İlmi Konu İmam Eşari Ne Kadar Eşari?

أ Çevrimdışı

أهل الحديث

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Allah zatı ile indiğinde arş boş kalır mı?
en-Necâd dedi ki: Bize Ahmed el-Ebbâr tahdis etti. Bize Alî b. Haşrem tahdis etti. Bize İshâk bin Raheveyh dedi ki:

"İbn Tâhir’in yanına girdim. Şöyle dedi: "Bu hadisler de ne oluyor? Sizler Yüce Allah’ın dünya semâsına indiğini rivayet ediyorsunuz." Ben: "Evet bu hadisleri ahkâm hadislerini de rivayet eden sika raviler nakletmiştir." dedim. Bu sefer: "Arşını bırakıp mı iniyor?" dedi.
Ben: "O Arşını bırakmadan inmeye kadirdir." deyince, kendisi: "Evet" dedi. Bu sefer ben: "O halde niçin bu hususta ileri geri konuşuyorsun?" dedim.

Bu sözlerde, Allah’ın inişinin yaratılmışın inişi gibi olmadığının muhakkak olduğuna delil vardır. O’nun dünya semâsına Arş'tan ayrılmadan ve Arş'ın üzerinde kalmasının söz konusu olmadan indiğine de işaret etmektedir. Oysa iniş halinde bulunduğu yeri boşaltıp, bir başka işle uğraşmayı gerektiren yaratılmışın nüzûlü halinde böyle bir şey imkânsızdır. İşte İshâk’ın bildirdiği bu husus, ümmetin selef ve imamlarından nakledilmiş olan husustur.

Beyhâkî, el-Esma Ve's-Sıfat, s.451

أ Çevrimdışı

أهل الحديث

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Allah mekan münezzehtir dersek doğru bir ifade olur yoksa kalbinde hastalık olanlar müteşabih olanların peşine takılır ve gerçek manada sema da der
Hastayı rukye(dua) ile tedavi etmek hakkında Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Ey Gökteki Rabbimiz! Senin ismin noksanlıklardan münezzehtir. Senin emrin hem gökte, hem yerde geçerlidir. Nasıl ki gökte rahmetin varsa, yeryüzüne de rahmetini ihsan et. Büyük günahlarımızı ve küçük hatalarımızı bağışla. Sen, temiz kimselerin Rabbisin. Şu ağrıya rahmetinden bir rahmet, şifandan bir şifa indir ki hastalıktan kurtulsun.
(Ebu Davud, 3892; Ahmed, 6/20; Lâlekâî, 648; Hâkim, 1/344; Tuhfetu'l-Eşraf, 8/230'da verilen bilgiye göre İbn Adiyy, el-Kâmil, 3/1054'de bu hadisin sâhih olduğunu söylemiştir; Beyhâkî, el-Esma ve's-Sıfat, 892; İbn Kudame, el-Uluvv, 48; Osman bin Said ed-Dârimî, er-Reddü ale'l-Cehmiyye, 70; Nesai, Amelu'l-Yevm ve'l-Leyle)

Rasulullah (salallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur: "Ben, göktekinin emini olduğum halde siz bana güvenmiyor musunuz?"
(Buhari, 4351; Müslim, 1064; Ebu Said el-Hudrî radiyallahu anh'tan rivayet edilmiştir. Müttefekun Aleyh, hadis sâhihtir.)

Enes bin Malik'den rivayetle: Zeynep bin Cahş (ra), Rasulullah'ın (sav) diğer hanımlarına karşı övünür ve derdi ki: "Sizi aileleriniz evlendirdi, beni ise yedi kat göğünün üzerinden Allah evlendirdi."
(Buhârî, Tevhîd, 22)

İbn Abbas (ra), Aişe (ra)'ın vefatı esnasında yanına girmiş ve şöyle demiştir: "Sen, Rasulullah (sav)'in en sevdiği eşiydin. O ancak iyi ve temiz olanı severdi. Allah da, yedi kat semanın üstünden senin, sana isnad edilen suçtan beri olduğuna dair hükmünü indirmiştir.
(Zehebî, Uluvv, 126; ed-Dârimî, er-Reddu ale'l-Cehmiyye, 57)

Süleyman et-Teymî rahimehullah şöyle demiştir: "Şayet "Allah nerededir?" diye sorulursa "Göktedir" derim. Şayet "Semadan evvel Rahman'ın arşı nerededir?" diye soran olursa "Su üzerinde idi." derim. "Sudan evvel O'nun arşı neredeydi?" diye soran olursa "Bilmiyorum" derim.
Buhari, bunu naklettikten sonra şöyle demiştir:
Bu sözün dayanağı şu ayettir: "...O'nun bildirdikleri dışında, insanlar O'nun ilminden hiçbir şeyi bilemezler..." (Bakara/255)
Yani ancak O'nun anlattığı kadarını anlayabilirler.

(Buhârî, Halku Efâli'l-İbâd, 33: Zehebi, Uluvv, 130)

"Firavun: "Ey Haman! Bana bir kule yap; belki yollara, göklerin yollarına erişirim de Musa'nın Tanrısını görürüm. Doğrusu ben, onu yalancı sanıyorum" dedi. Firavun'a, kötü işi böylece güzel gösterildi ve doğru yoldan alıkondu. Firavun'un hilesi elbette boşa gidecekti." (Mü'min/36,37)

Bu ayet Musa Aleyhisselam'ın da kendi peygamberliğinde Allah'ın arşta olduğunu tebliğ ettiğine delildir.
Ayrıca Miraç hadisinde Rasulullah'ın Burak isimli bineğe binip 7 kat göklere yükselip 7. Kat göğü geçtikten sonra sonra Sidretu'l-Münteha'ya erişmesi, dua ederken elleri semaya kaldırmak, Rasulullah'ın işaret parmağı ile semayı işaret ederek "Şahit ol Ya Rabbi" demesi, Kur'ân'ın Allah tarafından indirilmesi, güzel sözün ona yükselmesi, meleklerin ve ruhun ona yükseltilmesi, Allah'ın gökten rızık indirmesi ve Mülk Suresi 16. ayet... gibi deliller de bunu tasdikler niteliktedir.

Selefin bu konudaki görüşü nettir.
Allah'ın isim ve sıfatlarına temsil, teşbih, tecsim, tekyif, te'vil, ta'til, tahrif yapmaksızın keyfiyetini Allah'a havale ederek Allah'ın bizlere bildirdiği ve Rasulullah (sav)'in bize açıkladığı şekilde iman ederiz. Allah'ın kendini vasfettiği şeyi nehyetmeyiz. İsim ve sıfatlarda ilhâda düşmeyiz. Bunca delile ve sâhih hadise rağmen bunu inkâr etmek ru'yetullah'ı inkâr etmek gibi bir şey -hâşâ-. İbn Ebi'l-İzz el-Hanefi'nin Tahaviyye Akidesi Şerhi'ni okuyabilirsin inşaAllah okumadıysan.

Allah, bizlere hidayet etsin.
Yol, Şafiî, Malik, Ahmed, Sevrî, Evzai gibilerin yoludur. (Allahu Alem)
Allah bizleri önce Rasûlunun yoluna, sonra da ona güzellikle tabi olmuş olanların yoluna tabi olmayı nasip etsin inşaAllah.

Son düzenleme:
EBU HANİFE Çevrimdışı

EBU HANİFE

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Bir daha okuyun o halde.
Kardesim arada cok ince bu ayrim var mecaz ve hakiki mana okudugun bir cok ayeti ve hadisi kimi mecaz kimide hakiki manasini aliyor dolasiyla 2 gorus ortaya cikiyor. Allahin nerede oldugunu degilde bize yakin oldugunu cabasina girsek/takva daha hayirli.Bu mesele 1400 yildir cozulemedi burdada cozulmez :D

Son düzenleme:
EBU HANİFE Çevrimdışı

EBU HANİFE

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Ben bu kitabı okudum, hediye etmenize gerek yok. Sağ olun

Mutevazi olmak gerek... kendimizin hak goruste oldugumuzu bilmek karsimizdakinin bizim dinimize gore bizden ustun oldugu anlamina gelmez.Bir kimse bidat ehli /fasik olsa bile Allah cc diledigini diledigi makama yerlestirir.Hak yolda yurusen bile Allah swt iradesi ve kudreti altindasin o istedigi makama kati verir.

Ister nasihat olarak al ister kulak ardi sen bilirsin kardesim.

Ummetbilinci Çevrimdışı

Ummetbilinci

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kardesim arada cok ince bu ayrim var mecaz ve hakiki mana okudugun bir cok ayeti ve hadisi kimi mecaz kimide hakiki manasini aliyor dolasiyla 2 gorus ortaya cikiyor. Allahin nerede oldugunu degilde bize yakin oldugunu cabasina girsek/takva daha hayirli.Bu mesele 1400 yildir cozulemedi burdada cozulmez

Araf suresi 143. Ayeti okursanız daha iyi anlarsınız tecelli etmesiyle dağ yerle bir oluyor yarattığı semada olsa sema ne olur sen düşün, yani demem o ki Allah'a mekan verilmez

Tevhid Yolunda Çevrimdışı

Tevhid Yolunda

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Araf suresi 143. Ayeti okursanız daha iyi anlarsınız tecelli etmesiyle dağ yerle bir oluyor yarattığı semada olsa sema ne olur sen düşün, yani demem o ki Allah'a mekan verilmez

Kusura bakma ama bu tevillerin çok zındıkça.
Sahabeler (radiyallahu anhum ecmain) böyle şeyle düşünmediler. Sizler bu konuları eşeledikçe eşeliyorsunuz. Allah subhânehu ve teâlâ, Kuran'da 7 ayette Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ise göktekinin eminiyim ve bunlara benzer onlarca söz sarfetmesine rağmen, basit ve sığ tevillerin arkasına sıgınmayalıyım. Her tevil, her bir tahrifi gerektirir. Bunun ardı arkası kesilmez.

U Çevrimdışı

Ubeydullah

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kusura bakma kardeşim kıyasın çok ama çok saçma. Dağla Semayı karşılaştırıyorsun Dağı daha büyük görüyorsun.Allah 7 kat semanın ardında arştadır.