Çözüldü Hırsızlık Hangi Durumlarda Makbul ya da Zorunlu Olur ?

I Çevrimdışı

ibni two fail

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Geçen duyduğum bi sahabe rivayetinde ebu zer ort şöyle birşey diyordu ; "geceyi aç geçiripte kılıcına sarılmayanın aklından şüphe ederim".dolayısıyla hırsızlık sanki bazı durumlarda sanki bir şart gibi gördüm. Çünkü senin hırsızlık yapmayıp geceyi aç susuz barınaksız geçirmen , vebal olarak sanki arkası yumuşak olanlara ve genele daha büyük olcak. Değerli görüşlerinizi bekler selametler dilerim
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Normal şartlarda hırsızlık hiçbir durumda makbul değildir ve büyük günahlardandır. Ancak kişi gerçekten ölüm veya ciddi zarar tehlikesi doğuran bir zarûrt içindeyse, önce meşru yolları tüketmek şartıyla zarureti giderecek kadar başkasının malından yararlanmasına ruhsat verilmiştir. Bu, "hırsızlık teşvik edilir" anlamına gelmez.

Zarûrat halinde hayatı kurtaracak kadar başkasının malından yararlanma ruhsatı vardır; bu da belirli şartlara bağlıdır. Toplumda insanlar açlıktan ölüyorsa bunun vebali öncelikle imkânı olduğu hâlde yardım etmeyenlere ve İslâmî yükümlülüklerini yerine getirmeyen yöneticilere ve zenginlere aittir. Ebu Zer (r. anh)'in sözü, sosyal adaletsizliği eleştiren güçlü bir ifadedir; hırsızlığı meşrulaştıran bir delil olarak anlaşılmamalıdır.

إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللَّهِ ۖ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَلَا إِثْمَ عَلَيْهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ​
"Allah, Size ancak leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kılmıştır. Fakat Kim, çaresiz kalır da başkasının hakkına saldırmaksızın ve zarûrat miktarını aşmaksızın bunlardan yemek zorunda kalırsa ona günah yoktur. Şubhesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." (Bakara 173)

وَمَا لَكُمْ أَلَّا تَأْكُلُوا مِمَّا ذُكِرَ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ وَقَدْ فَصَّلَ لَكُمْ مَا حَرَّمَ عَلَيْكُمْ إِلَّا مَا اضْطُرِرْتُمْ إِلَيْهِ ۗ وَإِنَّ كَثِيرًا لَيُضِلُّونَ بِأَهْوَائِهِمْ بِغَيْرِ عِلْمٍ ۗ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِالْمُعْتَدِينَ​
"Allah'ın adı anılarak kesilenlerden niçin yemeyesiniz? Oysa Allah, zaruret hali dışında Size haram kıldığı şeyleri ayrıntılı olarak açıklamıştır. Şubhesiz insanların çoğu bilgisizce arzularına uyarak başkalarını saptırırlar. Şubhesiz Rabb'in, haddi aşanları en iyi bilendir." (En am 119)

إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنزِيرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ ۖ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ
"Allah, Size ancak leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kılmıştır. Kim, başkasının hakkına saldırmaksızın ve zaruret miktarını aşmaksızın bunlardan yemek zorunda kalırsa, şubhesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." (Nahl 115)
 
Geri
Üst Ana Sayfa Alt