Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Maliki Mezhebinde Namazda İftitah Duasi ve Euzu Besmele Hükmü?

bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum
Malikilerde namazda iftitah duasini okumanib mendup olduguna dair ikinci bir gorus okudum.Euzu besmele farz namazlarda mekruh.Benim kafam allak bullak oldu tam olarak farz ve sunnet namazlarda ne yapilmali iftutah duasi ve euzu besmele okunmalimi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah ;

İftitah Tekbirini Açıktan Okumak:

Malikîlere göre : (eş-Şerhu'l-Kebir, 1,244; eş-Şerhu's-Sağır, 1/322)
İster imam ister imama uyan, ister tek başına kılan olsun namaz kılan kimsenin iftitah tekbirini açıktan alması mendubdur.
İntikal tekbirlerine gelince, bunları açıktan almak sadece imam için mendub olub diğerleri için mendub değildir. İmamdan başkaları için en faziletli olan, bu tekbirlerin gizli olarak alınmasıdır.



İftitah duası:

Üç mezheb İmamışa göre iftitah duası sünnettir. Mâlikîler buna muhalefet ederek demişlerdir ki: Meşhur görüşe göre iftitah duası okumak mekruhtur. Bazı Mâlikîlerse bunun mendub olduğunu ileri sürmüşlerdir.
Maliki'ler dediler ki: Buna ilişkin sahîh hadîs bulunmasına rağmen meşhur görüşe göre iftitah duasını okumak mekruhtur. Zîrâ sahabeler, bu duayı terketmişlerdir. Şu da var ki, bu mezhebin mensubları İmam Mâlik'in, iftitah duasını okumanın mendub olduğunu söylediğini de nakletmektedirler.

Sena yahud istiflah duası:

Malikilere göre istiftah duası mekruhtur. Belki namaz kılan kişi tekbir aldıktan sonra hemen okumaya başlar. Çünkü Enes'in şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Peygamber (a.s.), Ebu Bekir ve Ömer namaza 'Elhamdulillâhi rabbi'lâlemîn' ile başlarlardı." (Buhari ve Muslim rivâyet etmişlerdir.)

Cumhura göre birinci rekâtta iftitah tekbirinden sonra istiftah duası sünnettir. Bana göre tercih edilen husus da budur. Bu hadisin değişik ifadeleri vadır. Hanefîler ile Hanbelîlerce tercih edileni şudur:

Çünkü Aişe'den şöyle dediği rivayet edilmiştir:
"Peygamber (a.s.) namaza başladığı zaman Subhanekellahumme ve bihamdike ve tebârakesmuke ve tealâ cedduke velâ ilahe gayruke" derdi. (Bu hadisi Ebu Dâvud rivayet etmiştir. Dârakutni'nin Enes'ten benzer bir hadis rivayeti vardır. Beş hadis imamı Ebu Said'den benzer bir hadisi rivayet etmişlerdir. Muslim Sahih'inde Ömer'in bunu açıklan okuduğunu rivayet etmiştir. Neylu'l-Evtâr, II, 195.)


Namazda kıraatten önce taavvuz, yahut istiaze (eûzu çekmek):

(İstiaze: Kudret sahibi bir zata korkulan şeylerden sığınmak ve iltica etmektir.)

Üç mezheb İmamına göre namazda kıraate başlarken teavvuzde bulunmak, yani “eûzu” çekmek sünnettir. Mâlikîler buna muhalefet etmişlerdir.

Maliki'ler dediler ki: İster sesli kıraatte, ister sessiz kıraatte bulunulsun, farz namazlarda eûzü okumak mekruhtur. Nafile namazlarda ise sessizce eûzu okumak caizdir. Sesli olarak eûzu çekmekse kuvvetli görüşe göre mekruhtur.
Malikî'lere göre: Fatiha ile sureden önce taavvuz ve besmele getirmek mekruhtur. Bunun delili Enes (r.anh)'in hadisidir:
"Peygamber (a.s.), Ebu Bekir ve Ömer namaza 'El-hamdu lillâhi rabbi'l âlemin' ile başlarlardı"
Hanefî Mezhebine göre ise sadece birinci rekâtta taavvuz okunur.

Şâfıî ve Hanbeli'lere göre, kıraatten önce, her rekâtın başında "eûzu billahi mine'ş şeytani'r-racîm" demek suretiyle gizlice taavvuzde bulunmak sünnettir.
Ahmed b. Hanbel'in şöyle dediği rivayet edilmiştir:
(
Bunun delili Ahmed ile Tirmizi'nin Ebu Said el-Hudri'den rivayet ettikleri şu hadistir:

"Peygamber (as) namaza kalktığı zaman istiftah duası okur sonra şöyle derdi: "Euzu billahis-Semii'l-Alimi mine'ş şeytanirracimi min hemzihi ve nefhihi ve nefsihi."
İbn Munzir de şöyle demiştir: "Peygamber (s.a.v.)'in kıraatten önce, Euzu billahi mine'ş şeytani'r racim, dediği rivayet edilmiştir. Zeylai, Neylu'l-Evtâr, II, 196)



Besmele :

Maliki'ler dediler ki: Kılınan namaz ister sesli kıraatli olsun, ister sessiz kıraatli olsun, farz ise besmele çekilmesi mekruhdur. Ancak namaz kılan kişi, ihtilâftan kurtulmak maksadıyla her Fâtiha'nın evvelinde gizlice besmele çekerse mendub olur. Bu durumda seslice besmele çekilmesi mekruhdur. Nafile namazlara gelince, namaz kılan kişinin Fâtiha'dan önce besmele çekmesi caizdir.



İlgili Konu:



Maliki Mezhebinde İftitah Tekbiri Şartları
Çözüldü - Maliki Mezhebinde Iftitah Tekbirinin Şekli Nasıldır?
 
bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Hocam peki anlamadigim su besmele ve euzu okumak nafile namazlarda caizdir diyor.Peki maliki birisi en uygun olarak ne yapmalıdır nafile namazlarda okusa mendup olurmu caizdir tabirinden kasıt nedir?
Ve bir goruse gore iftitah duasi menduptur diyor.Maliki birisi bunu okusa o zaman euzu besmelede okumasi gerekecek o zaman farz namazlarda bu mekruh olmayacakmi? O zaman bu iftitah duasi nafile namazlarda okunabilir mi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
İftitah duasının okunması Mâliki mezhebinin kendi içerisinde bile iki farklı görüşe sahib. Bu sebeble hangisini yaparsan yap. Kuvvetli olan görüş okunmayacağıdır.
 
bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Hocam peki euzu besmeleyi maliki birisi hicbir namazda okumayacakmi? Okursa caiz degil mendup olacagi namaz var mi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Hocam peki euzu besmeleyi maliki birisi hicbir namazda okumayacakmi? Okursa caiz degil mendup olacagi namaz var mi?
Yukarıda değinmiştik, Malikî'lere göre: Fatiha ile sureden önce taavvuz ve besmele getirmek mekruhtur. Bunun delili Enes (r.anh)'in hadisidir:
"Peygamber (a.s.), Ebu Bekir ve Ömer namaza 'El-hamdu lillâhi rabbi'l âlemin' ile başlarlardı"
Yani euzu (taavvuz) hiç bir namazda okunmaz. Bu sebeble câiz olmadığı gibi mendub da olmaz. Mendub olan zaten câizdir.
 
Üst Ana Sayfa Alt