Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru İlya İsmi ve Anlamı Hakkında Bilginiz Var mı?

I Çevrimdışı

ilya

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
adım ilya anlamını araştırmamıştım hiç çünki rahmetli annem küçükken adımın anlamının ( cennetteki en üst mertebe , kuranda surede geçtiğini , bir bölgeyle suyun kutsal ismi olduğunu , bir peygamberin kız kardeşinin ismi ) olduğunu ve kuran okurken kitaptan bulup koyduğunu söylediğini hatırlıyorum. ismimi duyanların ilk sorduğu soru bana rusmusun demek oluyor ve buda beni rahatsız ediyor :( nette araştırma yapıyorum 2 gündür ama farklı farklı anlamlar çıkıyor, bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
 
K Çevrimdışı

.:KaFKeF:.

Guest
BEN DUYMUSTUM AMA ANLAMINI BİLEMİYORUM..
 
I Çevrimdışı

ilya

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
yok kısaltması değil :) anlamını söyledim zaten ama sadece doğrumu bilginiz varmı diyorum:)
 
ibni kayyım Çevrimdışı

ibni kayyım

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
kardeş şeyh google ye sordum birden çok cevap verdi bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Benim adım ilya Rusyada dogdum ilya ismi hem bir Peygamberin ismi hemde bir yuce savascinin ismi HZ. İsa'nın 12 Havarisinden 1 isim eş anlamlısıdır..


İlya Tişbe doğumlu Yahudi peygamberidir...Ahab ve izabel zamanında peygamberlik yapmış...İsrail'de hüküm sürmekte olan Baal inanç sistemine bir süre engel olmuştur kendisi...Daha sonra izabel tarafından sürgün edilmiş,sonrada ateşten bir araba içinde göğe kaldırılmıştır.

benim kızımın adı da ilya ve araştırdığım kadarıyla 'varlığını kendi içinde taşıyan ' olarak öğrendim
İlya ismi mukaddes kitapta yani tevrat zebur ve incil olarak bildiğimiz kitaplarda geçer. ve anlamı: 'Tanrım Yehovadır' demektir. İbrtanicedir.
Türkiyede ilyas olarak bilinir.
'Yehova', kutsal yazılara göre Tanrınn ismidir. ve ibranice olmak fiilinden gelir. 'o olmasına neden olur' anlamına gelir.
kutsal yazıları okuduğumuz zaman mukaddes kitap devirlerinde Yaratıcı Yehova nın yaptığı büyük kurtarışlar vfe mucizeleri gören ana babalar çocuklarınn isimlerini Tanrı yı onurlandıran anlamlar içeren şekillerde koyuyorlardı. fakat bu malesef günümüzde anlamları bilinmez ama bu ismler günümüze kadar gelmiştir ve kullanılmaktadır.
mesela bazı isimlerin anlamında da Yehova ismini görürüz.
İsa: ' Yehova Kurtuluştur' demektir.
Yahya: ' Yehova Lütufkardır' anlamındadır.
benzer olarak bir çok ismin anlamının içinde Yehova geçmektedir.
ben Yehova nın bir şahidiyim. ve Yehova nın şahitleri Kutsal yazıları iyi bir şekilde bilir ve hayatlarında uygularlar.
bu bilgileri size kutsal yazılardan edindiğim bilgilere göre veriyorum. sorularınız olursa cevaplamak isterim.
saygılarımla.

ilya benim bildiğim kadarıyla: nuh'un gemisinin karaya indiği yerdeki ilk yerleşim yerinin adı. (
 
G Çevrimdışı

gazeteciömer

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
ilya kudüsün emeviler zamanındaki ismidir.yer adları, üzerinde barındırdıkları kültür ve medeniyetlerin bir ifadesidirler. Medeni gelişmenin temel belirleyici unsuru olan şehir adları da üzerinde barındırdıkları kültür ve medeniyetlerin dili ile ifade edilmişlerdir. Ancak Kudüs gibi bazı şehirler, tarih boyunca hangi toplum tarafından idare edilirlerse edilsinler aynı manaya gelen isimler almışlardır.
Kuruluşu MÖ: 3000-1200 yıllarında Kenaniler dönemine kadar giden Kudüs, o dönemde en büyük tanrı olarak kabul edilen SALEM adını almıştır. Daha sonraları şehir, Yerushalayim, Yerusalim, Hierusalem, Ursalem, Yebus, Sion, Ir-Davud, Ilya, Medinetü Beyti’l-Mukaddes, Beytü’l-Makdis, Daru’s-Salem, el-Kuds vb. isimler almıştır. Tarih boyunca Musevilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi üç semavi dinin kutsal şehri olan Kudüs’ün almış olduğu bu isimlerin büyük çoğunluğunda ortak mana “barış” ve “kutsal” ‘ kelimelerine dayanmaktadır. Ancak Kudüs, tarih boyunca kutsallık vasfını korumuşsa da barışı (İslam hakimiyeti ve özellikle Osmanlı Dönemi hariç) hiçbir zaman sağlayamamıştır. O gözyaşı ve zulmün şehri olmuştur.
Anahtar Kelimeler: Kudüs, Salem, İlya, Sion, Şehir.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Üst Ana Sayfa Alt