Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Şeriata Göre Hayvan Hakları

U Çevrimdışı

Ubeydullah

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamün Aleyküm , günümüzde hergün haberlere yansıyan cinayetlerden biride hayvan cinayetleridir.Bu cinayetler bir gün konuşulunca hemen üstü kapanır. Suçlu kişi ise ya fidye öder ya da direk serbest bırakılır ama ortada kaybolan bir can vardır. Soru: İslam hukukunda haksız yere bir hayvanın canına kast etmenin veya yaralamanın cezası nedir ? Yakın zamanda gerçekleşen bir hayvan cinayeti
 
A Çevrimdışı

Ahmed bin Teymiyye (R.H)

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum We Rahmetullah kardeşim.

Ümmet hayvanlarla cinsi münasebette bulunmanın haram olduğu hususunda ittifak etmişlerdir. Böyle bir münasebette bulunanın cezası hususunda, İmam Şafii tarafından şu görüşler belirtilmiştir: Bu kimseye, zina haddi (cezası) gerekir. Binâenaleyh evli ise, recmedilir; bekarsa, yüz sopa vurulup, bir yıl sürgüne gönderilir.
b) Evli de olsa, bekâr da olsa, bu kişi öldürülür.
Çünkü İbn Abbas (radıyallahu anh), Hazret-i
Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem)'in şöyle
dediğini rivayet etmiştir. "Kim bir hayvanla cinsi
münasebette bulunursa, onu öldürün, onunla
birlikte o hayvanı da öldürün' Tirmizi Hudûd, 23
(4/57); Ebu Davud, Hudûd, 29 (4/159).
Bunun üzerine ibn Abbas'a, "Ya o hayvanın suçu
ne?" denildiğinde o, "Zannediyorum ki Hazret-i
Peygamber
(sallallahu aleyhi ve sellem) bunu sırf,
maruz kıldığı o muamele sebebiyle etinin yenilmesini mekruh gördüğünden ötürü söylemiştir, diye cevap verir.
c) Şafii'den nakledilen en doğru görüşe göre -ki aynı zamanda Ebu Hanife, Mâlik, Sevri ve Ahmet b. Hanbel (r.hm)'in de görüşüdür- o kimseye "ta'zîr" cezası gerekir. Çünkü şer'i cezalar, nefsin temayül edip, arzu ettiği (bazı) şeylerden onu caydırmak için meşru kılınmıştır. Bu fiil ise, nefsin (normalde) arzu duyamayacağı şeylerdendir.
Alimler, ibn Abbas (radıyallahu anh)'dan rivayet
edilen şu yukarıdaki hadisi, senedi zayıf olduğu için, zayıf kabul etmişlerdir. Böyle bir hadisin var olduğu farz edilse bile, Hazret-i Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)'den rivayet edilen şu rivayetle tezad teşkil eder: Hazret-i Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem), yemek maksadının dışında, hayvanları kesmekten (Öldürmekten) nehyetmiştir.
 
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt