Kardeşim çelişiyor deme şirke gider bu söz. Mantığını kuramıyorum demen daha güzel olur.
Haklısın Salih, bu konularda biraz fazla kafa yordum da, aklım karışık. Tövbeler olsun.
Hem "Kıyamet günü, 'Biz bundan habersizdik.' dememeniz için dünya hayatını ve sınav hayatını yarattık" mealinde bir ayet var, hem de dünya hayatını yaşayamadan her gün ölen binlerce çocuk var.
Hem "Sizi imtihan etmek için ölümü ve hayatı yaratıldı" mealinde bir ayet var, hem de dünya hayatını yaşayamadan her gün ölen binlerce çocuk var.
Bunun mantığını kuramıyorum.
Bu soruyu kadere iman ile ilgili olarak değerlendiriyorum. Kadere ya iman edilir ya da inkar edilir yahut kadere imandan şüphe içinde olunur. Bu tarz sorgulamalar yapacak olursak dünya hayatında da ve ahiret için kader farklılıkları dolayısıyla da itiraza benzeyen şüpheler dile getirilebilir. Bir insan ben neden fakirim deyip kendisini zenginle kıyaslayabilir, bir insan kendini çirkin görüp kendisini güzel görünen bir insanla kıyaslayabilir, sürekli sağlık sorunu yaşayan bir insan dinç ve sağlıklı olup genel olarak sağlık sorunu yaşamayan bir insanla kendini kıyaslayabilir, evlenmekte zorlanan ve evlilik bir şekilde kendisine nasip olmayan birden fazla eşi olan birine bakarak kendisini onunla kıyaslayabilir, senelerce arzu etmesine rağmen çocuğu olmayan bir kimse birden fazla çocuğu olanlarla kendisini kıyaslayabilir ve hikmet nazarıyla bakmayan bir zihin bunlarda da adaletsizlik sezebilir.
Kardeşim çok daha farklı açıdan bir kapı açtın;
Kimi ruh daha çocukken ölüyor, kimi ruh bu dünyada 60-70 sene yaşıyor
Kimi ruh fakir bir ailede doğuyor, kimi ruh zengin bir ailede doğuyor
Kimi ruh çirkin bir bedene sahip doğuyor, kimi ruh güzel bir bedene
Kimi ruh hayatı boyunca sağlık problemi yaşıyor, kimi ruh hemen hemen hiç sağlık problemi yaşamıyor
Kimi ruh ile Allah (CC) iletişim kurmuş, kimi ruh Allah (CC), iman tanımlarının bile olmadığı bir toplulukta yaşamış
Kimi ruh teknoloji çağında doğmuş, tüm dünyadan bilgi sahibi, kimi ruh hayatı boyunca kasabasının dışından haberi yok
Kimi ruh dünyanın evrenin merkezi olduğu düşünülen bir çağda yaşamış, kimi ruh sayısız gezegenler, yıldız sistemleri arasında bir kum tanesi kadar olduğumuzun bilincinde
Kimi ruh erkek olarak doğmuş, kimi ruh kadın
Kimi ruh kör bir bedende, kimisi sağır, kimisi dilsiz
Kimi ruh Islam ülkesinde doğmuş, kimi ruh Yahudi
Kimi ruh ayın ikiye yarılması mucizesini gözleriyle görmüş, kimi ruh 1400 senelik bir kitaptan meal arayışı içinde
Bu da böyle bir sınav. Kaderimiz bu deyip boyun eğmeliyiz. Haklısın.
Allah razı olsun arkadaşlar. Yardımlarınız, açıklamalarınız icin tesekkürler