Çözüldü Şirkin Tövbesinin Olup Olmayacağı İhtilaflı mı?

Y Çevrimdışı

yalandunya1990

Üye
İslam-TR Üyesi
Hocam boyle bir rivayete ulaştım.
Bu riveyete göre müslüman biri şirk koşar ise bağışlanması mümkün değil. Peygamberden net bir ifade var.
Ben mi yanlış anlıyorum?
Allah şirkin tövbesini kabul etmiyor mu?
Müslüman olan biri için şirkten dönüş yok mu?

Abdullah ibn Ömer'den rivayette o şöyle anlatıyor: "De ki: ey kendileri aleyhinde haddini aşan kullarım, Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları yarlığar. Hiç şüphesiz O, Gafur'dur, Rahîm'dir." (Zümer, 39/53) âyet-i kerimesi nazil olup da Allah'ın Rasûlü (sa) bunu ashabına okuduğunda bir sahabi kalktı ve: "Ey Allah'ın peygamberi, O, kendisine ortak koşanı da yarlığar mı?" diye sordu. Allah'ın Rasûlü (sa) sanki bu sorudan hoşlanmayarak sustu. O sahabînin ısrarla tekrar sorması üzerine bu âyet-i kerime nazil oldu da Allah'ın Rasûlü "Allah kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz. Bundan başkasını dilediğine bağışlar" buyurdu.[119]

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ ۚ وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدِ افْتَرَىٰ إِثْمًا عَظِيمًا
Şubhesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah’a ortak koşarsa, şubhesiz büyük bir günah uydurmuş olur.” (Nisa 48)

إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ ۚ وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا بَعِيدًا
Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah’a ortak koşarsa, gerçekten derin bir sapıklığa düşmüş olur.” (Nisa 116)

إِنَّهُ مَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ ۖ وَمَا لِلظَّالِمِينَ مِنْ أَنْصَارٍ
Kim Allah’a ortak koşarsa, şubhesiz Allah Ona cenneti haram kılmıştır; varacağı yer ateştir. Zalimler için hiçbir yardımcı yoktur.” (Maide 72)

Ayetlerde kastedilen 'afv edilmeme' durumu, şirk üzere ölen kimseler içindir. Yoksa dünyada iken tevbe eden, imanla şirkten dönen kimsenin tevbesi Allah katında kabul edilmesi muhtemeldir.

M Çevrimdışı

Muvahhid Mücahid

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Hocam boyle bir rivayete ulaştım.
Bu riveyete göre müslüman biri şirk koşar ise bağışlanması mümkün değil. Peygamberden net bir ifade var.
Ben mi yanlış anlıyorum?
Allah şirkin tövbesini kabul etmiyor mu?
Müslüman olan biri için şirkten dönüş yok mu?

Abdullah ibn Ömer'den rivayette o şöyle anlatıyor: "De ki: ey kendileri aleyhinde haddini aşan kullarım, Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları yarlığar. Hiç şüphesiz O, Gafur'dur, Rahîm'dir." (Zümer, 39/53) âyet-i kerimesi nazil olup da Allah'ın Rasûlü (sa) bunu ashabına okuduğunda bir sahabi kalktı ve: "Ey Allah'ın peygamberi, O, kendisine ortak koşanı da yarlığar mı?" diye sordu. Allah'ın Rasûlü (sa) sanki bu sorudan hoşlanmayarak sustu. O sahabînin ısrarla tekrar sorması üzerine bu âyet-i kerime nazil oldu da Allah'ın Rasûlü "Allah kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz. Bundan başkasını dilediğine bağışlar" buyurdu.[119]
"De ki: "Ey nefisleri aleyhine ileri giden kullarım. Allah 'ın rahmetinden ümit kesmeyin, çünkü Allah bütün günahları mağfiret eder. " Muhakkak O, çok çok mağfiret edendir, rahmet edendir. " (Zümer. 53).
Şeyhulislam İbn Teymiyye der ki: ''Burada yüce Allah mağfireti umumi ve mutlak olarak sözkonusu etmiştir. Çünkü Allah kulun hangisi olursa olsun tevbe ettiği günahını bağışlar. Buna göre şirkten tevbe edenin Allah günahını bağışladığı gibi büyük günahlardan tevbe edenin de Allah günahını bağışlar. Kul hangi günahtan tevbe ederse Allah da o günahı ona bağışlar. Çünkü tevbe ile ilgili ayette yüce Allah umumi ve mutlak ifade kullanmıştır. Öbür ayette(sizin attığınız ayetten bahsediyor) ise yüce Allah hususi bir ifade kullanmış ve sade ce şirki bağışlamayacağını özel olarak zikretmiştir. Bunun dışındaki günahları ise kendi meşietine bağlı olarak zikretmiştir.''

Nisa suresindeki ayette hususilik var.Yani şirk koşarak tevbe etmeden ölenle ilgili.Size eygamberin vahiy katibinin irtidadını sonra tevbe edip tekrar Müslüman olduğunu yazmıştım.Sizin bakış açınız doğru olsaydı Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem irtidat eden o kişi için: ''İslam kendinden öncekileri siler'' buyurmazdı.