Ruhi sukut kardesin yazisina binaen.
..
Her şeyin başı kaos ve yok etmektir; yok etme kendisini yok ettiğinde varlik meydana çıkar felsefesi;
Insan aslında kötüdür, çıkış noktası kaostur iddiasini taşıyordu.
Marx, Darwin, Freud vesaire,
Yani modern çağın dünya görüşüne şekil veren, çağın ruh yapısını belirleyen bu insanların;
sözde bilimsel ve spekülatif hezeyanlari, insani aşağılayıcı , tahrip edici, kendi kendini yok etmeye yönelmiş çağdaş tuketim toplumunun ana sorunlarını şuan anlayamiyorsak ve çare uretemiyorsak, öncelikle bu adamlarin ektikleri tohumları ortadan kaldirmak gerekir.
Mesela 4 hareketi düşünün.
Rönesans, barok, aydinlanma ve romantizm.
Rönesans antik çağ asaletiyle kafayi bozmusken, barok,burjuvazi ve aristokrasi, aydinlama ise Kant'in deyimiyle; insanin artık kendi vesayetini kazanma zamaninin geldiğine inançla,
üzerine bir de endüstri devrimi ile
Tanrı inanci ortadan kalkar ve yeni hayat felsefesi dünyamıza girer.
Nedir bu ?
Kendi bilgeligine kulak ver.
Sekularizm, rasyonalizm, pozitivizm, filozofik fizikalizm kavramları yerleşmeye başladıktan sonra matematiksel analiz sayesinde insanin ruhunun bile ölçülüp bicilerek anlaşılabileceği varsayıldi.
Mesela Tevhid inancindan uzaklasan avrupa insani uluhiyyet ile ilgili bilgilere karsi direnç göstermiş dolayısıyla yaraticisidan vazgeçmişti.
Fransa ve amerika ihtilalleri sonrasinda ise din, düşünce hürriyeti, insanlar arasi eşitlik, sosyal devlet, egitim reformu bati medeniyetinin temel erdemleri ortaya çıktı.
Almanyada çıkan romantizm hareketi ise akli bir sure gölgede bırakarak yerine sezgisel uyanışı getirdi.
(batiyi modelleme)
Bunlari neden yazdığım anlaşıldı mi bilmiyorum ama yaşadığımız modern dunya, okullarimizdaki egitim sistemi, kanunlar vs
Cumhuriyetle ülkeye atilan koca bir makas darbesi ve suan bulunduğumuz nokta.
..
Gazali der ki; islami eğitimdeki sıkıntının metodla olmadığını,
Bizi Kur ani anlamaya götürecek araçlardan yoksun olmamizdan kaynaklandığını yani anlama problemi üzerine dikkat çeker.
İlim ile alimin ayrimlastirilmasi ahlakin devre dışı kalmasi
Yukarida bahsettiğim ekilen tohumlardan dolayi Allah a yüz çevirme ve insanin kit bilgisiyle, akli ile meydan okumasi.
Tek tip insan
tek kimlik ki kimliksizlik
Parçalayıcı ve bölücülük, etiketleme
Öz kültüre yabancılaşma,
Toplum mühendisliği uygulamaları
vsvsvs sizler çoğaltin.
Eskiden insanlar en az 2 sosyal alan ile alakali eserler verirlermiş.
Yani şöyle düşünün,
Esari de matemetik kitabi cikarmis
Maturidi de.
Her iki grupta ayni zamanda akaid kelam gibi eserler de vermişler.
Yani ibni sina nin tip kitabi varken
Sifa felsefesi de var,
Adamlar Kur an uzerinden teoriler çıkarmışlar.
Siyasal teori
Varlik teorisi ne bilim dil teorisi mesela lafiz manasi ilikisi gibi vs.
Ozetle;
Bakin ortaya bir tablo cikarttim.
Biz sadece ankara ilahiyattaki hadis inkarcilarina indirgersek olayi
Ya da bahanelerimiz dersek bir adim bile yol alamaz oldugumuz yerde tekfircilik uzerinde çember çizip,dururuz.
Oncelikle ekilen tohumlari ortadan kaldirmak lazim.
Verdiğim örneklere takılmayın.
Karanlık çağ denilen zamanda
Musluman ilim adamlarinin uzerlerini örtmeye calisanlari iyi belleyip, tavana ziplamis sofileri bırakıp önümüze bakalim.
Oyalanmayalim.
Ya hu birsey yapalim artik!
Ati alip uskudari geçtim yine yorum yazarak biliyorum ama açimizi geniş tutalim.
fakat taviz vermeden.
Bu bilinçle..
Yoksa yok oluruz.
Evde oturmakla olmuyor bu isler.