Çözüldü Şiiler Kafir mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mustafa bin Mehmed Çevrimdışı

Mustafa bin Mehmed

Hasbunallah ve nimel vekil
İslam-TR Üyesi
Benim aklıma şu takıldı, şiiler kendi imamlarının hata yapmadığını düşünüyorlar fakat Peygamber (sav)'in bile hatası var. Ayrıca sünnete ve hadislere bakmıyorlar.“Peygamber size ne verirse onu alın, neyi yasaklarsa ondan da sakının.” ayetine ters düşen bir durum, ayrıca birçok alim hadis inkarcılarını tekfir etmiş. Bu bağlamda baktığımızda onları tekfir edebilir miyiz? Allah yardımcınız olsun.

rahilunmudbir Çevrimdışı

rahilunmudbir

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Şia,bid'at fırkası olarak kabul görmüş ve genel olarak toptan tekfir edilmemiştir. Şia'nın fırkaları içerisinde Nusayri, ve Gulat-ı Şia tekfir edilmektedir.

Abdulmuizz Fida Hoca'dan alıntı

Coolumsu Çevrimdışı

Coolumsu

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bizim insanları tekfir etme yetkimiz, şu kafirdir bu müslümandır diye tasnif etme hakkımız yok. Allah’a aittir hüküm vermek.

Ancak şunu söyleyebilirim, imamet, 12 imam, rabıta, kaybolan mehdi, taklit makamı gibi şeyler din adamlarının uydurduğu şeyler Kur’an’dan bir dayanakları yok.

Şii hadis kitapları saçma sapan uçtulu kaçtılı hikayelerle doludur. Fazla itibar etmemeni tavsiye ederim. Hz. Ali’ye çok saygım olmakla beraber, peygamber kendinden sonrası için illa şu olsun diye bir halife adayı da bırakmamıştır. Öyle bir şey olsaydı zaten müslümanlar peygamberin vefatından sonra farklı farklı adaylar çıkartmazlardı.. Ayrıca bu Kur’an’ın Şuraa ilkesine aykırı olurdu.. İslam saltanat veya oligarşi tavsiye eden bir din değildir..

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bizim insanları tekfir etme yetkimiz, şu kafirdir bu müslümandır diye tasnif etme hakkımız yok. Allah’a aittir hüküm vermek.
Bu kaideyi / hukmu hangi ayetten çıkardın?
Murtedin hükmü diye bir mesele duydun mu hiç ?
Yahud, bir kişi zina, faiz vs helaldir dese hala müslüman mı derim diyorsun?
Şirk koşanlar müslüman kalmaya devam eder mi zann ediyorsun? Yahud bir kişi ben müslümanım dedikten sonra artık ne yaparsa yapsın artık ona bir zararı yoktur mu sanıyorsun?
İlmi olmayan, Allahın helalini haramını bilmeyen cahil kişi, muşriği ayırt edemiyorsa ona tekfir et diye zorla bastırılmaz ama, muşrik kafire de "insan oğlu hüküm veremez" denmez.

Abdullah el Hanbeli Çevrimdışı

Abdullah el Hanbeli

İslam-tr Sakini
İslam-TR Üyesi
Benim aklıma şu takıldı, şiiler kendi imamlarının hata yapmadığını düşünüyorlar fakat Peygamber (sav)'in bile hatası var. Ayrıca sünnete ve hadislere bakmıyorlar.“Peygamber size ne verirse onu alın, neyi yasaklarsa ondan da sakının.” ayetine ters düşen bir durum, ayrıca birçok alim hadis inkarcılarını tekfir etmiş. Bu bağlamda baktığımızda onları tekfir edebilir miyiz? Allah yardımcınız olsun.

İsna Aşeriyye Şia’nın hükmü ihtilaflı, küfürlerinden dolayı direkt tekfir edenler var, tekfirin engelleri kalktıktan sonra tekfir edenler var. İbn Teymiyye (rh) direkt tekfir etmez hatta rafizilerin küfür beldelerine gittiğini ve kafirleri bidatçi birer müslüman yaptıklarını ve bunun kafir kalmalarından daha hayırlı olduğunu söyler. Bununla birlikte her rafizi farklı değerlendirilebilir. Mesela Kuran’ın tahrif olduğuna inanan rafiziler olduğu gibi, buna inanmayan ve bu görüşü batıl gören rafiziler olabilir. Her rafizinin durumunu ayrı incelemek en doğru yoldur, ben böyle yapıyorum, Allahu alem.

Hadisler meselesi:
Mutevatir hadisleri inkar edenin durumu şöyledir;

Bir kısım alimlere göre; "Ehl-i sunnetin mutevatir dediği" bir hadisi, inkar eden kafir olur" derken

Cumhur'a göre ise; "ummetin mutevatir dediği" hadisi (Ehli sunnetin ve diğer fırkalar, şia, mutezile, harici vb) inkar eden kafir olur demektedir.
(Abdulmuizz Fida)

Coolumsu Çevrimdışı

Coolumsu

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bu kaideyi / hukmu hangi ayetten çıkardın?
Murtedin hükmü diye bir mesele duydun mu hiç ?
Yahud, bir kişi zina, faiz vs helaldir dese hala müslüman mı derim diyorsun?
Şirk koşanlar müslüman kalmaya devam eder mi zann ediyorsun? Yahud bir kişi ben müslümanım dedikten sonra artık ne yaparsa yapsın artık ona bir zararı yoktur mu sanıyorsun?
İlmi olmayan, Allahın helalini haramını bilmeyen cahil kişi, muşriği ayırt edemiyorsa ona tekfir et diye zorla bastırılmaz ama, muşrik kafire de "insan oğlu hüküm veremez" denmez.
Dinden dönenler olduğunu okumuştum özellikşe ridde savaşlarında peygamberden sonra..

Hüküm çıkarmıyorum da kişisel olarak benim şu kafirdir bu müslümandır diyecek bir durumum, bilgim yok. Kur’an’ın reddettiklerini bizde reddederiz.

Şirk koşanlar değilde, onların bu dinden olmadığı açıktır, kendine müslümanım diyen tekil birisi hakkında bizim hüküm verme yetkimiz yok diye biliyorum, insanların kalbini yalnız Allah biliyor sonuçta.. Bildiğim kadarıyla Yezid’e bile denmiyor..

Açıkça şirk koşanlar tabii müslüman değildir o ayrı.. Ben müslüman demiyorum öylelerine ama kafir demek de özel münhasır birine çok zor kafamıza göre.. Tekfirci değilde duacı olmak lazım her şeye rağmen..

Ben yaşayan insanlar için diyorum tabii bunu, yoksa İslam tarihi boyunca dine zarar veren yüzlerce insan oldu..

Son düzenleme:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Dinden dönenler olduğunu okumuştum özellikşe ridde savaşlarında peygamberden sonra..

Hüküm çıkarmıyorum da kişisel olarak benim şu kafirdir bu müslümandır diyecek bir durumum, bilgim yok. Kur’an’ın reddettiklerini bizde reddederiz.

Şirk koşanlar değilde, onların bu dinden olmadığı açıktır, kendine müslümanım diyen tekil birisi hakkında bizim hüküm verme yetkimiz yok diye biliyorum, insanların kalbini yalnız Allah biliyor sonuçta.. Bildiğim kadarıyla Yezid’e bile denmiyor..

Açıkça şirk koşanlar tabii müslüman değildir o ayrı.. Ben müslüman demiyorum öylelerine ama kafir demek de özel münhasır birine çok zor kafamıza göre.. Tekfirci değilde duacı olmak lazım her şeye rağmen..

Ben yaşayan insanlar için diyorum tabii bunu, yoksa İslam tarihi boyunca dine zarar veren yüzlerce insan oldu..
Arkadaşım, kendin cehaletini, ilimsizliğini veya kendine edindiğin bir ilkeyi İslamın genel kaidesiymiş veya hükmüymüş gibi açıklayarak yazma o zaman. Ben diyemem, bilmiyorum, diyemiyorum dersin geçersin.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Ana Sayfa Alt