Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Aklını şeriatla destekleyip doğru kullanan gerçeği görür , zaten hristiyanlar Allah'ın dengi olmadığını hakkıyla kavrasaydı ona oğul vermezlerdi çünkü Allah'ın zatına yakışmaz
Zehebi, zatıyla kelimesini kullanmayı hoş görmemiş ve de bunu reddetmiştir. Seleften de zat ibaresi gelmemiştir. Allah'ın bizatihi kendisi arştan iner diyorsan sen Rabbin hakkında cahil bir adamsın.
Zehebi, zatıyla kelimesini kullanmayı hoş görmemiş ve de bunu reddetmiştir. Seleften de zat ibaresi gelmemiştir. Allah'ın bizatihi kendisi arştan iner diyorsan sen Rabbin hakkında cahil bir adamsın.
Kardeşim senin çok bir bilgin yok yazdıklarından anladığım kadarıyla, şu süreç içerisinde bu konular hakkında konuşma ve ilim tahsil et naçizane tavsiyem. Adam sana sen Allah her yerdedir diyorsun diyor, itiraz etmiyorsun.
Kardeşim senin çok bir bilgin yok yazdıklarından anladığım kadarıyla, şu süreç içerisinde bu konular hakkında konuşma ve ilim tahsil et naçizane tavsiyem. Adam sana sen Allah her yerdedir diyorsun diyor, itiraz etmiyorsun.
Allah her yerde değil zaten bir yerde değil diyorum ben de kardeşim , benim akidemde Allah yarattıklarının dışındadır yani yarattığı hiçbir şeyin içinde değil ya da beraber değil
حدثنا عثمان وأبو بكر ابنا أبي شيبة وإسحاق بن إبراهيم الحنظلي ( واللفظ لابني أبي شيبة) ( قال إسحاق: أخبرنا. وقال الآخران: حدثنا جرير) عن منصور، عن أبي إسحاق، عن الأغر أبي مسلم. يرويه عن أبي سعيد وأبي هريرة. قالا:
قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "إن الله يمهل. حتى إذا ذهب ثلث الليل نزل إلى السماء الدنيا. فيقول: هل من مستغفر! هل من تائب! هل من سائل! هل من داع! حتى ينفجر الفجر
Bize, Ebu Şeybe'nin iki oğlu Osman ve Ebu Bekr ile İshâk b. İbrahim El - Hanzalî rivayet ettiler. Lâfız Ebu Şeybe oğullarınındır. İshâk (bize haber verdi.) tâbirini kullandı, ötekiler: Bize, Cerîr, Mansur'dan, o da Ebu Ishâk'dan, o da Ebu Muslim-i Egarr'dan, o da Ebu Saîd ile Ebu Hurayra'den naklen rivayet etti; dediler. Ebu Saîd ile Ebu Hurayra şöyle demişler: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :
«Şubhesiz ki Allah muhlet verir. Tâ ki gecenin ilk üçte biri gittiği vakit alt semâya nüzul buyurarak : Var mı istiğfar eden! Var mı tevbe eyleyen! Var mı isteyen! Var mı duada bulunan! der. (Bu) tâ fecir aydınlayıncaya kadar (böyle devam eder.)» buyurdular.
Aynî, İshâk'ın bu sözünü aynen Fudayl b. Iyâd 'dan aldığını söylüyor. Fudayl b. İyâd: «Cehmîler 'den biri: Ben, aşağı inen ve yukarı çıkan Allah'a inanmıyorum; derse, Ben de: Ben dilediğini yapan Allah'a îmân ediyorum; cevâbını veririm.» dermiş.
Bunu îbni Hibbân'ın babası «Kitâbu's-Sunne» adlı eserinde nakletmiş ve yine ayni eserde Ebu Zur'a'nın, şunları söylediğini bildirmişdir:
«Bu hadîsler, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den tevâturen sabit olmuşdur. (Allah, her gece alt semâya nuzul eder.) Bunu, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir çokları rivayet etmişlerdir. Böyle hadisler bizce sahih ve kavidirler. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Allah Teâlâ'nın nuzul buyurduğunu söylemiş; fakat bunun nasıl olduğunu anlatmamışdır. Binâenaleyh biz de (Allah alt semâya iner; deriz; fakat nasıl indiğinden bahsetmeyiz.)
Cumhur-u ulemâ bu husûsda en aşikâr ve salim olan yolu tutarak muteşâbih âyet ve hadîsleri olduğu gibi kabul etmiş; onlara îmân ile Allah Teâlâ'yı mahlukatına benzemekden, ona keyfiyyet ve isbâtından tenzih eylemişlerdir.
Zuhrî, Evzâî, İbnu'l-Muberak, Mekhul, Sufyân-ı Sevrî, Sufyân b, Uyeyne, Leys b. Sa'd, Hammâd b. Seleme ile imamlardan Ebu Hanîfe, Mâlik, Şafiî ve Ahmed b. Hanbel rahimehumullah'ın kavilleri de budur.
İmam Ebu Hanife, Allah Teâlâ'nın alt semâya nasıl indiği sorulmuş, Ebu Hanife: «Keyfiyyetsiz olarak inmişdir.» cevâbını vermişdir.
Hattâbî diyor ki: «Bu hadîs, sıfat hadîslerindendir. Se1ef'in bu hususdaki mezhebi Allah'ın sıfatlarına îmân etmek, o sıfatları zahirî mânâları üzerine bırakmak ve Allah Teâlâ'dan keyfiyeti nefyetmekdir...
Allah´in Nuzul´i üzeri bir hadis okudum, Sünen Nesai´de. Orda yaziyor ki: “Muhakkak ki Allah gecenin ilk yarisi gecinceye kadar mühlet verir. Sonra bir münadiye söyle demesini emreder: “Dua eden yok mu? İcabet edeyim, bagıslanma dileyen yok mu? Bagislayayim. İsteyen yok mu? Vereyim.”...
Allah her yerde değil zaten bir yerde değil diyorum ben de kardeşim , benim akidemde Allah yarattıklarının dışındadır yani yarattığı hiçbir şeyin içinde değil ya da beraber değil
Dışında kelimesini kullanman yanlış zira dış da bir mekanı ifade eder. Odanın dışı dediğinde oda harici bir mekanı kastedersin. Büyük ihtimalle Maturidi'sin ve bizim imamlarımızdan Allah alemin dışındadır diye bir söz gelmemiştir. Ahmed b. Hanbel demiştir bunu. Maturidilere göre Allah ne alemin içinde ne de dışındadır. Allah, iç ve dış olmadığı zamanda da vardı.
Aklını şeriatla destekleyip doğru kullanan gerçeği görür , zaten hristiyanlar Allah'ın dengi olmadığını hakkıyla kavrasaydı ona oğul vermezlerdi çünkü Allah'ın zatına yakışmaz
Aklını şeriatla mi destekleyeceksin! Sen git ilim oku bir tahrif yapıyorsun tutturmuşsun iki gündür tartışma başlatmaya çalışıyorsun kimsenin senin sapkın itikadina ihtiyacı yok kimsenin senin aklına da ihtiyacı yok herkesin aklı var çok şükür.Biz sahabenin,tabiinin ve tebeüt tabiinin aklıyla düşünüyoruz onlar en hayırlılarımızdır ve hiçbiri senin gibi sorular sormamış olduğu gibi kabul etmiş.
Dışında kelimesini kullanman yanlış zira dış da bir mekanı ifade eder. Odanın dışı dediğinde oda harici bir mekanı kastedersin. Büyük ihtimalle Maturidi'sin ve bizim imamlarımızdan Allah alemin dışındadır diye bir söz gelmemiştir. Ahmed b. Hanbel demiştir bunu. Maturidilere göre Allah ne alemin içinde ne de dışındadır. Allah, iç ve dış olmadığı zamanda da vardı.
Evet, bize göre böyledir. Allah alemin içinde veya dışında değildir de diyebilirsin. Bu meselelere fazla girme, forumda da kalp kırma vs oluyor. Gerek yok böyle şeylere. Biz ilim tahsil edelim, buradan kimsenin fikri değişmez kardeşim.
Evet, bize göre böyledir. Allah alemin içinde veya dışında değildir de diyebilirsin. Bu meselelere fazla girme, forumda da kalp kırma vs oluyor. Gerek yok böyle şeylere. Biz ilim tahsil edelim, buradan kimsenin fikri değişmez kardeşim.
Anca size göre oyledir.
Mekandan münezzeh ile ilgili herhangi bir nas yokken, Kuran'da 7 tane ayet ve onlarca sahih hadisi ve selefin nakillerini nasıl elinizin tersiyle itiyorsunuz hayret ediyorum..Ama sizi anliyorum. Allah yardim etsin.
Ümmet 1400 senedir ihtilaf içinde de islamtr forumunda mesaj atarak biz mi birlik edeceğiz? Bırak herkes kendini ikna eden delile göre yaşasın ve ölsün. Umulur ki Allah ihtilaf ettiğimiz yerleri affeder ve birlik olduğumuz yerlerden dolayı bizi kardeşler olarak cennete koyar.
Diğer sorunu bana soruyorsan başkaları müdahil olup tartışma çıkmaması için özelden konuşuruz. Reddiye amaçlı soruyorsan boş ver kardeşim.