Okunan Kur'an'dan Etkilenmenin Ölçüsü

AbdulFettah Çevrimdışı

AbdulFettah

94.7 - Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
İslam-TR Üyesi
Okunan Kur'an'dan Etkilenmenin Ölçüsü:

Ebu Bekr es-Sıddık'ın kızı Esma (Allah ikisinden de razı o!sun)nın şöyle dediği nakledilmiştir: Peygamber (s.a.v.)"ın ashabı kendilerine Kur'an-ı Kerim okunduğu vakit Yüce Allah'ın onları nitelendirdiği gibi idiler. Gözleri yaşarır, derileri ürperirdi. Ona: Bugün birtakım insanlara Kur'an okunduğu vakit bazıları baygın olarak yere düşmektedir denilince, kovulmuş olan şeytan'dan Allah'a sığınırım, dedi.

Said b. Abdurrahman el-Cumahi dedi ki: İbn ömer Kur'an ehli birisinin yanından geçerken yere düşmüş olduğunu gördü. Bu adamın hali nedir? diye sordu, yanındakiler: Bu adama Kur'an okunup Allah'ın anıldığını duyduğu yerde düşer dediler. Bunun üzerine İbn Ömer şöyle dedi: şüphesiz biz de Allah'tan korkuyoruz ama yere bayılıp düşmüyoruz. Sonra da şöyle dedi: şeytan bunlardan birisinin içine girer. Muhammed (s.a.v.)'in ashabının davranışı bu değildi.

Ömer b. Abdulaziz de dedi ki: İbn Sirin'in yanında kendilerine Kur'an okundu mu bayılıp yere düşen kimselerden söz edildi. O da şöyle dedi; Bizimle onlar arasında şu hakem olsun: Onlardan birisi bir evin damında ayaklarını sarkıtmış olarak otursun, sonra ona Kur'an-ı Kerim başından sonuna kadar okunsun. Eğer kendisini yere atarsa, o doğru bir kimsedir.

Ebu İmran el-Cevnı dedi ki: Musa (a.s) bir gün İsrailoğullarına öğüt verdi. Bir adam da gömleğini yırttı. Yüce Allah Musa'ya şunu vahyetti: O gömleğini yırtan kimseye gömleğini yırtmamasını söyle. Çünkü Ben savurganları sevmem. O Bana (zikrime) kalbini genişletsin.

Kaynak:Kurtubi Tefsiri-El Camiul Ahkamul Kur'an/Zümer suresi 23. ayetin tefsiri

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ömer b. Abdulaziz de dedi ki: İbn Sirin'in yanında kendilerine Kur'an okundu mu bayılıp yere düşen kimselerden söz edildi. O da şöyle dedi; Bizimle onlar arasında şu hakem olsun: Onlardan birisi bir evin damında ayaklarını sarkıtmış olarak otursun, sonra ona Kur'an-ı Kerim başından sonuna kadar okunsun. Eğer kendisini yere atarsa, o doğru bir kimsedir.
Bu kısmı anlayabilmek için iki kez okudum. Yani haşyetinde samimi ise kendini aşağı atacaktır, değilse korkudan ötürü atamayacaktır. Çok doğru, hiç aklıma gelmezdi...

Geri
Üst Ana Sayfa Alt