Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru "Teravih Cemaatle Kılınmaz" Diyenlere Nasıl Cevap Vermeliyim?

M Çevrimdışı

Musab98

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
selamun aleyküm.
geçen internetten bir şii ile tartışmaya girdim.
"farz namazlar dışında diğer namazlar cemaatle kılınmaz" dedi. ve teravih sünnet.
hz ömer'in bu namazı cemaat namazı haline getirdiğini söyledi. kaynak verdi.
ama kaynakta "iyi bir bidat" diyor. ki zaten cemaatle namaz iyi birşey dedim.
bu defa bana "bidatin her türlüsünün cehennemde olduğu"na dair hadis getirdi.
bu caferi şiiler ramazan ayında geceleri 1000 rekat namaz kılıyorlarmış. bizdeki 600 rekat gibi. ama cemaatle değilmiş.
napayım? ne diyeyim?
 
A Çevrimdışı

Alkâme

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeşim ömer r.a iyi bidat sözü aslında şeri bir bidat değil lugavi manadadır ki şeri manada olsa dahi Rasulullah raşid halifelerinde sünnetine uymamızı söylemiştir ayrıca gecede 1000 rekat kılmaları matematiksel olarak mümkün değildir ki Allah rasulununde böyle bir uygulaması yoktur.
 
M Çevrimdışı

Musab98

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Sanırım iyi anlatamadım. Gecede 1000 veya 600 demedim. Ramazan geceleri sünnet veya nevafil namazlarının toplamda 600 veya 1000 rekat oluşundan bahsettim.

Ancak halifelerin sünneti Peygamberinki ile çelişiyor diyor. ve doğru da. Çünkü hadislerde birkaç defa sahabenin Peygamber'in ardında teravih kıldığını ancak Resulullahın buna mani olduğunu görüyoruz. hem sürekli cemaatle ve sabit bir rekat sayısıyla kılınan bir namaz olsa idi 8, 20, 36 gibi farklı rekat sayıları bildirilmezdi hadislerde bu namaz hakkında. bilmiyorum.
 
A Çevrimdışı

Alkâme

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ramadan ayında Peygamberin bir kaç gün insanlarla birlikte cemaatle teravih namazını kılmasıdır. Sonra insanlara farz olacağından korktuğu için, cemaatle teravih namazını kılmaktan vazgeçti ve gelenlere “gidin evlerinizde kılın” dedi. Ve farz namazların dışında bütün nafilelerin evlerde kılmanın daha faziletli olduğunu bildirdi.
Rivâyetteki sadece bu ifadeye bakarak, teravihleri evde kılmanın daha faziletli olduğunu söylemek mümkündür. - Fakat, Peygamberin -az da olsa- bir kaç gün cemaatle teravih namazını kılması, daha sonra evlerinde kılmalarını tavsiye derken, “farz olmasından korktuğu” gerekçesini bildirmesi, ayrıca onun vefatından sonra “farz olma” ihtimalinin ortadan kalkması, bununla beraber, Ömer (r.anh)’in teravih namazını cemaatle kılınması için imam tayin etmesi ve buna bütün sahabenin onay vermesi gibi hakikatlere bakıldığı zaman, Teravih namazının -şartlarına ve adabına uygun olması durumunda- camilerde cemaatle kılınmanın daha faziletli olduğunu söylemek de mümkündür.
İslam aleminin bugünkü teravih pratiği de, Ömer (r.anh)’in başlattığı ve sahabenin icmaını taşıyan bir uygulamaya dayanır.
Hadislerden yalnız birine bakarak 'teravih namazını kılmasının hikmetinin, bunun caiz olduğunu göstermek' veya 'teravih namazını evde kılmak, mescidde kılmakdan daha faziletlidir' denilemez. Ayrıca bunu gösteren hiç bir delil yoktur. Misal olarak bazı rivayetlere göre, “Evlerde namaz kılmayı tavsiye etmenin gerekçesi, onun farz olma ihtimali veya korkusu”(Buhari, Ezan, 80; Muslim, musafirin, 213) gerekçesidir ki; bu da Teravih namazının camide cemaatle kılınmasının, asıl maksat olduğunu, evlerde kılınması ise -farz olma korkusu gibi- bir mazerete binaen olduğunu göstermektedir. Ömer (r.anh)’in başlattığı ve sahabenin ittifakla kabul ettiği bir uygulama da, işin aslının teravihin camide cemaatle kılınması olduğunu göstermektedir. Çünkü sahabe bizden daha çok meseleye vâkıftır.
Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Size benim sünnetime ve benden sonra raşid halifelerin sünnetine sarılmanızı tesviye ederim.”
(Tirmizî, Kitâbu’l-İlm, bab 16, Hadis no: 2676)

Bir başka rivâyette :
“Benden sonra gelecek iki kişiye yani Ebu Bekir ve Ömer’e uyunuz.”
(Tirmizi, Menakıb: 16, 37; İbni Mâce, Mukaddime, 11)
1400 senedir İslam ummeti de, teravih namazını cemaatle kılarak Ömer (r.anh')’ın sünnetine uymaktadır.
 
İ Çevrimdışı

İbn Muhammed

الله اكبر و العزة الله
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum,

Akhi hatayı ilk olarak şii bir kimse ile tartışmaya girerek yapmışsın :) ikincisi Şii birisiyle tartışırken Ömer (ra)'ın adı geçmiş, sen bu iki kelime (Şia-Ömer ra.) aynı kelime içinde bile sırıtırken şii kişinin bünyesinde nasıl bir etki göstermesini bekliyorsun. Tabiki reddeder.

ve teravihi cemaatle kılmak mı bidat yoksa şunlar mı daha bidat?

1. Farz olan yatsı namazından daha çok teravih namazını önemsemek.
2. Namazın tadili erkanına uymadan hızlı hızlı kılmak.
3. Teravih'te dinlenme olması gereken yerlerde iyi ve güzel diye müzik makamıyla salavat getirmek.
4. Cemaatle tesbihat.
...
 
M Çevrimdışı

Musab98

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Ama benim kafam karıştı. Çünkü Hz Ömer bu yaptığını kendisi bidat olarak tanımlıyor. Ardından cemaatle kılanlara işareten "evde uyuyup (kalkarak) kıldıkları (namaz) şu an kıldıklarından daha hayırlıdır" diyor.

Şu dosyayı attı bana az önce: http://www.tr.islamic-sources.com/book/teravih-namazi

Ve cidden kafam karışık. Sanırım cemaatle kılmayacak tek başıma kılacağım.
 
Üst Ana Sayfa Alt