Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Tekrarın Gücü

Muddessir Çevrimdışı

Muddessir

الحمد الله
Frm. Yöneticisi
Allah ayetleri birbirine benzeyen ve yer yer tekrar eden Kitabı, sözlerin en güzeli olarak indirmiştir...” (Zümer/23)

Allah subhane ve teala Kitabı sözlerin en güzeli olmasını, birbirine benzemesi ve yer yer tekrar edilmesi maksadına matuf kılmıştır. Bazen bir şeyin güzelliği ve önemi yer yer tekrarlanmasıyla ortaya çıkar.

Bir kitabı bir kez okuduğunda faydalanırsın, ancak ikinci kez okuduğunda, faydanın birinci okumaya oranla daha fazla ve anlam bakımından daha tesirli olduğunu görürsün. Bazen okuduğun bir ayeti anlamazsın.Günler sonra o ayeti tekrar okuduğunda ondaki anlamın inceliklerini yakalarsın. Çünkü tekrar öğretir ve hatırlatır. Tekrarsız bilgi unutulmaya mahkûmdur.

Tekrar, ilmi zaptetmenin yoludur. İlmin felaketi unutmak ve onu müzakere etmemektir.

Hz Ali der ki: “Hadislerin müzakeresini yapın...” (Darimi, ibni ebi Şeybe)

Yine şöyle denmiştir: “İlim müzakeredir.”
Müzakere olmazsa unutulur. Zira İnsan fıtratı unutmak ile bilinir.

Tekrar, bir fikri karşıdakine kabul ettirme becerisidir ve bir etkileme sanatıdır. Bu sanatı, en iyi şekilde Müslüman davetçilerin kullanması gerekirken, ne yazık ki en iyi kullananlar siyasetçiler, reklamcılar ve medyacılar oldu.

Günümüzde siyasetçilerin aynı mesajı bıkıp usanmadan yüzlerce kez tekrarlamaları, markaların aynı reklamı defalarca göstermesinin nedeni tekrarın gücünü bildiklerinden dolayıdır. Çünkü tekrarın gücü beyin yıkama ameliyesidir. Tekrarın etkisi hakkında Daniel O’Connell adında bir araştırmacı diyor ki: “Siyasi fikirleri kabul ettirmek için onları sonsuz bir şekilde tekrarlamalısınız. İnsanlar devamlı duydukları bir fikri sonunda benimserler.”

Bizler, prensiplerimizin, fikirlerimizin, inançlarımızın çoğunu, muhakeme yolu ile kabul ettik zannederiz ama bir çoğu tekrar ve telkin yoluyla oluşmuştur. İçerisinde bulunduğumuz şu mevcut durumda kanaatler, ispatlardan çok tekrar yoluyla teşekkül etmiştir.

Medyanın kullandığı en büyük silahlardan biri de tekrardır. Yalan olduğu ayan-beyan ortada olan bir meseleyi aşırı tekrarlamak suretiyle halk nezdinde doğru habermiş algısı oluşturuyorlar.

“Taşı delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir.”

Bu yüzden İslam’ın hamiliğini yapan kişi ve kişilerin, kurum ve kuruluşların, cemaat ve örgütlerin mesajlarını halka ulaştırabilmeleri için mesajlarını her daim tekrarlamaları gerekir. Fakat tekrarı aynı kelimelerle yapmamaları icap eder. Çünkü bu durum bıkkınlık getirebilir.

“(Nuh) dedi ki: Muhakkak ben kavmimi gece-gündüz davet ettim.” (Nuh/5)

950 sene sürekli bir davet...

“(Kafaları) çatlatırcasına sana emredileni tebliğ et!..” (Hicr/94)
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
CazakALLAHUL hayr

ezber ilimdir.
 
Abdulafuv Çevrimdışı

Abdulafuv

Hak Ehli Susarsa Batıl Ehli Kendini Hak Zanneder
İslam-TR Üyesi
MasaAllah genellikle bende davet ettiğim kişilere okudukları kitabı bir kaç kez daha okumalarını şiddetle tavsiye ediyorum tolstoyun bir sözü geldi aklıma makaleyi okurken iki kere okunmayan kitap bir kere okumaya degmez Allah swt ecrinizi versin
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
CazakALLAHUL hayr

ezber ilimdir.

bence ezber ilim(mecaz anlamda diyorum) degildir, konuda ezberle alakali degil. ezbercilik beyni hantallastirir. Akla su da gelmesin ,hafizlikla ezbercilikde karistirilmamalidir. Aldigim onca egitimin verdigi tercübe ile söyleyebilirim ki, birseyi icsellestirerek ögrendiginiz zaman o konunun uzmani olursunuz. Tarihte Ebu Hanife r.a in hocasi Amesin bir sözü de düsüncemi desteklemekte Diyor ki, " Ey fakihler zümresi, sizler tabipsiniz, bizler ise eczaciyiz." Hadis hafizi dahi olaniz konulari nerede neyin ne icin hangi zamanda kime karsi hangi maksatla söylendigini bilmezseniz elimizdeki ilim dedigimiz sey ates olur önce sahibini yakar.
 
Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Cezakillahi hayran uhtim, şu tekrarın "beyin yıkama ameliyesi" olmasını olumlu yönden alınca öyle güzel şeyler çıkıyor ki ortaya. Kötü huylar veya edinilmek istenen güzel alışkanlıklar için, kendi kendinize sabırla, tekrar ve tekrar: "istiyorum ve inşaAllah başaracağım; Rabbim nasip et" deyin bakın neler neler oluyor zamanla. Bu yolda herkese kolaylıklar dilerim.
Günümüzde siyasetçilerin aynı mesajı bıkıp usanmadan yüzlerce kez tekrarlamaları, markaların aynı reklamı defalarca göstermesinin nedeni tekrarın gücünü bildiklerinden dolayıdır. Çünkü tekrarın gücü beyin yıkama ameliyesidir. Tekrarın etkisi hakkında Daniel O’Connell adında bir araştırmacı diyor ki: “Siyasi fikirleri kabul ettirmek için onları sonsuz bir şekilde tekrarlamalısınız. İnsanlar devamlı duydukları bir fikri sonunda benimserler.”
 
Üst Ana Sayfa Alt