İmam Ebu Hanife’nin "Fıkh’ul Ebsat" adlı eserinde şöyle dediği naklolunmaktadır:
قلت إِن قَالَ قَائِل لَا اعرف الْكَافِر كَافِرًا قَالَ هُوَ مثله قلت فَإِن قَالَ لَا أَدْرِي ايْنَ مصير الْكَافِر قَالَ هُوَ جَاحد لكتاب الله تَعَالَى وَهُوَ كَافِر
-(Ravi Ebu Muti’ diyor ki) Bir kimse kâfiri kâfir olarak bilmem, derse? diye sordum.- (Ebu Hanife) O da onun gibidir, dedi.
-Eğer kâfirin son gideceği yer neresi olduğunu bilmem derse? diye sordum.
-O, Allah'ın kitabını inkâr etmiş ve kâfir olmuş olur, dedi.
Aynı eserin devamında ise şöyle demektedir:
قَالَ ابو حنيفَة رَحمَه الله من آمن بِجَمِيعِ مَا يُؤمن بِهِ الا انه قَالَ لَا اعرف مُوسَى وَعِيسَى أمرسلان هما ام غير مرسلين فَهُوَ كَافِر وَمن قَالَ لَا أَدْرِي الْكَافِر اهو فِي الْجنَّة اَوْ فِي النَّار فَهُوَ كَافِر لقَوْله تَعَالَى {وَالَّذين كفرُوا لَهُم نَار جَهَنَّم لَا يقْضى عَلَيْهِم فيموتوا} وَقَالَ {وَلَهُم عَذَاب الْحَرِيق} وَقَالَ الله تَعَالَى {وَلَهُم عَذَاب شَدِيد}
وَقَالَ أَبُو حنيفَة رَحمَه الله بَلغنِي عَن سعيد بن الْمسيب أَنه قَالَ من لم ينزل الْكفَّار منزلهم من النَّار فَهُوَ مثلهم..."
Ebû Hanife (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: "Îman edilecek hususların hepsine inanan, fakat İsa ve Musa peygamber midir? değil midir? diyen kimse kâfir olur. Keza kâfir cennete mi, yoksa cehenneme mi gider, bilmem, diyen kimse de: "Kâfirler için cehennem ateşi vardır, onlar öldürülmezler ki ölsünler..." (Fatır, 36), "Onlar için yakılma azabı vardır." (el-Buruc,11), "Onlar için şiddetli azap vardır." (Al’i-İmran, 5) âyetlerinden dolayı kâfir olur.
İmam Ebû Hanife (Allah rahmet etsin) şöyle dedi:
-Said b. el-Müseyyeb'den bana ulaştığına göre, kâfirleri ateşte bulundukları mevkie indirmeyen onlar gibidir." (Bkz. İmamı Azamın Beş Eseri, sf 40 ve devamı Marmara İlahiyat yay.)