Aleyküm selam we rahmetullahi we berekatuhu
HITBE / İSTEME
İslâm’da hıtbe(خِطبَة), erkeğin bir kadınla evlenme isteğini açıklayarak bunu kadına veya ailesine bildirmektir. Ve bu, İslâm’da, evliliğin ilk adımıdır.
Kadın (yahud erkek) karşı tarafın teklifini kabûl ettiği zaman; ‘şerî nazar/bakış’ olarak adlandırılan ve iki tarafın birbirini görüp tanıması için mustehabb olan meclis gerçekleştirilir.
ŞERÎ BAKIŞ / GÖRÜŞME
Taraflar görüşmeyi kabûl ettikten sonra erkeğin kadını görmesi ve birbirlerini tanımaları için kadın ve erkek görüştürülür. Bu görüşmenin tabi ki şartları var kadının giyimi noktasında oda da yalnız kalmamaları noktasında vs .
Muğire bin Şube Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre kendisi bir kadınla sözleşti bunun üzerine Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem ona: “Ona bak zira bu sizin aranızda sevginin devam etmesi için gereklidir” (Tİrmizi 1087, Nesai 3235, İbn Mace 1865)
Nişan / Söz
Tüm bunlar adetlere göre değişkenlik gösterir lakin şöyle bir husus var ki hiç bir ortamda zaten erkek kadın karışık oturamaz bu hususlara dikkat edilmesi lazım kadın giyinip kuşanıp makyajlı şekilde karşı tarafın erkek akrabaları önüne çıkamaz . Nikâh akdine kadar o erkek kadına , kadın erkeğe namahrem sayılır . Bu hususta bir de alyans yüzük takmak devreye giriyor buna bazısı cevaz veriyor bazısı kafirlere benzeme bâbından getiriyor detaylı araştırmanı tavsiye ederim.
Telefon görüşmeleri ve mesajlaşma hakkında İbn Useymîn’e sorulduğunda dedi ki:
“Eğer kadından hoşnut olmuş ve onu istemişsen (hıtbe yapmışsan) onunla konuşamazsın. Bazı erkekler nişanlı olduğu bayanlar ile saatlerce oturup konuşuyor ve bunun câiz olmadığı kendisine söylendiğinde “Ben onun ne kadar kültürlü (bilgili) olduğunu anlamaya çalışıyorum” diyor. Nasıl anlayacaksın kültürlü olduğunu?! Onu ailesinden isteyip sonra ondan râzı olmamış mıydın? Bundan sonra kültüre ne gerek var? Eğer illâ konuşmak istiyorsan o hâlde nikâhını kıy sonra da ne istiyorsan konuş. Fakat eğer onunla nikâh akdini yapmadan o sana namahremken konuşuyorsan bil ki bu harâmdır.”
Yine şöyle demiştir:
“Kadın nişanlı olduğu erkeğe namahremdir. Nişanlanmış olduğu erkek ile nişanlanmamış olduğu erkek arasında, kendisiyle nikâhlanana dek, hiçbir fark yoktur.”
Velhasıl ; Bu durumda söz , nişan , isteme gibi merâsimlerde kadın ve erkeğin nikâhı kıyılmadıysa birbirleri ile bir namahrem ile ilişki nasılsa öyle olması gerekiyor .
??
islam-tr.org
Bu yukarıda ki linkte hoca her şeyi detayına kadar yazmış buraya da bak istersen