Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh ;
Yanlışlıkla küfür sözü söylemenin dinden çıkarıp çıkarmayacağı, "kişinin niyeti, kastı ve durumu" dikkate alınarak değerlendirilir. Bu konuda ulema üç temel noktayı ele almıştır:
Küfür Sözlerini Yanlışlıkla Söyleyen Kişinin Durumu
Küfür sözlerini yanlışlıkla, dil sürçmesiyle veya farkında olmadan söyleyen kişi dinden çıkmaz. Çünkü küfür hükmünün geçerli olabilmesi için niyet, bilinç ve kasıt aranır. Allah Teâlâ, kasıtsız yapılan hatalar hakkında şöyle buyurmuştur:
"Allah, unuttuğunuz veya yanıldığınız şeylerden dolayı Sizi sorumlu tutmaz." (Bakara, 286)
Bir kişi kelimeyi yanlış telaffuz ederse veya farkında olmadan küfür içeren bir ifade kullanırsa, bu kasıtsız olduğu için küfre girmez.
Şaka veya Öfke Halinde Küfür Söylemek
Eğer kişi, şaka yaparken veya sinirliyken kasıtlı olarak küfür içerikli sözler söylerse, bu küfür hükmüne girebilir.
Allah Teâlâ, munâfıkların şaka yollu söyledikleri küfür sözleri hakkında şöyle buyurmuştur:
"Allah ile, O’nun âyetleriyle ve Rasûlu ile alay mı ediyorsunuz? Özür dilemeyin! Siz iman ettikten sonra küfre girdiniz." (Tevbe, 65-66)
Bu ayete dayanarak, şaka yoluyla bile olsa kasıtlı olarak küfür içeren sözler söylemek küfürdür ve dinden çıkma durumu söz konusu olur.
Zorlama (İkrah) ve Bilgisizlik Halinde Küfür Söylemek
Zorlama (İkrah): Kişi ölüm tehdidi altında veya aşırı baskı altındayken küfür sözü söylemeye zorlanırsa, imanı bâki kalır.
"Kalbi imanla dolu olduğu hâlde inkâra zorlanan kimse mustesna..." (Nahl, 106)
Bu ayet, Ammar bin Yasir’in (r.anhuma) işkence altında iken küfür sözü söylemesi üzerine nazil olmuştur.
Cehâlet (Bilgisizlik): Küfür olduğunu bilmeden bir söz söyleyen kişi, durumu öğrendiğinde tövbe etmesi gerekir, ancak dinden çıkmış sayılmaz.