Okunan Kur'an'dan Etkilenmenin Ölçüsü

AbdulFettah Çevrimdışı

AbdulFettah

94.7 - Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
İslam-TR Üyesi
Okunan Kur'an'dan Etkilenmenin Ölçüsü:

Ebu Bekr es-Sıddık'ın kızı Esma (Allah ikisinden de razı o!sun)nın şöyle dediği nakledilmiştir: Peygamber (s.a.v.)"ın ashabı kendilerine Kur'an-ı Kerim okunduğu vakit Yüce Allah'ın onları nitelendirdiği gibi idiler. Gözleri yaşarır, derileri ürperirdi. Ona: Bugün birtakım insanlara Kur'an okunduğu vakit bazıları baygın olarak yere düşmektedir denilince, kovulmuş olan şeytan'dan Allah'a sığınırım, dedi.

Said b. Abdurrahman el-Cumahi dedi ki: İbn ömer Kur'an ehli birisinin yanından geçerken yere düşmüş olduğunu gördü. Bu adamın hali nedir? diye sordu, yanındakiler: Bu adama Kur'an okunup Allah'ın anıldığını duyduğu yerde düşer dediler. Bunun üzerine İbn Ömer şöyle dedi: şüphesiz biz de Allah'tan korkuyoruz ama yere bayılıp düşmüyoruz. Sonra da şöyle dedi: şeytan bunlardan birisinin içine girer. Muhammed (s.a.v.)'in ashabının davranışı bu değildi.

Ömer b. Abdulaziz de dedi ki: İbn Sirin'in yanında kendilerine Kur'an okundu mu bayılıp yere düşen kimselerden söz edildi. O da şöyle dedi; Bizimle onlar arasında şu hakem olsun: Onlardan birisi bir evin damında ayaklarını sarkıtmış olarak otursun, sonra ona Kur'an-ı Kerim başından sonuna kadar okunsun. Eğer kendisini yere atarsa, o doğru bir kimsedir.

Ebu İmran el-Cevnı dedi ki: Musa (a.s) bir gün İsrailoğullarına öğüt verdi. Bir adam da gömleğini yırttı. Yüce Allah Musa'ya şunu vahyetti: O gömleğini yırtan kimseye gömleğini yırtmamasını söyle. Çünkü Ben savurganları sevmem. O Bana (zikrime) kalbini genişletsin.

Kaynak:Kurtubi Tefsiri-El Camiul Ahkamul Kur'an/Zümer suresi 23. ayetin tefsiri

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ömer b. Abdulaziz de dedi ki: İbn Sirin'in yanında kendilerine Kur'an okundu mu bayılıp yere düşen kimselerden söz edildi. O da şöyle dedi; Bizimle onlar arasında şu hakem olsun: Onlardan birisi bir evin damında ayaklarını sarkıtmış olarak otursun, sonra ona Kur'an-ı Kerim başından sonuna kadar okunsun. Eğer kendisini yere atarsa, o doğru bir kimsedir.
Bu kısmı anlayabilmek için iki kez okudum. Yani haşyetinde samimi ise kendini aşağı atacaktır, değilse korkudan ötürü atamayacaktır. Çok doğru, hiç aklıma gelmezdi...