Mesela Allah rızka kefil diyip çalışmazsam Allah yinede rızkımı verir mi? Rızık ile amel arasındaki ilişki nedir? Bir işte çalışmak farz mı?.
İşin içinden çıkamadım bi türlü
İslamiyet te farzlar 32 adettir. Bunları zaten biliyorsun. Çalışmak diye bir farz veya ibadet bulunmuyor.
Müslümanlık güzel ahlak ve davranışları öğütler. Çalışkanlık ve çalışmak da "insanlar için" iyi erdemli davranıştır.
Hz. Muhammed (sav) bildiğin gibi dedesi, amcası, eşi ile kurduğu ortalıkta vs. Ticaretle uğraşmıştır. Ancak bunu yaparken fiziken panayırlara katılmış, Seyehat etmiş uğraşıp çabalamıştır. Bu açıdan çalışmak bir sünnettir diyebiliriz.
Amel, akıl ile yapılan eylemlerdir. Rızk ile amellerin bir bağlantısı var gibi görünüyor ama bu biraz insanca gibi yani bizler çalışıp bir şeyler elde ettiğimizi düşünüyoruz. Oysa ki ilahi anlamda Rızk bizim çalışmamızdan bağımsızdır.
Çalışmaktan kast edilen şey, bir işe girip para kazanmak değildir. Çalışkan olmakla ilgilidir. Bir insan bulaşık yıkar, ütü yapar, yemek yapar gün boyu uğraşır ama bir işte çalışmaz. Bir başkası bir işte çalışıyordur ama tüm gün yan gelip koltukta yatar. İşte çalışmaktan kasıt çalışkan olmaktır.
İnsan bedeni oturmak ve yatmak üzerine bir beden değildir. İnsan yürümek, tehlike anında koşmak, aklını kullanarak alet-erdavat kullanmak gibi sürekli aktif bir bedeni vardır.
İslamiyyette bir şeyin günah olması için temel bir şart vardır: "Bu yaşadığımız hayata zararı olması"
Bazı günahları yazılı bazılarını da bu kurala göre tespit edebiliriz.
Örneğin içki içmek günahtır: içki hem bedensel hem sosyalojik olarak zararlıdır. Zina, aile birliğini temelinden sarstığı için toplumsal bir zararı vardır.
Bunun gibi mesela sigara içmek günahmıdır? El cevap bedene zararı olduğu için günahtır.
İnsan bedeni de çalışmadığında çalışkan olmadığında hastalanır. Yürümezsek bağırsaklarımız yavaş çalışır ve çeşitli rahatsızlıklar başlar. Hareketsizliğin vücuda verdiği sayısız zarar vardır. Aynı şekilde alet erdavat kullanmaz beynimizi de çalıştırmaz isek kitap okumaz isek yine çeşitli hastalıklara yakalanabiliriz.
Tüm bunlara binaen çalışmamak bir temel büyük bir günah olabilir. En doğrusunu Allah bilir.