s.a
Şayet ehli keşif bir kimse olsaydı, bu Allah rasulü öncelikli ve kesin olması gerekmezmiydi. Oysa Rasululalh (s.a.v) karşısına gelen hasımların kalplerinin hallerini görememiş, tamamen zahire göre hüküm vermiştir. Demek ki-haşa- Rasulullah (s.a.v) ehli keşif değilmiş. Şimdikiler yahut geçmişte yaşamış keşif ehli kimseler takvada, ihlas da rasulullahı geçmiş demek ki...
Kutubi Sitte sahiblerinin rivayet ettiği şu hadisi şerif bu konuyu ne güzel açıklar:
"Ben ancak bir beşerim, siz bana dava getiriyorsunuz. Bazılarınız diğerlerinden delilini sunmakta daha becerikli olabilir. Ben de dinlediğim şekliyle onun lehine hükmederim. Bu şekilde kime bir müslüm hakkını verirsem, o ancak ateşten bir parçadır,, onu alsın veya bıraksın."
Bunu geçtik demek ki sahabeler de bu keşif ehli kimseler kadar olamamışlar. çünkü hadiste: Rasulullah (a.s.v.) , Yemen'e vali olarak yolladığı Muaz b. Cebel'le şu konuşmayı yapmıştır :
“Ne ile hükmedeceksin?”
Muâz (r.anh): “ALLAH’ın kitabı ile hükmedeceğim.”
“ALLAH’ın kitabında bulamaz isen?”
“Rasûlullah’ın (a.s.) sünneti ile hükmedeceğim.”
“Onda da bulamazsan?”
“Kolumu bağlayıp durmam! Görüşümle içtihad ederim!”
Rasûlullah Efendimiz (a.s.) bu defa: “Rasûlunün elçisini, Rasûlunün razı olduğu şekilde hüküm verme tarzına muvaffak kılan ALLAH’a hamd olsun!” buyurdu Ve Yemenlilere, size ashâbımdan ilmi ve dini en iyi bilen hayırlı bir kimseyi gönderiyorum diye bir de mektup yazdı.
(İbn Mace, Mukaddime, 1 ; Ebu Dâvud, Akdiye 11, (3592, 3593); Tirmizi, Ahkâm 3, (1327, 1328); İbn Sâ´d, Tabakât, III, 583-590).
Gördüğümüz gibi Muaz bin cebel , batına göre değil zahire göre hükmediyor . Zahiren gördüğü mesele hakkında Kurana bakıyor , kuranda bulamadığı mesele hakkında Rasulullahın sünnetine(hadis-i şerif) bakıyor. Rasulullahın sünnetinde de bulamazsa Kuran ve sünnetle ters düşmeyecek şekilde içtihad yapacağını (muctehid) bildiriyor . Bu da yine müslümanlar için bir metoddur.
Görüldüğü gibi ehli keşif diye bir şey yoktur. Şayet bir kimse kalpde var olanı biliyor ise, bu o kimsenin mutlaka cinlerle çalıştığını, şeytanlardan yardım aldığını ve böylelikle kafir olduuğnu gösterir. Yoksa kalplerde var olanı hiç kimse bilemez. Allah en doğrusunu bilendir...