مَّآ أَفَآءَ ٱللَّهُ عَلَىٰ رَسُولِهِۦ مِنۡ أَهۡلِ ٱلۡقُرَىٰ فَلِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِي ٱلۡقُرۡبَىٰ وَٱلۡيَتَٰمَىٰ وَٱلۡمَسَٰكِينِ وَٱبۡنِ ٱلسَّبِيلِ كَيۡ لَا يَكُونَ دُولَةَۢ بَيۡنَ ٱلۡأَغۡنِيَآءِ مِنكُمۡۚ وَمَآ ءَاتَىٰكُمُ ٱلرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَىٰكُمۡ عَنۡهُ فَٱنتَهُواْۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَۖ إِنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعِقَابِ
.......Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah’ın azabı çetindir. Haşr suresi 7.ayet.
el-Mikdâm bin Ma’dikerib (r.a.) şöyle rivayet etti: Allah Resûlü ﷺ şöyle buyurdu:
"Öyle bir zaman gelir ki, benden bir hadis bir adama ulaştırılır, o da koltuğuna yaslanmış bir halde şöyle der: 'Bizimle sizin aranızda Allah’ın Kitabı vardır. Onda helâl bulduğumuzu helâl sayarız, haram bulduğumuzu da haram sayarız.' Dikkat edin! Allah Resûlü ﷺ neyi haram kılmışsa, şüphesiz Allah da onu haram kılmıştır."
(Tirmizî, İlim 10; Hadis No: 2664 - Hasen)
Kim Peygamber’in ﷺ hadislerinin (söz veya fiil olarak), kaynaklarda bilinen şartları çerçevesinde bir delil (şer’î kaynak) olduğunu inkâr ederse, küfre düşmüş ve İslam dairesinden çıkmıştır.
O kimse, Yahudiler ve Hristiyanlarla — ve Allah Teâlâ’nın dilediği diğer kâfirlerle — birlikte haşredilecektir.
(İmam Celâleddîn es-Suyûtî, Miftâhu’l-Cenne)
Mütevatir hadisleri reddetmek dolaylı yoldan kuranı da reddetmektir. Ulemanın icmasına göre insanı kafir eder. Kafirlerin sözüyle amel etmeyin.
.......Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah’ın azabı çetindir. Haşr suresi 7.ayet.
el-Mikdâm bin Ma’dikerib (r.a.) şöyle rivayet etti: Allah Resûlü ﷺ şöyle buyurdu:
"Öyle bir zaman gelir ki, benden bir hadis bir adama ulaştırılır, o da koltuğuna yaslanmış bir halde şöyle der: 'Bizimle sizin aranızda Allah’ın Kitabı vardır. Onda helâl bulduğumuzu helâl sayarız, haram bulduğumuzu da haram sayarız.' Dikkat edin! Allah Resûlü ﷺ neyi haram kılmışsa, şüphesiz Allah da onu haram kılmıştır."
(Tirmizî, İlim 10; Hadis No: 2664 - Hasen)
Kim Peygamber’in ﷺ hadislerinin (söz veya fiil olarak), kaynaklarda bilinen şartları çerçevesinde bir delil (şer’î kaynak) olduğunu inkâr ederse, küfre düşmüş ve İslam dairesinden çıkmıştır.
O kimse, Yahudiler ve Hristiyanlarla — ve Allah Teâlâ’nın dilediği diğer kâfirlerle — birlikte haşredilecektir.
(İmam Celâleddîn es-Suyûtî, Miftâhu’l-Cenne)
Mütevatir hadisleri reddetmek dolaylı yoldan kuranı da reddetmektir. Ulemanın icmasına göre insanı kafir eder. Kafirlerin sözüyle amel etmeyin.
ben onları anlamaya çalışıyorum, , onlara göre dedikleri, biz Kuran’dan sorguya çekileceğiz ahiret gününde, hadislerden değil demekteler, sosyal medyada. Bir dolu da takipçileri var, .Buna ne diyeceksiniz? Ha hadisleri reddediyorlar, ama Kurani bırakmiyorlar reddedisleri yok yani,Allah’a inanıyorlar, peygambere inanıyorlar.. Bu nispette ben kalkıp onları sırf hadisleri reddediyorlar diye, bunlar musluman değil diye yaftalamam. O o yolu seçmiş demek ki. Bir gerekçesi mutlak vardır kendince. ta 6 yüzyılda Kuranin indiği bölgede, senin dinin sana benim dinim bana demezdi ayet, demek ki benzer tartışmalar oldu, Çünkü peygamber döneminde güçlenmiş bir din değildi. Din, zaten kelime içeriğiyle yol demektir, benim bildiğim. E şimdi bunlar sirati müştakım üzereler, hepsi de inançlı. Bir benzeri bir dolu laik musluman var, başı açık, tesettür kullanmayan, iman eden, namazini kılan, hadisleri reddetmeyen mesela, kişisel gunahlari kendi tasarruflarında sonuçta, kimse kimsenin gunahini yuklenmez, bu nispette de kalkip onlara siz musluman değilsiniz , dinsizsiniz, kafiresiniz vb. deme hakkına değiliz bence. Bu sadece Tanrı Liga soyunmak olur bana kalırsa,haddi asmak, sirk kosmak olur yani. Mesela benim aklıma takılıyor Ozturkun videoda söylediği, işte filanca mezheplerde vardır herkes bilir demekte iddia ederek, yoksa soyadı görüşü ve deizm hakkındaki görüşü çok ilgi alanında değil, dibe ilişkin söyledikleriyle ilgiliyim.Cunku Allah kitapta neyin hayır neyin şer olduğunu bilemezsiniz ,yani hayır dediğiniz şer, şer dediğiniz hayır olabilir demekte, bunun takdiri yalnızca bana demekte. Bu yüzden ben etiketlemiyorum onları. Çünkü fitne bile iki türlüdür, iyi fitne, kotu fitne diye öyle bilirim. Bu ayete ilişkin.
Son düzenleme: