Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Sosyal Medyada Fotoğraf Paylaşma

H Çevrimdışı

Havîn

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Kovulmuş şeytan’ın şerrinden Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim olan Allah’ın Adı ile..


Örtünmüş bir bayanın sosyal medyada fotoğraf paylaşması takva açısından uygun değildir. Bunun nedenlerini merak etmeden önce tesettürün gerçek mahiyetinin de kavranması gerekir.

Örtü?!

Güzelliğimizi eşlerinizden başkasına örtmek namahremlerden sakınmak ve namusu korumak için değil midir?

Allahu Teala ayetleriyle bizlere bunu böyle bildirir.

Gelin hep beraber okuyalım

"Ey Peygamber!
Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir."
Ahzab/59

"Artık evlenme ümidi beslemeyen, hayızdan ve doğumdan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini göstermeksizin dış elbiselerini çıkarmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama yine sakınmaları onlar için daha hayırlıdır."
Nur/60

Allah subhanehu ve teala'nın koyduğu bu ölçülere göre kişi sosyal medyada kendi fotoğraflarını paylaştığında örtüsüne uygun davranmış olur mu?

Bir kadının güzelliği gözlerindedir. Bu nedenle erkeklerin dikkatini hemen çekiverir. Gözlerini kapatarak atsa bile bir erkek "acaba içinde nasıl biri var" diye hayal kurmaya başlayabilir..

Belki aklınıza “Ama dışarıda da bu şekilde dolaşıyoruz o zamanda mı örtüye uygun davranmamış oluyoruz?” gibi soru gelebilir. Bizler dışarıda zorunlu bir nedenle bulunuyoruz. Market, hastane, misafirlik vs.. Ama sosyal medyada fotoğraf paylaşmak sadece keyfi bir durumdur.

Rasulullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

Kadın, örtülmesi gerekli olan bir varlıktır ve evden dışarı çıkınca şeytan gözünü ona diker. Kadının, Allah’a en yakın olduğu yer evinin içidir.
[Tirmizi, Rada’, 18]

Hadisten anlaşıldığı gibi kadın örtülmesi gereken bir varlıktır ve mümkün oldukça evden çıkmaması gerekir, sosyal medyada fotoğrafını paylaşan kişi kendini 7/24 ev sınırlarından dışarı çıkarmış olur ve insanlara fotoğraflarını kopyalama saklama sürekli bakma ve farklı amaçlarla kullanmayı sağlar. Bu durumlar kişi açısından örtünün hikmetine zarar verip diğer bacıların da hakkına girmiş olur.

"Kim güzel bir işte aracılık ederse, ona o işin sevabından bir pay vardır. Kim de kötü bir işte aracılık ederse, ona da o kötülükten bir pay vardır. Allah’ın her şeye gücü yeter.
Nisa/ 85

Fotoğraf atarak erkeklerinde haram işlemesine sebebiyet verirsiniz. Ayrıca erkeklerin yaradılışlarından gelen ‘en ufak bir şeyden bile etkilenen’ yapıları var ve bu fotoğraflara bakan erkeklerin çoğu genelde farklı amaçlarla bakarlar. Buna delil olarak “sadece internette” fotoğraflarını görüp etkilenen ve tanışıp evlenen birçok çifti gösterebiliriz. Bir bayan kendisine pis nazarlarla şehvetle bakılmasını istemez ve istememelidir. Bu yüzden buna sebep olacak ve karşısındakini günaha ve yanlışa sevk edecek davranışlardan kaçınmalıdır.

“Benim profilim ve fotoğraflarım sadece arkadaşlarıma açık ve namahrem erkekler ekli değil o zaman da paylaşmam sakıncalı mı?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat sosyal medya artık herkesin cep telefonunda ve sürekli açık bir halde kız arkadaşlarınızın abileri erkek kardeşleri rahatlıkla arkadaşınızın telefonundan resimlerinizi görebilir ve farklı hislere kapılabilir hatta otobüste okulda ya da kalabalık ortamlarda sürekli cep telefonundan girilen sosyal ağlarda sizin fotoğrafınız ekranda gözükebilir.!

Şeytanın rahatlıkla gezdiği bu ortamlarda gelin hep beraber dimdik şeytanın karşısında duralım. Fitnelerine fırsat vermeyelim.

Rabbim sizlere affı ile muamele etsin! Allah ve Rasulu'nun yasaklamış olduğu şeylere düşmekten sakınmalıyız! Allah'a sürekli tevbe-istiğfarda bulunalım.

Okuyanlara Allah'tan faydalı kılmasını dilerim.
 
Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ve şu var: Markette veya hastanedeyken vs. bir erkeğin bir kadına dikkatli ve uzunca süre bakabilmesi hem nadir, hem de zordur. Ancak akıl sağlığı bozulmuş veya ar damarı ciddi şekilde çatlamış kişiler bunu yapabilir. Artı cesaret ister (çünkü bu yüzden sonunda dayak yeme olasılıkları mevcut)

Ancak internette durum böyle değil. Kişi kendi şahsi internetinden, bu çekinceler olmaksızın rahatlıkla istediği resme istediği kadar bakabilir. Burda tek engel Allah korkusudur.. Ki zamanımızda bu korkuyu kendine engel edinmiş kaç kişi vardır, Allah bilir..
 
Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Yine unutmadan:

Arkadaş listenizdeki birinin fotoğrafı kopyalayıp, sizden izinsiz başkalarıyla paylaşmayacağından emin olamazsınız. Daha da kötüsü art niyetli biri sizin resminizi fotomontajla size iftira atmak için kullanabilir.

Zaman o kadar kötü ki, bu dikkatin aynısını kendi küçük çocuklarımızın fotoğrafları için de göstermeliyiz. Çok iğrenç şeyler dönüyor dünyada..
 
Üst Ana Sayfa Alt