aleykum selam kardeş,
aslında mesele çok zor değil, meseleyi zor yapan bizlerin nefisleri. Türk milleti olarak yükümlülüğü karşıya atmakdan daha güzel bir iş yapmayız. Adam arar hocam şöyle şöyle durum var acaba ne yapmam gerek halbuki mesele çok net ve karşıdaki kişi meseleyi biliyor nasıl anladın derseniz soruyu soran kişiden o soru hakkında neler bildiğini görmek hiç zor değil. Maksat Allah katında akıllarınca cahilce davranıp topu hocaya atmak.
Aklı selim düşünmek gerek, bizlerin önderi Rasulullah sav iken acaba hristiyanların yaptığı gibi dini 4 e indirirler bizde de 4 mezhebe indirme gayreti var.
Türklerde adettir, kişiye tüm mezhep imamları benim imamım dediğin zaman, mezhepsiz neşrefsiz, bilmem ne çocucuğu gibi son derece ağza alınmayacak küfürler ederler.
Halbuki 100 hanefiye sorun ya kardeşim ebu hanifeye ait kaç kitap okudun ya da şu abdesti bana hanefinin hangi kitabına göre yaptın ve bunun delili doğrumu ispat edermisin diye sorun 1 kişi tam yanıtlarsa gelsin diğer 99 kişinin elinden öpeyim.
Orta çağın kilise anlayışı var, adama ayet hadis okuyorum dediğin zaman der ki sen kim anlamak kim onu öyle herkes anlamayamaz. Görüldüğü üzere hiç bir fark yok..
Biz delile tabii olalım derken, ebu hanife, malik,hanbeli, safi hepsinden Allah cc razı olsun sanki bu imamları attık mı? Bunlar da senin benim gibi dedik mi.
Yol rasul sav'in yolu, önce araştırırız ayetlerden, sahih hadislerden, sahabelerden, tabiundan, at tabiundan, büyük imamlardan okur öğreniriz. Ve birçok konuyu zaten 4 mezhep imamının vesilesi ile öğrenir amel ederiz, ama şunu yapmayız hak geldiğinde ya şafii r.a böyle ben ona tabiyim dersek, o zaman Allah cc korusun tevbe 31 ayeti gündeme girebilir.
Mezhep konusunu çok gündemde tutmaya gerek yok, delile sevketmek gerek.
Buraya aktarılan delillerden kime tabii olunması gerektiğini bizzat imamlarımız açıklamışlardır.
Bırakın hayzlı kadın oruç tutar diyen desin, teravih yok diyen desin. Biz bunlarla vakit kaybetmeyeceğiz hakkı haykırmaya devam edeceğiz. Ve bu meseleler kuran ve sünnette ihtlafı yoktur net hadisler vardır. Görmek istemeyen görmez. Bunlara takınalacak tavra gelince her yiğidin yoğurt yeyişi farklıdır. Temelde dostluk düşmanlık olmakla beraber bu kişilere uyulması gerekenin sahih hadisler olduğunu, dünyada her çevrenin ve onlarca alimin tahriç ettiği sahihayn hadis külliyatlarından bahsedip, onları okumak anlamak için sihirli değnege gerek olmadığını ve mümkünse al aç oku bak ne anladın denmesi gerek.
Bugün mesala yemek yerken, karşımda uçuk bir sofi, dedi ki, tüm alemin 3/4'ünü cebrail kapsar. hmmm dedim... Nasıl oluyor dedim.. Varlığı ile kapsıyor dedi. hmmm dedim.. Peki dedim nerede geçiyor bu. Her yerde geçiyor kuranda tüm dini kitaplarda.. hmmm dedim. Peki dedim 1 tane bana geçtiği yerden örnek verir misin bende okumak isterim dedim. Kem kümm etti. Dedim çok değil 1 tane örnek delil istiyorum. Onca gevelemeden sonra marifatname de geçiyor dedi. İnsanlar malesef Allah'ı ve Rasul sav'i arkaya atıp önüne x,y,z katmışlar.
Bizler uyanık olacağız kim olursa olsun edebimizi bozmadan, karşımızdakine hiddetlenmeden sakince gel beraber bakalım cidden bu mesele böyleyse bende iman edeyim dersek sorun yaşayacağımızı sanmıyorum.
Mustafa hocanın buna benzer konuları daha mevcuttur. Onlara takılmaya gerek yok, çevrende ona tabii insanlarla münazara edecek ya da bilgi vereceksen buyur siteye davet et biz inşAllah gerekeni yaparız, yok yardımcı olacağım dersen burada yazılı dökümanlarımız mevcut ya da size direk nokta atışı sorularınıza dair türkçe kitap önerebilirim önce siz sonra karşıdakine okutabilirsiniz.