Çözüldü İstiklal Marşı Sırasında Çocukları Sınıfta Bekletmenin Hükmü Nedir?

ف Çevrimdışı

فرحات قورت

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ben bir öğretmenim. Okul müdürü İstiklal Marşı’nın sınıflarda okunacağını söyledi. Ben bu uygulamaya kalben karşıyım. Öğrencilere herhangi bir şekilde “saygı duruşuna girin” veya “İstiklal Marşı okuyun” şeklinde bir talimat vermedim, teşvik etmedim ve bizzat katılmadım.
Sadece idari baskı ve kendimi ifşa etmemek için öğrencileri sınıfta beklettim; “Marş okunsun, sonra çıkarız” dedim. Hoparlörden marş verildiğinde öğrenciler kendiliklerinden marşı okumaya başladılar. Ben, onların bunu yapacaklarını önceden biliyordum; ancak emretmedim, razı da değildim.
Bu durumda:
Emretmediğim ve razı olmadığım hâlde
Yapılacağını bilerek engellememiş olmam,
Öğrencileri sınıfta tutmam,
fıkhen günaha harama yardım veya rıza sayılır mı? Bu fiilden dolayı üzerime vebal düşer mi?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Sorumluluk ve Rıda ilişkisi
Ehl-i Sünnet fıkhında temel kaide şudur;
التسبُّب لا يُنسبُ إلى الشخص إلا بالقصد​
“Bir fiile yardım, o fiilin gerçekleşmesine kasıtlı katkıyla olur.” (İbn Nuceym, el-Eşbâh ve’n-Nezâir, C. 1, Sf: 87)

فَإِنَّ اللَّهَ لَا يُؤَاخِذُ أَحَدًا بِمُجَرَّدِ فِعْلِ غَيْرِهِ، إِذَا لَمْ يَكُنْ رَاضِيًا بِهِ، وَلَا آمِرًا بِهِ، وَلَا مُعِينًا عَلَيْهِ​
“Allah Teâlâ, bir kimseyi başkasının fiilinden dolayı, eğer o fiile radı değilse, onu emretmemişse ve Ona yardım etmemişse sorumlu tutmaz.” (İbn Teymiyye, Mecmû‘u’l-Fetâvâ, C. 14, Sf: 132)

İbn Teymiyye burada 3 şartı açıkça sayıyor ki bunlar ; Rıda , Emir, Yardım
Bunlardan hiçbiri yoksa mesuliyet yoktur. Senin olayında da bunlar yok.

Rıda, Kalbin Fiilidir

الرِّضَا بِالْمَعْصِيَةِ مَعْصِيَةٌ، وَأَمَّا مَنْ كَرِهَهَا بِقَلْبِهِ وَلَمْ يَقْدِرْ عَلَى دَفْعِهَا فَلَا إِثْمَ عَلَيْهِ​
“Mâsiyete radı olmak da bir masiyettir. Ancak kalbiyle buğz eden ve onu engellemeye gücü yetmeyen kimseye günah yoktur.” (İbn Kayyım, İ‘lâmu’l-Muvakki‘în, C. 3, Sf: 121)
Bu ifade, Sizin durumunuzu bire bir tarif eder.

Engellememek, Günah mıdır?

لَا يُكَلِّفُ ٱللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا​
"Allah, hiçbir nefse gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez." (Bakara 286)

فإن عجز عن التغيير سقط عنه الإثم​
“Eğer kişi (munkeri) değiştirmeye güç yetiremezse, Ondan günah düşer.” (İmam Nevevî, Şerhu Sahîh-i Muslim, C. 2, Sf: 22)

Ortamda Bulunmak, Rıda mıdır?
Hayır. Rıda kalbîdir.

الرضا عمل القلب، ولا يكون إلا بالقصد والاختيار​
“Rıda kalbin fiilidir; ancak kasıt ve tercih ile olur.” (İbn Teymiyye, el-Fetâvâ el-Kubrâ, C. 6, Sf: 149)
Sizin durumunuzda kalben karşısınız, katılmadınız ve emretmediniz. Dolayısıyla Rıda yoktur.

Yapılacağını Bilmek, Günah mıdır?

Bilmek, Emretmek Radı olmak demek değildir.

العلم بالمعصية لا يوجب الإثم ما لم يرضَ بها أو يأمر بها​
“Bir masiyetin işleneceğini bilmek, kişi ona radı olmadıkça veya emretmedikçe günah gerektirmez.” (İbn Abidin, Reddu'l Muhtar, C. 6, Sf: 420)

Sınıfta Tutmak, Harama Yardım mıdır?

الإعانة هي ما كان سببًا مباشرًا في وقوع الفعل​
“Yardım, fiilin doğrudan gerçekleşmesine sebeb olan şeydir.” (Kâsânî, Bedâi‘u’s-Sanâi‘, C. 7, Sf: 142)
Marş Hoparlörden verildi, Siz başlatmadınız, Siz yönlendirmediniz. Kısaca Doğrudan sebeb değilsiniz.

İlgili Konular

Ülkelerin İstiklal Marşlarında Saygı Duruşunda Bulunmak Şirk midir?

Milli Marş Söylemek İçin Ayakta Hareket Etmeden Durmak?

Dar'ul-Harb'te Çocukları Okula Göndermenin Hükmü

Geri
Üst Ana Sayfa Alt