بِسْمِ اللهِ، اَلْحَمْدُ ِللهِ وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُولِ اللهِ وَبَعْدُ
Sabah Namazından Sonra Yapılan Zikirler
1) Enes bin Malik
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Kim, sabah namazını cemaat ile kılar sonra güneş doğuncaya kadar oturup Allah’ı zikrederse, sonra da iki rekat namaz kılarsa, ona hac ve umre sevabı gibi sevap verilir.”
Enes bin Malik
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Tam bir hac ve umre sevabı verilir. Tam bir hac ve umre sevabı verilir. Tam bir hac ve umre sevabı verilir.”
Taberani Mucemu’l-Evsad, Tergib ve Terhib 1/434, 437, Albânî Sahîhu’l-Câmi’ 6222
2) Enes bin Malik
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Sabah namazından güneş doğana kadar Allah-u Teâlâ’yı zikreden bir toplulukla oturmam, İsmail aleyhissellam’ın çocuklarından dört kişiyi azad etmemden bana daha sevimlidir. İkindi namazından güneş batana kadar Allah’ı zikreden bir toplulukla oturmam, dört kişiyi azad etmemden bana daha sevimlidir.”
Ebu Davud 3667
3) Ümmü Seleme
(Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)sabah namazını kılıp selam verdiği zaman şöyle derdi:
اَللَّهُـمَّ إِنِّيأَسْأَلُكَ عِلْماً نَافِـعاً،وَرِزْقاً طَـيِّـباً، وَعَمَلاً مُـتَـقَــبَّلاً
Duanın Manası: “Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki ben Senden, faydalı bir ilim, temiz bir rızık ve kabul olunan bir amel istiyorum.”
İbni Mace 925
4) Ebu Hureyre
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)ashabına (dua) öğretir ve şöyle buyururdu:
“Sizden biri sabahladığında şöyle desin:
اَللَّهُمَّ بِكَ أَصْبَحْنَا، وَبِكَ أَمْسَيْنَا، وَبِكَ نَحْيَا، وَبِكَ نَمُوتُ وَإِلَيْكَ الْمَصِيرَ
Duanın Manası: “Ey Allah’ım! Biz, Seninle sabaha ulaştık. Ve biz yine Seninle akşama ulaştık. Ve biz Seninle yaşarız. Ve biz yine Seninle ölürüz. Ve dönüş, Sanadır.”
“Sizden biri akşamladığında da şöyle desin:
اَللَّهُمَّ بِكَ أَمْسَيْنَا وَبِكَ أَصْبَحْنَا، وَبِكَ نَحْيَا، وَبِكَ نَمُوتُ وَإِلَيْكَ النُّشُورُ
Duanın Manası: “Ey Allah’ım! Biz, Seninle akşama ulaştık. Ve biz yine Seninle sabaha ulaştık. Ve biz Seninle yaşarız. Ve biz yine Seninle ölürüz. Ve ölümden sonra kalkış, Sanadır.”
Tirmizi 3613, İbni Mace 3868,Ebu Davud 5068
5) Abdullah ibni Mesud
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) akşam olunca şöyle dua ederdi:
أَمْسَيْنَا وَأَمْسَى الْمُلْكُ ِللهِ لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لآ شَرِيكَ لَهُلَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَعَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ رَبِّ أَسْأَلُكَ خَيْرَ مَا فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَخَيْرَ مَا بَعْدَهَا وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَشَرِّ مَا بَعْدَهَا رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْكَسَلِ وَمِنْ سُوءِ الْكِبَرِ أَوْالْكُفْرِ رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابٍ فِي النَّارِ وَعَذَابٍ فِي الْقَبْرِ
“Akşama eriştik. Allah’a ait mülk de akşama erişti. Allah’a hamd olsun Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hiçbir ilah yoktur O tekdir ve ortağı yoktur. Mülk O’nundur hamd da O’na mahsusdur. O herşeye kadirdir. Ey Rabbim! Senden bu gecenin ve ondan sonraki gecelerin hayrını istiyorum ve bu gecenin ve ondan sonraki gecelerin şerrinden de Sana sığınırım. Ey Rabbim! Tembellikten, ihtiyarlığın kötülüğünden yahut ta küfrün kötülüğünden Sana sığınırım. Ey Rabbim! Cehennem azabından ve kabir azabından Sana sığınırım.”
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sabah olunca da şöyle dua ederdi:
أَصْبَحْنَا وَأَصْبَحَ الْمُلْكُ ِللهِ لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لآ شَرِيكَ لَهُلَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَعَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ رَبِّ أَسْأَلُكَ خَيْرَ مَا فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَخَيْرَ مَا بَعْدَهَا وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَشَرِّ مَا بَعْدَهَا رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْكَسَلِ وَمِنْ سُوءِ الْكِبَرِ أَوْالْكُفْرِ رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابٍ فِي النَّارِ وَعَذَابٍ فِي الْقَبْرِ
“Sabaha eriştik. Allah’a ait mülk de sabaha eriştik. Allah’a hamd olsun Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hiçbir ilah yoktur O tekdir ve ortağı yoktur. Mülk O’nundur hamd da O’na mahsusdur. O herşeye kadirdir. Ey Rabbim! Senden bu gecenin ve ondan sonraki gecelerin hayrını istiyorum ve bu gecenin ve ondan sonraki gecelerin şerrinden de Sana sığınırım. Ey Rabbim! Tembellikten, ihtiyarlığın kötülüğünden yahut ta küfrün kötülüğünden Sana sığınırım. Ey Rabbim! Cehennem azabından ve kabir azabından Sana sığınırım.”
Ebu Davud 5071, Müslim 2723/74, Tirmizi 3612
6) Cübeyr bin Mut’im
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Ben, Abdullah ibni Ömer
(Radiyallahu Anhuma)’yı şöyle derken işittim:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) akşam ve sabah vakitlerine eriştiği zaman şu duaları okumayı asla terk etmezdi:
اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ، اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي دِينِي وَدُنْيَايَ وَأَهْلِي وَمَالِي، اَللَّهُمَّ اسْتُرْعَوْرَاتِي، وَآمِنْ رَوْعَاتِياَللَّهُمَّ احْفَظْنِي مِنْ بَيْنِ يَدَيَّ وَمِنْ خَلْفِي وَعَنْ يَمِينِي وَعَنْ شِمَالِي وَمِنْ فَوْقِي، وَأَعُوذُ بِعَظَمَتِكَ أَنْ أُغْتَالَ مِنْ تَحْتِي
Duanın Manası: “Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki ben Senden dünya ve ahirette af ve afiyet istiyorum. Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki ben Senden dinim, dünyam, ailem ve malım hakkında af ve afiyet istiyorum. Ey Allah’ım! Ayıplarımı ört, korkularımdan emin kıl. Ey Allah’ım! Beni önümden, arkamdan, sağımdan solumdan ve üstümden (gelecek belalara karşı) koru. Ve altımdan yere batırılarak helak olmaktan Senin azametine sığınıyorum.”
Ebu Davud 5074, İbni Mace 3871, Nesei
7) Ebu Hureyre
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Ebu Bekir
(Radiyallahu Anh), Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:
−Ey Allah’ın Rasulü! Sabahladığım ve akşamladığım zaman okuyacağım kelimeleri bana emret, dedi.
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de şöyle buyurdu:
−“Sabahladığın, akşamladığın ve yatağa yattığın zaman şunları oku:
اَللَّهُمَّ فَاطِرَ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضِ، عَالِمَ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ، رَبَّ كُلِّ شَيْءٍ وَمَلِيكِهِ، أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ نَفْسِي وَشَرِّ الشَّيْطَانِ وَشِرْكِهِ، وَأَنْ أَقْتَرِفَ عَلَى نَفْسِي سُوءاً، أَوْ أَجُرَّهُ إِلَى مُسْلِمٍ
−“Ey göklerin ve yerin yaratıcısı! Gizliyi ve açığı bilen! Her şeyin Rabbi ve meliki olan Allah’ım! Senden başka hakkı ile ibadet olunan hiç bir ilah olmadığına şahidlik ederim. Nefsimin şerrinden, şeytanın şerrinden ve şirkinden Sana sığınırım. Nefsime kötülük etmekten veya o kötülüğü bir Müslümana götürmekten de Sana sığınırım de!”
Ebu Davud 5067, Tirmizi 3760
8) Abdullah bin Abdurrahman bin Ebza babasından
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sabahladığı ve akşamladığı zaman şöyle derdi:
أَصْبَحْنَا عَلَى فِطْرَةِ الإِسْلاَمِ،وَعَلَى كَلِمَةِ اْلإِخْلاَصِ،وَعَلَى دِينِ نَبِيِّنـَا مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، وَعَلَى مِلَّةِ أَبِينَا إِبْرَاهِيمَ، حَنِيفاً مُسْلِماً وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ
Duanın Manası: “İslam fıtratı, ihlas kelimesi ve Nebimiz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in dini üzere ve asla müşriklerden olmayan hanif ve Müslüman olan, babamız İbrahim’in milleti üzere sabaha eriştik.”
Not: “Duadaki ihlas kelimesi; La İlahe İllallah demektir.
Ahmed bin Hanbel Müsned 3/406, 407, İbni Sünni, Amelu’l-Yevmi ve’l-Leyle 34, Albani Sahihu’l-Cami’ 4674
9) Enes bin Malik
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kızı Fatıma
(Radiyallahu Anhuma)’ya şöyle dedi:
“Benden işittiğin ve sana tavsiye ettiğim, şu duayı sabah ve akşam okumaktan sana mani olan şey nedir?”
يَاحَيُّ يَا قَيوُّمُ! بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيثُ، أَصْلِحْ لِى شَأْنِي كُلَّهُ، وَلاَ تَكِلْنِيإِلَىنَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ
Duanın Manası: “Ya Hayy! Ya Kayyum! Senin rahmetinle yardım istiyorum. Bütün işlerimi düzelt ve beni göz açıp kapayınca kadar bile olsa nefsime bırakma.”
Hakim Müstedrek 1/730, 1875, 2000, Ebu Ya’lâ 914, Bezzar, Nesei, Tergib ve Terhib 2/87, Albânî Sahihu’l-Cami’ 4777
Günde Bir Kere Yapılacak Zikirler
10) Enes bin Malik
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Kim bana bir kez salât ederse, Allah ona on kez salât eder ve onun on günahını bağışlar ve on derece onu yükseltir.”
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ،اَللَّهُمَّ بَارِكْ عَلَى مَحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مَحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ
Duanın Manası: “Ey Allah’ım! İbrahim ve İbrahim’in ailesine salât ettiğin gibi Muhammed ve Muhammed’in ailesini de salât et. Şüphesiz ki Sen çok övülensin, şeref sahibisin. Ey Allah’ım! İbrahim’i ve İbrahim’in ailesini mübarek kıldığın gibi, Muhammed’i ve Muhammed’in ailesini de mübarek kıl. Şüphesiz ki Sen çok övülensin, şeref sahibisin.”
Salât Kelimesi: Dua anlamındadır. Allah-u Teâlâ’nın kuluna salâvatta bulunması; ona rahmet ve mağfiret etmesi demektir. Meleklerin insana salâvatta bulunması; meleklerin onun için istiğfarda bulunmaları demektir. İnsanın insana salâvatta bulunması ise; ona dua etmesi demektir.
Albani Sahihu’l-Cami 6359, Buhari Edebü’l-Müfred 643
11) Şeddat bin Evs
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“İstiğfarın efendisi şudur.
اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لآ إلَهَ إلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِي وَأَناَ عَبْدُكَ وَأَناَ عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ ماَاسْتَطَعْتُ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ ماَ صَنَعْتُ أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ وَأَبُوءُ بِذَنْبِي فاَغْفِرْلِي فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إلاَّ أَنْتَ
Herkim bu duayı yakinen iman ederek gündüz söyler de, akşamlamadan önce ölürse o kimse, cennet ehlindendir. Kim de bunu gece yakinen iman ederek söyler de, sabah olmadan önce ölürse o kimse, cennet ehlindendir.”
Duanın Manası: “Ey Allah’ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka hakkı ile ibadet olunan hiçbir ilah yoktur. Beni Sen yarattın ve ben Senin kulunum. Gücümün yettiği şeylerde Sana verdiğim ahdin ve vaâdin üzereyim. Yaptığım şeylerin şerrinden Sana sığınırım. Senin benim üzerindeki nimetini itiraf ediyorum ve günahlarımı da itiraf ediyorum. Öyleyse beni bağışla. Kuşkusuz ki günahları ancak Sen bağışlarsın.”
Buhari 6244, Ebu Davud 5070, Tirmizi 3615, İbni Mace 3872, Nesei, Ahmed bin Hanbel Müsned
12) Abdullah bin Amr
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
سُبْحَانَ اللهِوَبِحَمْدِهِ
“Kim, ‘Subhanallahi ve Bihamdihi’ derse, ona cennette bir hurma ağacı dikilir.”
Duanın Manası: “Allah’a hamdederek O’nu tüm noksanlıklardan tenzih ederim.”
Bezzar, Tergib ve Terhib 3/381
13) Cabir
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
سُبْحَانَ اللهِ الْعَظِيمِ وَبِحَمْدِهِ
“Kim, ‘Subhanallahi’l-Azimi ve Bihamdihi’ derse, ona cennette bir hurma ağacı dikilir.”
Duanın Manası: “Azim olan Rabbimi hamdi ile tesbih ederim.”
Tirmizi 3693, İbni Hibban, Hakim, Tergib ve Terhib 3/381
14) Ebu Hureyre
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Ağaç dikiyordum, Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana uğradı ve şöyle buyurdu:
−“Ey Ebu Hureyre! Ne dikiyorsun?”
Bende:
−Kendim için ağaç dikiyorum, dedim.
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
−“Sana bundan daha hayırlı bir ağaç dikmeyi bildireyim mi?
Bende:
−Bilakis, Ey Allah’ın! Rasulu bildir, dedim.
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ للهِ، وَلآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ،وَاللهُأَكْبَرُ
Subhanallahi Ve’l-Hamdu Lillahi Ve La İlahe İllallahu Vallahu Ekber, de. Bunların her birinden dolayı senin için cennette bir ağacı dikilir.”
Duanın Manası: “Allah’ı her türlü noksanlıklardan tenzih ederim. Hamd, Allah içindir. Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hiçbir ilah yoktur! ve Allah, en büyüktür.”
İbni Mace 3807, Tergib ve Terhib 3/386, Hakim 1887
Günde Üç Kere Yapılacak Zikirler
15) Ebu Musa el-Eş’ari
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
…Bir gün Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize hitabette bulunarak şöyle buyurdu:
“Ey insanlar! Bu şirkten sakının! Kuşkusuz ki bu, (şirk) karıncanın hareketinden daha gizlidir!”
Bunun üzerine Allah’ın konuşmasını istediği biri Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e şöyle dedi:
−Ya Rasulallah! Karıncanın hareketinden daha gizli olan bir şeyden nasıl sakınabiliriz?
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Her gün üç kere şöyle deyiniz!”
اَللَّهُمَّ إِناَّ نَعُذُ بِكَ مِنْ أَنْ نُشْرِكَ بِكَ شَيْئًا نَعْلَمُهُ،وَنَسْتَغْفِرُكَ لِمَا لاَ نَعْلَمُهُ
Duanın Manası: “Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki biz, bildiğimiz bir şeyi Sana ortak koşmaktan Sana sığınırız ve bilmediğimiz bir şeyden dolayı da Senden bağışlanma dileriz.”
Ahmed bin Hanbel Müsned 4/403 No: 19835, Taberani, Ebu Ya’la, Tergib ve Terhib 1/95
Sabah ve Akşam Üç Kere Yapılacak Dualar
16) Muaz bin Abdullah’ın babası Hubeyr
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
…Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Akşam ve sabah üç kere İhlas Suresini ve Muavvezeteyni, (yani) Felak ve Nas Surelerini oku! (Çünkü) Her şeyden sana yeter!”
Ebu Davud 5082, Tirmizi 3624, Albani Sahihu’l-Cami 4406
17) Osman bin Affan
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i işittim şöyle diyordu:
بِسْمِ اللهِ الَّذِي لاَيَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فيِ الأَرْضِ وَلاَ فيِ السَّمَاءِ، وَهُوَالسَّمِيعُ الْعَلِيمُ
“Her günün sabahında ve her gecenin akşamında üç kere, Allah’ın ismiyle ki O’nun ismi ile beraber, yerde ve gökte hiçbir şey zarar veremez! O İşitici ve bilicidir, diyen hiçbir kul yoktur ki ona her hangi bir şey zarar vermez!..”
İbni Mace 3869, Ebu Davud 5088, Tirmizi 3610,Ahmed bin Hanbel Müsned
18) Abdullah ibni Abbas
(Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
Mü’minlerin annesi Cüveyriye binti’l-Haris
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bir gün sabah namazını kıldığı sırada, Cuveyriye namaz kıldığı yerde tesbihat yapıyor iken, Cuveyriye’nin yanından dışarı çıktı. Sonra Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)kuşluk vakti olunca geri döndü. Cüveyriye’yi namaz kıldığı yerde (hala) oturuyor idi ve Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona şöyle dedi:
–“Sen, yanından ayrıldığım zamanda ki hal üzere mi devam ediyorsun?”
Cüveyriye de:
–Evet, cevabını verdi.
Bunun üzerine Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)şöyle buyurdu:
“Allah’a yemin olsun ki ben senden sonra şu dört kelimeyi, üç kere söyledim ki eğer bu kelimeler senin bu günden beri söylemiş olduğun kelimelerle tartılsaydı, benim söylediklerim, senin söylediklerini tartardı.” (Yani ağıl gelirdi. O kelimeler şunlardır.)
سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ، عَدَدَ خَلْقِهِ، وَرِضَا نَفْسِهِ، وَزِنَةَ عَرْشِهِ وَمِدَادَكَلِمَاتِهِ
Duanın Manası: “Yarattıklarının sayısınca, kendisinin razı olacağı kadar, arşının ağırlığı ve kelimelerinin çokluğunca hamdederek Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim.”
Not: Bu dua şu şekilde de gelmiştir:
سُبْحَانَ اللهِ عَدَدَ خَلْقِهِ، سُبْحَانَ اللهِ رِضَا نَفْسِهِ، سُبْحَانَ اللهِ زِنَةَ عَرْشِهِ سُبْحَانَ اللهِ مِدَادَكَلِمَاتِهِ
Duanın Manası: “Yarattıklarının sayısınca Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Kendisinin razı olacağı kadar Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Arşının ağırlığınca Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Kelimelerinin çokluğunca Allah’ı tüm noksanlıklardan tenzih ederim.”
Müslim 2726/79, Albânî Sahihu’l-Kelimetu’t-Tayyib 12
19) Abdurrahman, babası Ebu Bekre
(Radiyallahu Anh) şöyle demiştir:
“Ey babacığım! Kuşkusuz ki ben, her sabah seni:
اَللَّهُمَّ عَافِنِي فيِ بَدَنِي، اَللَّهُمَّ عَافِنيِ فيِ سَمْعيِ، اَللَّهُمَّعَافِنيِ فيِ بَصَرِي، لآ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ، اَللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْكُفْرِ وَالْفَقْرِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ، لآ إِلَهَ إِلاَ أَنْتَ
‘Ey Allah’ım! Bedenime afiyet ver. Ey Allah’ım! Kulağıma afiyet ver. Ey Allah’ım! Gözüme afiyet ver. Senden başka hak olarak ibadete layık hiçbir ilah yoktur! Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki ben küfürden ve fakirlikten Sana sığınırım. Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki ben kabir azabından Sana sığınırım. Senden başka hakkı ile ibadet olunan hiçbir ilah yoktur,’ diye dua ederken duyuyorum. Bu duayı sabahleyin ve akşamleyin üçer kere okuyorsun. Bunun hikmeti nedir?
Babam şöyle dedi:
−Kuşkusuz ki ben, Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i bunlarla dua ettiğini işittim. Ben, Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in sünneti ile sünnetlenmek istiyorum.”
Ebu Davud 5090, Ahmed bin Hanbel Müsned, Nesei Amelu’l-Yevmi ve’l-Leyle, Buhari Edebu’l-Müfred
Günde On Kere Yapılacak Şeyler
20) Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Herkim, kul huvellahu ahadı (İhlas Suresini) on kere okursa, Allah ona cennette bir ev yapar.”
Albani Sahihu’l-Cami 6472
Sabah ve Akşam On Kere Yapılacak Dualar
21) Ebu’d-Derda
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Kim sabahladığı zaman on kere ve akşamladığı zaman on kere bana salât getirirse, kıyamet günü şefaatim ona ulaşır.”
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ،اَللَّهُمَّ بَارِكْ عَلَى مَحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مَحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ
Duanın Manası: “Ey Allah’ım! İbrahim ve İbrahim’in ailesine salât ettiğin gibi Muhammed ve Muhammed’in ailesini de salât et. Şüphesiz ki Sen çok övülensin, şeref sahibisin. Ey Allah’ım! İbrahim’i ve İbrahim’in ailesini mübarek kıldığın gibi, Muhammed’i ve Muhammed’in ailesini de mübarek kıl. Şüphesiz ki Sen çok övülensin, şeref sahibisin.”
Taberani, Tergib ve Terhib 2/89, Albâni Sahihu’l-Câmi’ 6357
22) Ebu Eyyub el-Ensari
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ، وَهُوَعَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
“Herkim, sabahladığı vakit, on kere, ‘La İlahe İllallahu Vahdehu La Şerike Leh, Lehu’l-Mülkü Ve Lehu’l-Hamdu Ve Huve Ala Kulli Şeyin Kadir’ ederse, İsmail aleyhissellam’ın çocuklarından dört kimseyi hürriyetine kavuşturmuş gibi olur ve onun için on iyilik yazılır ve ondan on günah silinir ve onun on derecesi yükseltilir. O gün akşama kadar o kimse şeytandan korunmuş olur. Eğer bu duayı akşamladığı vakit söylerse sabaha kadar onun için gündüz verilen şeylerin aynısı verilir...”
Duanın Manası: “Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hiçbir ilah yoktur. O, birdir ve hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’nundur, hamd da O’nadır. O,her şeye gücü yetendir.”
Not: “Bu dua, Ebu Davud ve İbni Mace’de geldiği gibi bir kere de yapılabilir.
Müslim 2693/30, Ebu Davud 5077, İbni Mace 3867, Nesei Amelu’l-Yevmi ve’l-Leyle, Tergib ve Terhib 3/374
23) Abdurrahman bin Gunm
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Kim sabah ve akşam namazlarını kılınca kalkıp gitmeden ve oturuşunu bozmadan önce on defa:
لَا اِلَهَ الَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ، وَ لَهُ الْحَمْدُ، بِيَدِهِ الْخَيْرُ، يُحْيِي وَ يُمِيتُ، وَ هُوَ عَلَى كُلِّ شَيْئٍ قَدِيرٌ
Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hiçbir ilah yoktur. O, birdir ve hiçbir ortağı yoktur, mülk O’na aittir, hamd O’nadır, hayır O’nun elindedir. O hayat verir ve öldürür, O her şeye güç yetirendir, derse Allah onlardan her birine karşılık on sevap verir, on günahı siler, mertebesini on derece artırır. Bu sözler onun için mekruh (çirkin) her şeyden ve kovulmuş şeytandan bir koruyucu olur. Şirk dışında ona ulaşan bir günahtan sorulmaz! Kendisinden daha fazla söyleyerek onu geçen kişi dışında amelce insanların en faziletlisi olur.”
Ahmed bin Hanbel Müsned 4/227 No: 18153, Tergib ve Terhib 1/446
Günde Yüz Kere Yapılacak Dualar
24) Ümmü Hani
(Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
Bir gün, Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana uğradı. Ben, Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:
−Ya Rasulallah! Kuşkusuz ki benim yaşım ilerledi ve zayıfladım. Bana otururken yapabileceğim ve yaptığımda beni cennete girdirecek bir amel emret, dedim.
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
−“Yüz kere ‘Subhanallah’ de. Kuşkusuz ki bu, İsmail aleyhissellam’ın çocuklarından yüz köleyi hürriyetine kavuşturmana denktir.
−Yüz kere ‘Elhamdulillah’ de. Kuşkusuz ki bu, Allah’ın yolunda cihad için gemi, eğeri ve yükü ile hazırlayacağın yüz ata denktir.
−Yüz kere ‘Allah-u Ekber’ de. Kuşkusuz ki bu, senin için kabul olunmuş yüz kurbanlık deveye denktir.
−Yüz kere ‘La İlahe İllallah’ de. Kuşkusuz ki bu, gökle yer arasını doldurur. O gün senin amelinden daha faziletli olarak, hiçbir kimsenin ameli göğe yükseltilmez! Ancak senin getirdiğin şeyi getirmesi hariç.
−Yüz kere ‘La Havle ve La Kuvvete İlla Billah’ de. Kuşkusuz ki bu, hiçbir günah bırakmaz (siler) ve ona hiçbir amel benzemez!”
Yüz kere:
سُبْحاَنَ اللهِ
Duanın Manası: “Allah’ı her türlü noksanlıklardan tenzih ederim.”
Yüz kere:
اَلْحَمْدُ ِللهِ
Duanın Manası: “Hamd, Allah’a mahsustur.”
Yüz kere:
اَللهُ أَكْبَرُ
Duanın Manası: “Allah en büyüktür.”
Yüz kere:
لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ
Duanın Manası: “Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hiçbir ilah yoktur.”
Yüz kere:
لآحَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ
Duanın Manası: “Güç ve kuvvet, ancak Allah’ındır.”
Ahmed bin Hanbel Müsned, Taberani Mucemu’l-Evsad, Hakim Müsdetrek, Beyhaki, Nesei, Tergib ve Terhib 3/389
25) Mus’ab bin Sa’d’ın babası Sa’d
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Bizler, Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanında iken Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Sizden herhangi biri her gün bin sevap kazanmaktan aciz olur mu?
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in meclisinde oturanlardan birisi:
−Bizden biri nasıl bin sevap kazanır? diye sordu.
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
سُبْحَانَ اللهِ
−“Yüz kere Subhanallah diye tesbih ederse, onun lehine bin sevap yazılır veya ondan bin günahı silinir.”
Duanın Manası: “Allah’ı tesbih ederim.”
Müslim 2698/37
26) Ebu Hureyre
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ
“…Kim, günde yüz kere, ‘Subhanallahi ve Bihamdihi’ derse, o kimsenin günahları deniz köpüğü kadar bile çok olsa dökülür.”
Duanın Manası: “Allah’a hamdederek O’nu tüm noksanlıklardan tenzih ederim.”
Buhari 14/6343, Müslim 2691/28, Tirmizi 3698
27) Ebu Hureyre
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ
“Herkim, günde yüz kere, ‘La İlahe İllallah’ ederse bu kimse on köleyi hürriyetine kavuşturmuş olur ve ona yüz iyilik sevabı yazılır ve yüz günahı bağışlanır. O gün akşama kadar o kimse şeytandan korunmuş olur. Ve bu duayı kendisinden daha çok tekrar edenden başka hiç kimse ondan daha değerli bir amel işlemiş olamaz!”
Duanın Manası: “Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hiçbir ilah yoktur.”
Tirmizi 3697
28) Ebu Burde
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Ben, el-Eğarra
(Radiyallahu Anh)’dan işittim. Bu zat Nebi
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ashabındandır. Kendisi Abdullah ibni Ömer
(Radiyallahu Anhuma) ile konuşuyordu ve dedi ki:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
أَسْتَغْفِرُ اللهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ
“Ey insanlar! Allah’a tevbe edin! Kuşkusuz ki ben günde yüz kere Allah’a tevbe ederim!”
Duanın Manası: “Allah’tan mağfiret diler ve O’na tevbe ederim.”
Müslim 2702/41, 42, Buhari 13/6245
29) Ebu Hureyre
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ، وَهُوَعَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
“Herkim, günde yüz kere, ‘La İlahe İllallahu Vahdehu La Şerike Leh, Lehu’l-Mülkü Ve Lehu’l-Hamdu Ve Huve Ala Kulli Şeyin Kadir’ ederse bu kimse on köleyi hürriyetine kavuşturmuş olur ve ona yüz iyilik sevabı yazılır ve yüz günahı bağışlanır. O gün akşama kadar o kimse şeytandan korunmuş olur. Ve bu duayı kendisinden daha çok tekrar edenden başka hiç kimse ondan daha değerli bir amel işlemiş olamaz…”
Duanın Manası: “Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hiçbir ilah yoktur. O, birdir ve hiçbir ortağı yoktur. Mülk O’nundur, hamd da O’nadır. O,her şeye gücü yetendir.”
Buhari 14/6340, Müslim 2691/28, İbni Mace 3867
Akşam Üç Kere Yapılacak Dualar
30) Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
أَعُوذُبِكَلِمَاتِاللهِ التَّامَّاتِمِنْشَرِّ مَا خَلَقَ
“Herkim, akşamladığı zaman bu duayı üç kere söylerse, o gecenin humması ona zarar veremez.”
Duanın Manası: “Allah’ın yarattığı şeylerin şerrinden, Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım.”
Not: “Humma, akrep vb. hayvanların sokmasıyla ortaya çıkan ateş, hararet; zehirin etkisi veya zehirin kendisi demektir.”
Ahmed bin Hanbel Müsned 2/290, Nesei Amelu’l-Yevmi ve’l-Leyle 590, İbni Sünni 68, Müslim 2709/55, Tirmizi 3661, İbni Mace 3518
Sabah ve Akşam Yüz Kere Yapılacak Dualar
31) Ebu Hureyre
(Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
Rasulullah
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
سُبْحَانَ اللهِ الْعَظِيمِ وَبِحَمْدِهِ
“Herkim, sabah ve akşam yüz kere, ‘Subhanallahi’l-Azimi ve Bihamdihi’ derse, onun elde ettiğinin bir benzerini hiç kimse elde edemez!”
Duanın Manası: “Azim olan Rabbimi hamdi ile tesbih ederim.”
Ebu Davud 5091, Müslim 2692/29, Tirmizi 3693, Albani Sahihu’l-Cami’ 6429
سُبْحاَنَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ، أَشْهَدُ أَنْ لآ إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ، أَسْتَغْفِرُكَ وَأَتُوبُ إِلَيْكَ