Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Onların Sözleri

C Çevrimdışı

cuheyman el-uteybi

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
IMG_20170224_201236.jpg
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İbn Kayyım el-Cevziyye (rh.a) şöyle diyor:

"Ateşin aydınlığı sürekliliğini koruyabilmek için yakacak bir maddeye ihtiyaç duyar. Ateşin ışık verebilmek için ihtiyaç duyduğu bu madde, bir hayvanın ihtiyaç duyduğu gıdaya benzer. İman nuru da böyledir. Faydalı ilimden müteşekkil ve de uygulayabileceği, onda sebat edebileceği salih bir amele bir maddeye ihtiyaç duyar. Eğer imanın (ihtiyaç olan) madde giderse yakacağı olmayan ateşin söndüğü gibi söner." (İbn Kayyım el-Cevziyye: İçtimau'l Cuyuşu'l İslamiyye, s. 49)
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
"Kulun şirk koşma dışında bütün günah çeşitleri ile Allah'ın huzuruna çıkması, onun kendi görüşüne ve hevesine uyması gibi bir kötü durumla Allah'ın huzuruna çıkmasından daha hayırlıdır." ~ İmam Şafiî ~

İmam Şafiî, Kur'ân ve sünnetin manalarını en iyi bilenlerdendi Kur'ân ve sünnetten en iyi delil çıkaranlardandı. Doğru yol ve ihlaslı olma bakımından da insanların en ileri mertebede olanlarındandı. Şöyle derdi:

"Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in sahih hadisini gördüğünüz zaman o hadise göre amel edin ve benim kavlimi bir tarafa bırakın. Çünkü siz o sahih hadisi benden duymamış olsanız bile, ben de o hadise göre amel etmek ve ona göre konuşmak mecburiyetindeyim. Beni taklid etmeyin, kavlime iltifat etmeyin. Sahih bir hadisi gördüğünüzde, benim kavlime ters düşüyorsa kavlimi duvara çalın. Çünkü Rasûlullah'ın hadisine karşı benim kavlime itibar edilmez." (El- Bidaye Ve'n Nihaye)
 
İSTİŞHAD Çevrimdışı

İSTİŞHAD

الله لا ينسى أحداً ، هذا أمر كاف ليطمئن قلبك
Admin
Essalamu Eleykum kardeşim:
Şeyhin bu sözü hangi kitapta geçiyor, bilgi verirmisiniz acaba?
burdan alıp fb ta paylaşmıştım manba sorunca gösteremedim.
şimdiden Teşekkür ederim.

İbn Teymiye'nin muhtemelen böyle bir sözü yok.. Bir sitede ilim ehli bazı kardeşlerin bu sözü araştırdıklarini ama İbn Teymiye'ye aidiyetine dair kitaplarinda herhangi bir delil bulamadıklarını okumuştum..
Ama sosyal medyada çokça kullanılan bir söz..
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İbn Hazm (rh. a), İlim meclisinde bulunma konusunda şunları söylemiştir:

"Bir ilim meclisinde bulunuyorken, ondan faydalanmayı düşün, orayı lüzumsuz görme, birinin yanılmasını bekleme, bu rezillerin işidir. Böyleleri hiç bir zaman ilimden hisse alamazlar. Faydalanmak niyetiyle bulunursan her halde kazançlısın. Eğer bu niyetle gitmeyeceksen evinde oturman daha selamettir. Oraya varırsan, şu üç şeye riayet et ki bunun dördüncüsü yoktur.

1 - Cahiller gibi dinle, mecliste bulunmaktan ecir ve sevap kazanırsın.

2 - Fuzuli şeylerle meşgul olmadığından takdir edilirsin.

3 - Meclistekilerin sevgisine mazhar olmaktan takdir edilirsin.

Eğer bunları yapmazsan öğrenmek isteyenin sorusunu sor, güzellik kazanırsın. Bunun beşincisi ise ilmini artırmaktır. Öğrenmek isteyenin sorusu bilmediğini sormaktır, bildiğini sormak akılsızlıktır, hafifliktir, fuzuli konuşmak ve faydasız yere zaman kaybetmektir. Belki bundan düşmanlık ta doğabilir. Sonra bunlar fuzuli şeylerdir, fuzulilik sevimsizliktir. Sorduğun şeye yeterli cevap aldınsa sözü orada kes, uzatma! Yeterli cevap verilmedi ya da verilen cevabı anlamadınsa, anlamadığını söyle, açıklamasını iste, açıklama yapmaz veya önceki sözünü tekrarlarsa orada kal, üzerine varma, aksi halde soğukluk doğar, eline de bir şey geçmez."
(İbn Hazm: el-Ahlâk ve's Siyer fi Müdâvati'n Nüfûs, s. 161, 162)
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İbni Kesir şöyle diyor:

"Kim Muhammed sallAllahu aleyhi ve sellem'e inen şeriati bırakıp bunun dışında neshedilmiş
(iptal edilmiş Tevrat ve İncil gibi) şeriatlere bağlanırsa küfre girer. Kur'an ve sünnete muhakeme olmayıp da Ye'sak'a muhakeme olanın hükmü nedir? Şüphesiz ittifakla küfürdür." (Bidaye Ve En-Nihaye c: 13 s: 119)
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Şafii mezhebi alimlerinden, Kalyubi eş-Şafi irtidat hakkında şöyle diyor:

" İrtidat;
küfür niyeti, küfür sözü veya küfür ameliyle islam'dan çıkmaktır. Küfrü gerektiren sözün şaka veya inat olması ile bir inanç eseri olması arasında fark yoktur." ( Kalyubi ve Umeyra 4/174-) ( Şerhul Usul Ataullah el yazması yaprak 3)
 
Üst Ana Sayfa Alt