Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Maliki Mezhebinde Namazlar Nasıl Kılınır?

S Çevrimdışı

Serdar güzel

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Maliki mezhebi daha rahat olduğu için maliki oldum. Ama nasıl namaz kılındığına dair bilgim yok. Maliki de namaz nasıl kılınır? Namazı bozan durumlar farzlar sünnetler nedir? Açıklayabilir misiniz?
 
M Çevrimdışı

maliki

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Öncelikle bunu pek önermem. Çünkü kaynağı ülkemizde oldukça azdır. Hanefi ya da Şafii mezhebine bağlı olmanızı tavsiye ederim. Ama aziz kardeşlerimize bilgi olsun diye Maliki mezhebine göre namazın nasıl kılındığını özetliyorum:
Aziz Müslümanlar, ülkemizde kaynağı çok az olan ve Ehl-i Sünnet'in amelde dört mezhebinden biri olan Maliki mezhebinin bazı hususlarını sizlerle paylaşmak isterim.

Öncelikle 4 rekatlık farz namazı Maliki'ye göre adım adım anlatalım:
(Namazdan önce kamet getirmek sünnettir. Kamet şu şekilde getirilir: Allahu ekber, Allahu ekber, Eşhedü en la ilahe İllallah, eşhedü enne Muhammeden resulullah, Hayye alessalah, Hayye alel felah, kad kametis salah, Allahu ekber, Allahu ekber, La ilahe İllallah)
  1. REKAT

  • "Niyet ettim Allah rızası için öğle/ikindi/yatsı namazının farzını eda etmeye" şeklinde niyet ederiz. Eğer imamın arkasında kılıyorsak "uydum imama" da deriz. Niyetin asıl mahalli kalptir. Dil ile de niyet etmek caizdir.
  • Ellerimizi göğüs hizasına kadar kaldırırız. Ellerimizin sırtı göğe, ellerimizin ayası yere bakar. Bu şekilde "Allahu Ekber" diyerek iftitah tekbirini getiririz.
  • Ellerimizi vakarlı bir şekilde iki yana salarız.
  • Herhangi bir istiftah duası okumadan (Veccehtu/Subhaneke vb.) ya da euzu besmele veya besmele çekmeden (doğrudan doğruya "Elhamdülillahirabbilalemin..." diyerek) Fatiha'yı okuruz. Fatiha'yı okumak farzdır. Sonrasında yine başında besmele olmadan bir zammı sure okuruz.
  • Kıyamda ya tam karşıya ya da sücud yerine bakarız.
  • Allahu ekber diyerek rükuya varırız. Rükuya varırken ve rükudan doğrulurken tıpkı Hanefi mezhebi gibi biz de ellerimizi omuz hizasına kadar kaldırmayız. Doğrudan doğruya varırız. "Sübhane rabbiyel azim" deriz. Bunu söylemenin belirli bir sayısı yoktur ancak genelde üç kez okunur, tek başınıza okuyorsanız sayıyı çoğaltabilirsiniz.
  • Rükuda belimiz düz, başımız ve belimiz aynı seviyede olmalıdır. Kollar bükülmemelidir. Diz kapakları avuç içiyle kavranır, el parmakları hafif açılır. (Hanefi ile aynı sanırım) Gözlerin bu esnada nereye bakacağı meselesini tam anlayamadım ancak izlediğim videolardan gördüğüm kadarıyla yine secde yerine bakacağız gibi geldi.
  • Rükudan "Semi Allahu limen hamideh" diyerek doğruluruz. Doğrulduktan sonra "Rabbena lekel hamd" deriz. (DİKKAT: Tadil-i Erkan farzdır. Kavme ve celseleri asgari süresinden bir süre daha uzun yapmak sünnettir. Maliki mezhebine göre namazın 3 sünneti terk edilirse sehv sevdesi gerekir. Sehv secdesi yapılmazsa namazın iadesi gerekir.)
  • Secdeye varırız. Secdeye varırken önce elleri, sonra dizleri yere koyarız. Secdede yine belirli bir okunma sayısı olmasa da genellikle üç kez "Sübhane Rabbiyel Ala" deriz. Doğruluruz ve bir süre otururuz. Buna celse denir. Celselerde ve teşehhüdlerde teverrüken oturulur. (Hanefi mezhebinde kadınların oturuş şekli, Maliki'de her iki cinsiyet de bu şekilde oturur.) Ancak bu oturuş şekli zor geliyorsa iftiraş (Hanefi mezhebinde erkeklerin oturuşu) şeklinde de oturabilirsiniz.
  • Sonrasında tekrar secdeye gideriz. Tesbihleri söyledikten sonra önce dizimiz, sonra ellerimiz yerden kalkacak şekilde ikinci rekata kalkarız.
2. REKAT
  • Başında euzu besmele ya da besmele olmaksızın Fatiha'yı ve ardından zammı sureyi okuruz.
  • Rükuya varırız. Doğruluruz.
  • Secdeleri tamamlarız.
  • İlk oturuşa otururuz. Hem ilk hem de son oturuşlar Maliki'ye göre sünnettir. Ettehiyyatu duasını okuruz. (Maliki'ye göre Ettehiyyatu duası şu şekildedir: Ezzakiyatu Lillah, ezzahiyatu Lillah, ettayyibatussalevatu Lillah, esselamu aleyke eyyuhen nebiyyu ve rahmetullahi ve berakatuh, esselamu aleyna ve ala ibadillahissalihin. Eşhedü en la ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve resuluh.)
3. REKAT
  • Kıyamı, rüku ve secdeyi bildiğimiz üzere tamamlarız.
  • 4. REKAT
  • Kıyamı, rükuyu ve secdeyi bildiğimiz üzere tamamlarız. Son oturuşa oturduğumuzda Ettehiyyatu, Allahümme salli, Allahümme barik (Salli-Barikler Hanefi ile aynıdır.) Sonrasında istediğimiz bir duayı okuyabiliriz. (Rabbena atina, Rabbenafirli gibi)
  • Eğer imam isek veya tek başımıza namaz kılıyorsak yalnızca sağ tarafa "Esselamu aleyküm" şeklinde selam veririz. Esselamu aley- derken öne bakarız, -küm derken başımızı 45 derece sağa döndürürüz. Eğer cemaatle namaz kılıyorsak sağa, öne ve sola olmak üzere üç selam veririz.

Çeşitli video ve kitaplardan anladıklarım bu. Umarım birilerine faydası dokunur.
 
Son düzenleme:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
malki.jpg
 
M Çevrimdışı

maliki

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Yok bunu kast etmedim. Örneğin Ömer Nasuhi Bilmen'in ilmihali gibi bir Türkçe kaynak yok Maliki mezhebi için. Dört mezhep için yazılmış fıkıh kitapları var ama onlar da fazlaca detaya inmemişler benim gördüğüm. Mesela abdestte yıkanan uzvun ovulması (delk) farzdır diyoruz. Peki bu; örneğin kolumuzu ovuyorsak bütünüyle mi olmalı yoksa bir parçasını da ovsak yeterli olur mu? Gusülde tüm vücudun ovulması gerektiğini biliyorum ama diğer sorunun cevabına ulaşamadım.
 
Üst Ana Sayfa Alt