Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;
Namaz geçerlidir inşeAllah.
Namazın Bir Rekatına Yetişen Kimsenin Durumu
Ebû Hurayra'dan (Radıyaliahu anh):
"Her kim güneş doğmadan önce bir rekâta yetişen kimse sabah namazına yetişmiş olur ve kim güneş batmadan önce ikindinin bir rekâtına yetişirse o kimse ikindiye yetişmiş olur.”
(Buhârî, Mevâkît, 27; Tirmizî, Salât, 137)
Açıklama
İkindi namazı kılarken güneş batarsa ittifakla namaza yetişmiş olur, kalanı tamamlar.
Sabah namazının bir rekatını kıldığında güneş doğarsa namaza yetişmiş olur mu konusunda ihtilaf edildi.
A) Ebû Hanîfe'ye göre sabah namazı batıl olur.
Zira bu konuda temel kural üç vakitte hiçbir namaz kılınmaz. Naslar arasında tearuz olduğunda kıyasa (temel kurala) uygun olan tercih edilir. Ancak ikindi namazı konusunda farklı bir rivayet bulunduğu için bir rekatına güneş batmadan yetiştiğinde namaza yetişmiş olur. (İmam Merğınânî, Hidâye, 1/40)
B) Cumhur'a göre (Mâlik, Şafiî ve Ahmed) ise bir rekatına -sabah ya da ikindi namazı- yetişen o namaza yetişmiştir, kalan kısmını tamamlar. (İmam Nevevî, Mecmû, 111/47; İbn Kudâme, Muğnî, 1/748; Desûkî, Haşiye, 1/182)
Bu konudaki 'Kim sabah namazından bir rekat kılar, sonra da güneş doğarsa sabah namazını kılsın!' rivayetinde (Hâkim, 1/408 Hadis no: 340/1013 - Zehebî; sahih dedi.) geçen mânâ; kılınan rekatın ibtal olması ve namazın kaza edilmesi, şeklinde anlaşılmıştır. Ancak başka tarikten gelen aynı rivayette 'Namazını tamamlasın!' (Hâkim, 1/408 Hadis no: 341/1014 - Zehebî; sahih dedi.) şeklinde zikredilmiştir. Hanefi mezhebinden Ebû Yusuf'tan da burada tamamlamanın câiz olduğu nakledilmiştir. (Aliyyu'1-Kârî, Fethu babi'l-ınâye, 1/190) Cumhurun delili kuvvetlidir. Allah-u âlem. (İmam Ahmed b. Hanbel, El-Musned, el-Fethu’r-Rabbani Tertibi, 4/94)