Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Kişinin Kendi Hakkını Helal Etmesi veya Borcun Ödenmesi Aynı mı?

S Çevrimdışı

seyfuAllah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
ingilterede bulunan farklı ülkelerden mevcut olan müslümanlara (saudi, tunus, cezayir) sorduğum soruda iki bireyin birbirinden ayrıldığı vakit söylediği şeyin(helallık alma) "hakkını helal diye söylenen bir söz" mevcut olmadığını, iki bireyin bir birinden ayrıldığı vakit söylemesi gereken birbirleri için yaptıkları hatalar sonucu af istemesinin gerektiğini belirtiler. bunun dışında herhangi bir borcu varsa bu borcun ödenmesini farz olduğu belirtilmiştir.

bu belirtilen hadislerde Borç verilen mal hakkinda belirtilmiştir. "deyn"

abdul muizz fidanın hakkını helal etme hakkında verdiği hadisler soru cevap bölümünde "Kul hakkı, Allah (c.c.)nin birinci planda mağdur olan kula bırakmış olduğu bir haktır.

Ebû Hurayra (r.anh) rivâyet eder: Allah Rasûlu (aleyhisselam) şöyle buyurmuştur:
"Kimin yanında kardeşinin vakar ve onurunu sarsacak cinsten veya kıymeti bulunan bir şeyden zulüm ve haksızlık ile elde edilmiş bir hak varsa, altın ve gümüşün bulunmayacağı gün gelmeden önce bu gün, dünyada iken helâlleşsin. Yoksa sâlih ameli varsa, haksızlığı kadar alınır, hak sahibine verilir. Şâyet hasenâtı yoksa hak sahibinin günahları alınır, onun üzerine yüklenir."
(Sahih-i Buhari) muflis iflas eden para çalan, zulm yapan, kendine ait olmayana alan, borcunu ödemeyen vs..

Ebû Katâde Hâris b. Rib'iy (r.anh) rivâyet eder: Rasûlullah (aleyhisselam) buyurdu:
"Allah yolunda cihad ve Allah'a îman amellerin en efdâlidir."
Bir adam ayağa kalktı ve: "Yâ Rasûlallah! Eğer Allah yolunda öldürülürsem, benden sâdır olan günahlarım örtülür mü?" diye sordu.
Allah Rasûlu (aleyhisselam): "Eğer sabrederek, sevabını umarak ve arkanı dönmeden harbe yönelmiş halde iken öldürülürsen, kul hakkından başka günahlarına kefâret olur. Bunu bana şüphesiz Cibrîl söyledi." buyurdu.
(Riyazu's Salihin, 217)"

şimdi hakkını helal et kişinin öteki bireye yaptığı emeller, iyilikler, sadakalar ve bu yapılan haraketler karşılığında Allah swt tarafından ödüllenecektir

Ancak borç olayı bireyin aldığı ödünç para, mal, mülk sonucu geri ödeme yapmasına denir ve yukarıdaki hadisler kul hakkı değil insanın aldığı borcu ödemediği takdirde cennete giremeyeceğini belirtmiştir. tabiki kul hakkı borç parayla eşit değerde görülebilir ancak ayrı anlamlara gelmektedir.

borç ödenmesi gereken sorumluluk.

kul hakkı büyük bir kapsamı olmakla bir birey başka müslüman üzerinde yaptığı güzel hareket, davranış, harcadığı sadaka, iyilikler vs ise geri ödenmesi gereken sorumluluk değildir, ancak zulm, borç para vb şeyler ise ödenmesi veya af istenmesi gereken dayranışlardır.

leyl 19 "Mal vererek ihsanda bulundukları hiçbir kimsenin, kendilerine bir mukabeleleri bir şükran borçları da yoktur."

veya peygamber efendimizin hasta olduğu vakit söylediği"......herkese olan borcumu ödedim hz ebubekir sıddik ra hariç"
bir insan Anne ve babasının üzerinde olan hakkı ödeyemez.

yanlışım varsa düzeltin
 
Son düzenleme:
S Çevrimdışı

sehit58

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Selam Abi,

Bu konuyu yanlış yerde açmışsin herhalde. Anladığım göre, senin dediğin şu şekil birşey midir.

1.) Kul Hakkını affetmek için ingilizce veya başka dilde hangi tabir ile söylenmesi gerektir?

2. Kul Hakkı sadece borç mu içerir, yoksa mal, irz, namusa karşı tavırlar kul hakkına girmez mi?

1. Sorunun cevabı :

"Please forgive me, that I did such and such to you. "

"Bitte vergeben Sie mir, dass ich Ihnen dass oder das angetan habe."

Kul Hakkı zaten kelime dediği gibi bir haktır. Onun için bu kardeşinin senin üzerindeki hakkından kurtulmak için, hangi kötülüğü yaptıysan söylemen gerektir.

2. Sorunun Cevabı:

Kul Hakkı, bir insanı bütün kısıtlayan, aşaliyan vs. Hareketlendir.

Bunun hem Mantık ile, hem hadis ile delili vardır.

Mantık Delili: Eğer ben kimseden, bir TL para çalsam, onun Hakkına giriyorum, ama ona bir yıl zulüm etsem (ister bilsin, ister bitmesin) onun tevbesi bu hatayı telafi etmesi için yeterli midir? Bu tamamen mantıksız.

Hadis Delili :

Ümmetimden müflis odur ki, kıyamet günü namaz ve zekâtla gelir. Ama, bu arada sövdüğü şu kimse, dövdüğü bir başka kimse dahi gelir. Bunun üzerine kendisinin hasenatından şuna verilir, buna verilir. Üzerinde haklar bitmeden kendi hasenatı tükenirse, o zaman onların hatalarından alınır kendisine yüklenir. Daha sonra cehenneme atılır.”
(Müslim)

Kaçmayarak, yalnız Allah’tan sevap bekleyip sabrederek, düşmana karşı durduğun halde öldürülürsen, borçlarından başka bütün günahlarına kefaret olur. Bunu bana Cibril söyledi.”
(Müslim)


Allah adaletlidir kardeşim, Kul Hakkın affı yoktur (ister mal, irz, namus vs.) olsun.

Mazlum haklarını alacaktır, eğer sen Mazlum isen ne iyidir, eğer zalim isen, ne kötüdür.

Allah yardım etsin sana inşallah
 
Üst Ana Sayfa Alt