ف
Ben bir öğretmenim. Okul müdürü İstiklal Marşı’nın sınıflarda okunacağını söyledi. Ben bu uygulamaya kalben karşıyım. Öğrencilere herhangi bir şekilde “saygı duruşuna girin” veya “İstiklal Marşı okuyun” şeklinde bir talimat vermedim, teşvik etmedim ve bizzat katılmadım.
Sadece idari baskı ve kendimi ifşa etmemek için öğrencileri sınıfta beklettim; “Marş okunsun, sonra çıkarız” dedim. Hoparlörden marş verildiğinde öğrenciler kendiliklerinden marşı okumaya başladılar. Ben, onların bunu yapacaklarını önceden biliyordum; ancak emretmedim, razı da değildim.
Bu durumda:
Emretmediğim ve razı olmadığım hâlde
Yapılacağını bilerek engellememiş olmam,
Öğrencileri sınıfta tutmam,
fıkhen günaha harama yardım veya rıza sayılır mı? Bu fiilden dolayı üzerime vebal düşer mi?
Sadece idari baskı ve kendimi ifşa etmemek için öğrencileri sınıfta beklettim; “Marş okunsun, sonra çıkarız” dedim. Hoparlörden marş verildiğinde öğrenciler kendiliklerinden marşı okumaya başladılar. Ben, onların bunu yapacaklarını önceden biliyordum; ancak emretmedim, razı da değildim.
Bu durumda:
Emretmediğim ve razı olmadığım hâlde
Yapılacağını bilerek engellememiş olmam,
Öğrencileri sınıfta tutmam,
fıkhen günaha harama yardım veya rıza sayılır mı? Bu fiilden dolayı üzerime vebal düşer mi?