Abdullah ibni Abbas
“Nebi
‘Uyuyan kimsenin arkasında ve konuşan kimsenin arkasında namaz kılmayınız!’ buyurdu.”
Ebu Davud 694
(51) Aişe
(Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gece namazını, ben yatağın üzerinde kıblesiyle kendisi arasında uzanmış olduğum halde kılardı. Vitir kılmak istediği vakit beni uyandırırdı. Ben de kalkar vitir kılardım.”
Buhari 588, Müslim 512/268, Ebu Avane 2/52, Ebu Davud 711, Nesei 758, İbni Huzeyme 524, İbni Hibban 2347, Beyhaki 2/275, Ahmed 6/50
سُبْحاَنَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ، أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ، أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوبُ إِلَيْكَ