Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Tebliğ Metodunuz Nedir?

Y Çevrimdışı

Yusuf D.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum ve rahmetullah kardeslerim

Tebliğde yeni metodlar geliştirmek amacıyla sizin çevrenizdeki insanlara nasıl tebliğ ettiğinizi,hangi yöntemleri denediğinizi ve yaptığınız örneklendirmeleri öğrenmek istiyorum .Rabbim ayaklarımızı dini üzere sabit kılsın bize hidayet versin ve bizi hidayet vesilesi kılsın.
 
Nazenin34 Çevrimdışı

Nazenin34

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Aleykumselam ve rahmatullah ve barakatuh
Kisisine gore davraniyorum.
Delil sunup kabul ettirmeye calismiyorum.
Devamli soru sormasini istedigim konuya kapi acip soru sormasini sagliyorum.
Belli örneklerle kendisinin kıyas yapmasını sağliyorum.

Geniş bir cevrem var geneli öģretmen ya da baska meslekte bayanlar. Onlarla iletisimim kolay oluyor. Hem konumumdan itibaren hem de onlara uzak biri olmadigim icin sözümü daha iyi dinliyorlar. Felsefeci arkadasimla gerek tas tahta gerekse etten kemikten putlarin varligindaki mantıksızlıgı sorgularken, öģretmen arkadaşımla peygamberin kendi toplumu egitmesi ile bize kadar egitiminin devam ettigi üzerine muhabbet aciyorum.
Cok fazla nakil sunmaktansa mantıksal yaklasimlar daha cok sunuyorum. Nakilleri ilmi olmadigi icin sorguluyor lakin mantigina yatani pek sorgulamiyor.
Misal darunnedveden bahsedip bırakıyorum. Kendisi "sence simdi ki mecliste ayni degil mi? Bence hic fark yok ki?" Diyebiliyor. Boylelikle ben onun dedgini kabul etmis oluyorum. Ve o coktan kabul etmis sayiliyor.
Hemen itikatdan girmiyorum konulara. Önce kendimi her konuda kabul ettirmeye calisiyorum ki sözum onun yaninda supheye yer vermesin.
Ve bence davette uslub, ahlak, gorsellik, giyim, adabi muaseret gibi erdemler cok önemli...
 
Y Çevrimdışı

Yusuf D.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Allah sizden razı olsun. Tebliğde kişisine göre metod geliştirmeye calisiyorum .Herkesin anlayışı farklı oluyor .Hal tebliğinin daha önemli olduğunu düşünüyorum
 
M Çevrimdışı

MUTEFEKKİR

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Eskiden izlediğim yol şuydu:
Kişiden dinini anlatmasını istiyorum. Dinledikten sonra dinindeki yanlışlarını söyleyip, dinini çürütmeye çalışıyorum. En son İslamı anlatıyorum.

Bunun yanlış olduğunu öğrendim en iyisi ilk İslam anlatmak.
 
sirati mustakim Çevrimdışı

sirati mustakim

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Aleykum as salam va rahmatulah
1-Ilk once kisinin nicin iman etmediginin sorununu ortaya cikarmak.ilk hastaligini ogrenib sonra tedavisini yapmak.
2-her kesin anlaya bilegeyi sekilde anlatilmali.
Insallah bende boyle .
Rabbim muvaffak eylesin
 
Zerkavi38 Çevrimdışı

Zerkavi38

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Teblig derken kime teblig müslümana mi kafire mi?
Bizim cenahin en buyuk sorunu bu mesele!
Eğer teblig yada davet dersek buna muhatabimiz kafir demek oluyor yok muhatabin müslüman olduğunu düşünüyorsak bunun adi emri bil maruf olur tabi yaptığın sirk ama sen müslümansin demekte tuhaf.
Velhasil en guzel tebliğ yada emri bil maruf yasamaktir Allah hepimize yardim etsin zira bu konuda eksiklikler tebligden daha mühim
 
E Çevrimdışı

Ehli Takva

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Teblig derken kime teblig müslümana mi kafire mi?
Bizim cenahin en buyuk sorunu bu mesele!
1. Sadece tanıdıklarınıza tebliğ ediyorsunuz, kafiri ve müslümanı bu yüzden biliyorsunuz.

2. Tanımadığınız birisi kafir mi değil mi 2 dakikada anlayıp, ona göre tebliğ yapıyorsunuz.

3. Tekfirin önündeki mazeretlerden haberiniz yok.

Hangisi acaba?
 
Zerkavi38 Çevrimdışı

Zerkavi38

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
1. Sadece tanıdıklarınıza tebliğ ediyorsunuz, kafiri ve müslümanı bu yüzden biliyorsunuz.

2. Tanımadığınız birisi kafir mi değil mi 2 dakikada anlayıp, ona göre tebliğ yapıyorsunuz.

3. Tekfirin önündeki mazeretlerden haberiniz yok.

Hangisi acaba?

Tekfir ahkamini biliyorum ve bu yüzden 2 dk da kimseyi tekfir edemem anlaşılmasi güç çünkü acik acik sokulmadıkça
Tanıdığımız kişileri de teblig ederken genelde cedel yapıyoruz
 
E Çevrimdışı

Ehli Takva

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Tekfir ahkamini biliyorum ve bu yüzden 2 dk da kimseyi tekfir edemem anlaşılmasi güç çünkü acik acik sokulmadıkça
Tanıdığımız kişileri de teblig ederken genelde cedel yapıyoruz
Bu durumda muhatabımızın durumunu bilmediğimize göre, yaptığımızın adı tebliğ mi, davet mi, emri bil maruf mu diye ince düşünmeye gerek olmuyor. Anlatmamız gerekenleri anlatırız, gerisine çok takılmayın.
 
ruhisukut Çevrimdışı

ruhisukut

Önce tanı sonra bağlan!
İslam-TR Üyesi
Davet bir stratejidir. Kişiden kişiye nasıl davranacağına zamanla onu tanıyarak karar verirsin. Ve genelde deneme yanılma yoluyla nasıl davranacağını öğrenirsin.

Genel olarak 10 basamakta yaptıklarım;

1- Muhatabı Tanımak
2- Muhatabın yapacağı ve düşeceği hatalara sabretmek ve sebat göstermek.
3- Düştüğü hataları yeri ve zamanı geldiğinde onu kırmayacak ve mahçup etmeyecek şekilde uyarmak.
4- Konuşmaktan çok ona örnek olmak.
5- Anlatmaktan çok onun anlatmasını sağlamak.
6- Arkadaş ortamını öğrenmek. Gerekirse o ortamdan koparmak için yeni arkadaşlar ve kardeşler edinmesini sağlamak.
7- Alışkanlıklarından koparmak.
8- Allah'ın kelamını öğretmek. Bu vesile ile ilmihal derslerine başlamak.
9- Siyer dersleri ile davayı tanıtmak (bu konuda ihsan Süreyya Sırma'ın ilk üç kitabı tercih edilebilir).
10- Uygun zemin oluştuğu zaman Akaid derslerine başlamak.

Bu duruma gelene kadar aylar geçer bazen de seneleri bulur.

Neden ilk Akaid dersleri ile başlamıyorum? Tedaviye başlamadan önce hastalığı teşhis ediyorum. Muhatabımın neyi var? Allah'a inancı var mı? Yani ateist mı değil mi? Yoksa deist mı? Ya da toplum nazarında cahil bırakılmış bir birey mi? Veyahut bazı Müslümanlar tarafından yanlış davranıldığı için cemaatten kopan bir kardeş mi? İlk bu sorulara cevap arıyorum. Bu zaman alan bir kısım. Bu sorular vesilesiyle onu tanıyorum. Arkadaş çevresi ne durumda onu öğrenmeye çalışıyorum. Bu süre zarfında yaptığı hataları gözlemliyorum. Böylelikle ona ufak ufak nasihatler vermeye başlıyorum. Allah'ın kelamının kalplere şifa olduğundan bahsederek Kur'an derslerine başlıyorum. Kur'an dersleriyle ilmihal işliyorum. İbadetlere alıştıktan sonra Rasulullah'ın hayatının bize örnek olduğunu söylüyorum ve siyer derslerine başlıyorum. Davayı anlamaya başladıktan sonra da Akaid derslerine başlıyorum.

Tüm bu çağrımız kişiyi Tevhid inancına ulaştırmak. Yani Allah'ı birleyerek, yalnız O'nun için ibadet edip yaşamasını sağlamak ve yalnız O'nun kanunlarına uymasını sağlamak. Bu vesileyle bu nizamı kurmak için çalışmasını sağlamak. Bu yüzden ilk namaza alıştırıyorum. Bazılarının dediği gibi 'Allah'ı birlememiş namaz kılsa ne olur' demiyorum. Çünkü ona namaz kılmasını telkin ederken aslında ilmihal ve ibadet dersi vermiyorum. Bilakis Akaid dersi veriyorum. Çünkü ciddi şuurla kılınan namaz başlı başına Allah'ı birlemektir. Hem bunu sağlıyorum hem de ibadet ederek acziyetini anlamasını ve kalbinin yumuşamasını sağlıyorum.

Velhasıl... Bir çok metod var. Bu sadece onlardan biri. Genellikle yaptığım yani. Kişiye göre yolda değişen ve güncellenen metodlar var. Kısacası muhataba göre şekilleniyor her şey.

Şüphe yok ki bizleri O yarattı, O şekil verdi, O iman nasip etti. Şüphe yok ki bunları ve herşeyi yapmaya gücü yeten tek ilah O'dur. Yalnız O'na iman eder ve yalnız O'ndan medet umarız; Allah'ım bizlere yaşamayı ve örnek olmayı nasip et. Nitekim lisan-ı hal lisan-ı kâlden daha efdaldir. Rabbimiz şüphe yok ki tek ilahımız Sen'sin. Bizlere halimiz ve yaşantımızla insanlara tebliğ etmemizi nasip et. Bizi, ailemizi, akrabalarımızı ve zürriyetlerini inananlardan ve kurtuluşa edenlerden eyle. Ayaklarımızı dinin üzere sabit kıl. Hatalarımızın farkına varıp bir an önce tövbe eden kullarından eyle, acziyetini bilip ona göre Sana secde eden ve gözyaşı döken kullarından eyle. Son nefesimize kadar İslam için yaşayan, savaşan, ter döken ve koşturan kullarından eyle. Son nefesimizi razı olacağın hal üzere vermeyi bizlere nasip et, kendi yolunda cihad eden ve bu yolda ter döken, kan döken kullarından eyle. Kanımızla iki cihanda filizlenmeyi bizlere nasip eylesin. Şüphe yok ki Sen kalplerin ve herşeyin sahibisin kalplerimizi kötü ve bize fayda vermeyecek duygulardan koru. Amin.
 
Abdullahyuşa Çevrimdışı

Abdullahyuşa

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
De ki: “İşte bu, benim (biricik) yolumdur. Ben ve bana tabi olanlar (neye, niçin ve nasıl olacağını bilerek, programlı ve düzen içinde) basiret üzere Allah’a davet ediyorum/ediyoruz. Allah’ı tenzih ederim. Ben müşriklerden değilim.”

-Ayet, nebevi metoda uygun davetin ana esaslarını ortaya koymuştur:

a. Davet yalnızca Allah’adır.

b. Sadece resûller değil, onlara tabi olanlar da davetle yükümlüdür.

c. Davet rastgele, amaçsız ve programsız olmayıp basiret üzere yapılan bir eylemdir.

d. Davetin neticesinde, Allah’ın (cc) tüm eksiklerden münezzeh olduğu, müminlerin Allah’a (cc) şirk koşmadıkları ve müşrik toplumdan berî olduklarının ortaya çıkması gerekir.
Bu özelliklere sahip olmayan hiçbir davet Nebevi değildir.

(12/Yûsuf, 108)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt