Soru Müslüman Bir Hanımın Üniversite Bölümü Seçimi Nasıl Olmalı?

Y Çevrimdışı

yenimüslüman

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleyküm,
Yeni üye olduğumdan ve forumun kullanımını henüz bilemediğimden dolayı, konuyu üyeler arası cevap yerinden açıyorum.

Ben yeni müslüman olunca 12.sınıfta olan kız kardeşim de islama yaklaştı ve bana ilerideki meslek seçimi hakkında bir soru sordu lakin benim çok bilgim yok; o yüzden bu konuda forumdaki değerli müslüman kardeşlerime soru sormak istedim.
Kız kardeşim:
-Eşit ağırlık alanında.
-Uzun süreli çalışma saatleri olmayan.
-Allah rızasına uygun.
-İleride kendisine ve ailesine vakit ayırabileceği.
-İnsanlara yardımcı olabileceği.
Rahat bir meslek arayışı içerisinde.
Şimdiden Allah razı olsun.

M Çevrimdışı

Muvahhid Mücahid

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Aleykum Selam ve Rahmetullah.Üniversite ortamı çok tehlikeli bir ortam.Kadınları geçtim erkekler için bile tehlikeli.Saptırıcılar, insi şeytanlar yani zevk almaya tapanlar insanların nefislerindeki kusurları kullanarak onları saptırmayı amaçlarlar.Bu yüzden kız kardeşiniz öncelikle güzel bir düşünsün dünyamı mamur edeyim diye ahiretinden olmasın.

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Hayye ale'l-cihad
İslam-TR Üyesi
Kadınların meslek seçimi vb ile ilgili konular, İslâm devletine hicret etmesi durumunda düşünülür.

Özellikle şuan bu gibi ülkelerde esasen yaşamak bile caiz değil, hicret edemeyenler burada zarureten duruyor ve kendi çapında çareler arıyor. Çünkü Rasûlullah müşriklerle beraber yaşamaktan men etmiştir ve bu kalpleri küfre ve harama meylettirebilir.

Bunun üstüne üniversite gibi ortamlar zaten ülkede küfrün, şirkin ve çeşitli haramların üretim merkezidir ve bizim ülkede okullar, İslâmi nesiller yetiştirmiyor. Müslümanlar onların arasına karışınca onlar da tabii olarak bozuluyorlar.

Gücünüz yetiyorsa hicret edin, eğer buna imkânınız yoksa o tür ortamlardan uzak durmaya çalışın. Allah yardımcınız olsun

Ve hidayet üzere ayaklarınızı sabit kılsın

Y Çevrimdışı

yenimüslüman

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kadınların meslek seçimi vb ile ilgili konular, İslâm devletine hicret etmesi durumunda düşünülür.

Özellikle şuan bu gibi ülkelerde esasen yaşamak bile caiz değil, hicret edemeyenler burada zarureten duruyor ve kendi çapında çareler arıyor. Çünkü Rasûlullah müşriklerle beraber yaşamaktan men etmiştir ve bu kalpleri küfre ve harama meylettirebilir.

Bunun üstüne üniversite gibi ortamlar zaten ülkede küfrün, şirkin ve çeşitli haramların üretim merkezidir ve bizim ülkede okullar, İslâmi nesiller yetiştirmiyor. Müslümanlar onların arasına karışınca onlar da tabii olarak bozuluyorlar.

Gücünüz yetiyorsa hicret edin, eğer buna imkânınız yoksa o tür ortamlardan uzak durmaya çalışın. Allah yardımcınız olsun

Ve hidayet üzere

Allah razı olsun cevabınız için. Lakin bu topraklarda islami değerleri koruyup ve toplumu değiştirmeye uğraşmak daha büyük bir iş değil midir? Hz.Peygamberimiz(sav) döneminde müslümanlar türlü işkencelere maruz kalıyordu, şu an ise sistemsel bir baskı var ama fiziksel bir baskı yok. Bu durumda hicret etmektense islami değerleri korumaya çalışmak daha makbul değil midir? Aynı zamanda da topluma değiştirmeye çalışmak... İnsanların birer mümin olmasına vesile olmak...

Ayriyeten hicret edilecekse nereye edilmeli, nasıl edilmeli? Maalesef uluslararası hukuktan dolayı da bu müslüman bir belde olsa da oraya gitmek, kabul görmek de son derece zor olsa gerek.

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

Söylediklerinizde hicretin fadileti, haram ortamlardan sakınma ve kalbi koruma gibi haklı yönler vardır; bunu inkâr etmiyoruz. Ancak konuştuğumuz mesele, mevcud durumda fiilen hicret edemeyen ve bu ülkede zaruret ve ihtiyaç sebebiyle yaşayan Müslümanların nasıl hareket edeceği meselesidir.

Fıkıhta bilinen bir kaidedir; “Zaruretler, yasak olanı mubah kılar.”
Ayrıca “Güç yetirilemeyen şeyle sorumluluk yoktur.”
Rasûlullah ﷺ muşriklerle dinini yaşayamayacak şekilde yaşamayı yasaklamıştır. Ancak Ehl-i Sünnet âlimleri, dinini koruyabildiği sürece daru’l-küfürde yaşamanın mutlak haram olmadığını açıkça belirtmişlerdir. Nitekim birçok sahabi, hicret farz olduktan sonra dahi çeşitli sebeblerle Mekke’de kalmıştır.
Üniversiteler ve benzeri ortamlar şubhesiz birçok haram barındırmaktadır; ancak her ortam aynı derecede ve aynı hükümde değildir. İnsan, haramdan sakınarak, niyetini koruyarak ve sınırlarını bilerek bulunabiliyorsa; bu durum genel bir haram hükmüne indirgenemez.

Ayrıca kadınların meslek seçimi meselesi, sadece “İslâm devleti var mı yok mu” üzerinden değil; mevcud şartlarda iffeti, dini ve ailesi nasıl korunur sorusu üzerinden değerlendirilir. Bu, sahabenin ve fukahanın da izlediği bir yöntemdir.

Hicret edebilen için hicret elbette hayırlıdır. Ancak edemeyenleri yaşamak bile caiz değil gibi mutlak ifadelerle itham etmek, ne Selef’in ne de Ehl-i Sünnet’in usulüdür.
Bizim aradığımız cevab, bu şartlarda en az fitneyle, en çok hayırla nasıl hareket edileceğidir. Allah hepimize basiret versin.

Y Çevrimdışı

yenimüslüman

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Söylediklerinizde hicretin fadileti, haram ortamlardan sakınma ve kalbi koruma gibi haklı yönler vardır; bunu inkâr etmiyoruz. Ancak konuştuğumuz mesele, mevcud durumda fiilen hicret edemeyen ve bu ülkede zaruret ve ihtiyaç sebebiyle yaşayan Müslümanların nasıl hareket edeceği meselesidir.

Fıkıhta bilinen bir kaidedir; “Zaruretler, yasak olanı mubah kılar.”
Ayrıca “Güç yetirilemeyen şeyle sorumluluk yoktur.”
Rasûlullah ﷺ muşriklerle dinini yaşayamayacak şekilde yaşamayı yasaklamıştır. Ancak Ehl-i Sünnet âlimleri, dinini koruyabildiği sürece daru’l-küfürde yaşamanın mutlak haram olmadığını açıkça belirtmişlerdir. Nitekim birçok sahabi, hicret farz olduktan sonra dahi çeşitli sebeblerle Mekke’de kalmıştır.
Üniversiteler ve benzeri ortamlar şubhesiz birçok haram barındırmaktadır; ancak her ortam aynı derecede ve aynı hükümde değildir. İnsan, haramdan sakınarak, niyetini koruyarak ve sınırlarını bilerek bulunabiliyorsa; bu durum genel bir haram hükmüne indirgenemez.

Ayrıca kadınların meslek seçimi meselesi, sadece “İslâm devleti var mı yok mu” üzerinden değil; mevcud şartlarda iffeti, dini ve ailesi nasıl korunur sorusu üzerinden değerlendirilir. Bu, sahabenin ve fukahanın da izlediği bir yöntemdir.

Hicret edebilen için hicret elbette hayırlıdır. Ancak edemeyenleri yaşamak bile caiz değil gibi mutlak ifadelerle itham etmek, ne Selef’in ne de Ehl-i Sünnet’in usulüdür.
Bizim aradığımız cevab, bu şartlarda en az fitneyle, en çok hayırla nasıl hareket edileceğidir. Allah hepimize basiret versin.
Allah sizden razı olsun. Peki, hangi ülkelere hicret edilebilir? Eğer imkan varsa. Hangi ülkeler gerçekten şeriatle sabit islam devleti olma özelliği gösteriyor? Bu konuda yazı da varsa hangi ana konularda nasıl bulabileceğim konusunda yardım edebilir misiniz?

Geri
Üst Ana Sayfa Alt