aleykumselam
İmanı bozan kafirleri dost edinmekten maksat; İslam’a karşı olan, İslam’ı yoketmeye çalışan, tağutu destekleyen kişileri dost edinmektir. Bunlar en yakın akraba olsa bile mûmin, onlara dostluk göstermez. Fakat bunların dışındaki kişilere; onları İslam’a ısındırmak için iyi muamelede bulunmak İslam’ın yasaklamadığı bilakis tavsiye ettiği şeylerdir.
Allah (c.c) şöyle buyuruyor:
“
Allah, din uğrunda sizinle savaşmayan, sizi yurdunuzdan çıkarmayan kimselere iyilik yapmanızı ve onlara karşı adil davranmanızı yasak kılmaz. Doğrusu Allah adil olanları sever.” (Mumtahine: 8)
Esma binti Ebu Bekir şöyle dedi:
Rasulullah (s.a.v) zamanında muşrik olan annem ziyaret etmek için bana geldi. "
Anneme iyi davranabilir miyim?” diye Rasulullah’a sordum.
Rasulullah:
“Evet” dedi. Bunun üzerine Mumtahine: 8 ayeti indi.
(Buhari: hibe, 29/2, 3. 142 (edeb) 8/1, 7,71; Muslim, Zekat bahsi; Ebu Davud, 1668, Hişam b. Urvenin an ebihi an Esma asl-i senedi ile tahriç ettiler; Tac: C.5, S.10, İyilik ve Ahlak bahsi; Cem'ul Fevaid: C.4, S.308, Sib-i Rahime iyilik bahsi)
Ömer b. Hattab (r.anh) mescidin yanında çok güzel bir ipek elbise gördü. Rasulullah (s.a.v.)’a şöyle dedi:
‘Bu elbiseyi cuma günü ve heyetleri karşılamak üzere giymek için alsaydın.’
Rasulullah, Ömer’e şöyle dedi:
“Bu elbiseyi ancak kıyamet gününde hüsrana uğrayacak kişiler giyer.”
Sonra Rasulullah’a bu elbiselerden ganimet olarak geldi. Rasulullah bir tanesini Ömer (r.anh)’e verince, Ömer (r.anh) şöyle dedi:
‘Daha önce bu elbiseyi giyenler hakkında iyi şeyler söylemediğin halde bana niçin veriyorsun?
‘Rasulullah (s.a.v.) Ömer ‘e:
“Ben sana giymen için vermedim” buyurdu.
Ömer sonra bunu Mekke’de bulunan müşrik kardeşine hediye etti
.
(Cem'ul-Fevaid: C. 3, Sf: 114, Elbise ve zinet bahsi; Muvatta: Libas bahsi, C. 18, Sf: 9, 17-8; Buhari: Cumua bahsi, 7.1, 214, ideyn I-II, 2 buyu, III, 16 hibe bahsi; Muslim, Libas bahsi, No 6-9, Sf: 1688-40; Ebu Davud, Hadis No: 4041-1; Nesei: Zinet bahsi, 84-86-97, VIII, 196-8; İbni Ömer an ömer senedi ile tahric etti)
s.a benim yakınlarımda duran kişiler sürekli olarak küfrediyor insanlık görevi olarak benimde bişi demem lazım ama nedersem diyeyim beni dinlemiyorlar siz bi akıl verseniz:confused::confused:
islam-tr.org
Selamun aleykum hocam. İslamda arkadaşlık nasıl ve kimlerle olmalıdır?? Sahih birçok hadiste iyi/salih arkadaş ortamlarını tercih etmemiz ve kötü arkadaşlıklardan uzak durmamız gerektiğini sav bildiriyor bizlere. Peki şu anlayış doğru mudur: Tebliğ yapmamız için her ortama girmeliyiz...
islam-tr.org
Esselamu Aleykum benim ailem alevi bir aile. İslama düşmanlık ettikleri yok. ancak annemin putu onların putlaştırdığı Hz Ali, ablamların öyle değil ama bilgileri eksik, anlattığım zaman tasik ediyorlar ama uygulama da bulunmuyorlar. daha birçok çeşitli şeyler var. benim sorum şu: biz onları...
islam-tr.org
İlmi Konu - Muvahhid (kitap)