Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Şükür Günlüğü | Rızık Şükrü

Nesîbe Lena Çevrimdışı

Nesîbe Lena

"عِشْ حَمِيداً، وَمُتْ شَهِيدًا"
Süper Moderatör
Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ait olmasın. Her birinin (dünyada) duracakları yeri de, (öldükten sonra) emaneten konulacakları yeri de O bilir. Bunların hepsi açık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da yazılı)dır.

Hud, 6

**
Onlara verdiğimiz rızıktan infak ederler. Rızık hakkında konuştuğumuz zaman, insanların çoğu zannediyor ki Rızık, mallara, kendisinden faydalanılmasına bağlı olan, yeryüzünde olan şeylerdir (Yani elle tutulur gözle görülür olan somut şeylerdir) Hayır... Rızık kişinin kendisiyle faydalandığıdır. Kuvvet, ilim, hikmet, tevazu bir rızıktır (Yani bu sayılan soyut şeyler de rızıktır) Hayatta kendisinde hareket barındıran her şey rızıktır. Öyleyse "şuan benim yok ki infak edeyim" deme. Afiyetin yerinde, tasadduk et çaresiz değilsin. İnfak et çaresiz değilsin. Hilmin var, infak edin. İlmin var, bilmeyene infak edin. Öyleyse onlara verdiğimiz rızıktan infak ederler. (Demek ki burada rızıktan kasıt) hayatın her alanını ve kemalatta mevcud olan ne varsa her şeyi kapsadığıdır. Hatta bir insanın yapamadığı bir şeyi ona öğretmen (gidermen) bile. Ki o kimse böylece öğrenir.

Şar'avi
 
Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Bir diğer bakış açısı da: bize verilen rızıkların/nimetlerin değerini kaybedince anlıyor olmamız. Zaman zaman, "kaybetmeden önce" tefekkür edip şükretmekte çokça fayda var. Üzerimizdeki her bir nimeti akledip, anlayabilecek kadar ilmimiz ve farkındalığımız yok ama hiç değilse bu durumumuzu kabul ve itiraf edip, bildiğimiz ve bilmediğimiz nimetler için topyekün şükredebilmeliyiz.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt