kardeşler anlamadığımdan soruyorum bu kişi Hz. Ömer r.a yı Allahın indirdiğiyle hükmetmemeklemi suçluyor bu konuşmasının başını yada sonrasının hangi videoda olduğunu bilen varmı.
Bunu buldum, bunu kastediyor olabilir ama hz. Ömer burada recmi uygulamamasının sebebi, şahitlerden birinin olayı açıkça görmediği için:
Bir Recm Olayı
İslam tarihi kaynakları, bu dönemde Basra’da meydana geldiği belirtilen
bir zina olayını detaylıca aktarırlar. Olayı aynen aktarıp konuya ilişkin düşünceleri izah etmeye çalışacağız:
‚Hz. Ömer, Muğire b. Şube’yi Basra valiliğinden almış ve onun yerine Ebu
Mûsâ’yı tayin etmiş ve ona Muğire b. Şube’yi kendisine göndermesi için emir vermişti. Onun görevden alınmasının sebebi, Ebu Bekre ile Muğîre b. Şube arasındaki anlaşmazlık olmuştur, ikisi de komşu olup aralarında bir yol bulunmaktaydı. Her ikisinin de bir odası ve karşılıklı pencereleri vardı. Bir gün Ebu Bekre’nin yanına bir kaç arkadaşı gelmiş, oturmuş konuşuyorlardı. Bu arada bir rüzgâr esmiş ve pencerenin kanadını açmıştı. Ebu Bekre pencereyi kapatmak üzere kalktığında Muğire’nin de aynı şekilde penceresinin kanadının açık olduğunu ve Muğîre’nin bir kadının bacakları arasında olduğunu gördü. Ebu Bekre çevresinde bulunanlara: ‚kalkın ve olanı görün!‛ deyince onlar da ayağa kalkarak bakmaya başladılar. Bunlar Ebu Bekre, Nâfi b. Kelede, Ebu Bekre’nin anne bir kardeşi Ziyâd b. Ebîh ile Mâbed el-Becelî idi. Ebu Bekre kendilerine: ‚Şahit olun!‛ deyince onlar: ‚Bu kadın kim oluyor?‛ diye sordular. Ebu Bekre şöyle cevap verdi: ‚Bu Umm Cemil b. el-Efkam’dır.‛ Umm Cemil, Âmir b. Sasa kabilesinden olup Muğîre ve diğer komutanların yanına gidip gelirdi. Onun zamanında diğer bazı kadınlar da aynı şekilde davranırdı. Kadın ayağa kalkınca iyice gördüler. Muğîre, namaz kıldırmak için dışarı çıkınca Ebu Bekre ona engel olmuş ve Hz. Ömer’e yazılı olarak durumu bildirmişti. Bunun üzerine Hz. Ömer, Ebu Mûsâ’yı Basra’ya vali olarak tayin etmişti. Ebu Mûsâ kendisinin emir olarak tayin edildiğini belirten mektubu
Muğîre’ye teslim etti. Bu mektup son derece özlü ve beliğ ifadeler taşıyordu: ‚Bana çok büyük bir haber ulaştığından Ebu Mûsâ’yı emir olarak gönderiyorum. Sen elinde ne varsa ona teslim et ve alelacele yanıma gel!‛ Muğîre, Ebu Bekre ve diğer şahitler birlikte yola koyuldular ve Hz. Ömer’in yanına geldiler. Muğîre Hz. Ömer’e: ‚şu kullara bir soruver, beni nasıl gördüler? Benim yüzüm onlara mı dönüktü, yoksa arkam mı dönüktü? Kadını nasıl gördüler ve onu tanıdılar? Eğer onlar beni önümden gördülerse ben nasıl oldu da örtünmedim? Beni arkamdan gördülerse kendi evimde ve hanımımın üzerinde iken bana bakmayı nasıl kendileri için helâl kabul ettiler? Allah’a yemin ederim, ben hanımımdan başkasına varmış değilim.‛ Onun hanımı Umm Cemil b. el-Efkam’a oldukça benziyordu. Ebû Bekre ise Muğire’yi Umm Cemil üzerinde ipliğin iğnede olduğu gibi gördüğünü söyleyerek onları arkalarını dönmüş olarak gördüğünü belirtti. Şibl ve Nâfi’ de aynı şekilde şahitlik yaptılar. Ziyâd ise şöyle dedi: ‚Ben onu bir kadının bacakları arasında gördüm. Kınalanmış ve çırpınan iki kadın ayağı ile üstleri açık iki kalça gördüm. Şiddetli bir itişme sesi işittim.‛ Hz. Ömer: ‚İpliğin iğnede olduğu gibi gördün mü?‛ diye sorunca o: ‚Hayır!‛ diye cevap verdi. Bu sefer Hz. Ömer: ‚Peki kadını teşhis edebilir misin?‛ diye sorunca Ziyâd: ‚Hayır, ama hayal meyal hatırlıyorum‛ diye cevap verdi. Bunun üzerine Hz. Ömer: ‚Sen kenarda dur!‛ dedikten sonra diğer üç kişiye iftira cezası uygulanmasını emretti. Bunun üzerine Muğire: ‚Bu kulların bana yaptıklarına karşılık sen de benim yüreğimi soğut!‛ dediyse de, Hz. Ömer kendisine: Sus, Allah sesini kıssın. Allah’a yemin ederim, eğer şahitlik tamamlanmış olsaydı seni kendi taşlarınla taşlamış olacaktım. Sen kalbi boş bir şehvetperestsin!‛ diye payladı. [Bkz. Taberi,Tarihu’l-Ümem ve’l-Mulük, Beyrut, 1995, II, 493; İbnü’l-Esir, el-Kamil, Beyrut, 1987, II, 540-541.]