Arkadaşlar, biliyoruz ki müslümanların bu zamanda kadından(kadınlar içinde erkekler tabiki) sonra en büyük düşmanı tembellik!....Evet, istisnalar hariç hepimiz tembeliz!...Evet tembellik başa bela ve pekçok günahında aslında kaynağı ve bizleri pekçok hayırlı iştende alıkoymakta!!!....Bu başabela tembelliği aşmanın bazı yolları var..Bunlar 1. Spor yapmak 2.Az yemek 3. Hayırlı sosyal faaliyetlerde bulunmak 4.Kuran okumak 5.Oruç tutmak(Oruç sanıldığı gibi aç kalmaktan ötürü bir müslümanı tembelleştirmez...Aksine dolu bir mide insanı tembelleştirir...Fakat çok yemeye alışmışlar açlıktan feryat ettikleri için keyfi olarak tembelleşebilirler....Halbuki oruç insanı özellikle ehli sünnet bir müslümanı daha çalışkan ve hevesli yapar....)6.Son olarak bir de yaptığımız hayırlı işlerde istatistik yapmak....Evet, ben bunu uyguladım..İnanın çooooook faydasını gördüm.:güldüm...Çünkü yaptığınız istatistiği sanki okuldaki karneniz veya daha da önemlisi hesap defteriniz olarak görüyorsunuz ister istemez.....Buda sizi tembel olmaktan alıkoyuyor...engelliyor....Kendi kendinize ''Bugün bu hesap defterini nasıl doldurabilirim veya daha fazla nasıl doldurabilirim???'' diyorsunuz....buda sizi günleri dolu dolu hayırlı işlerle geçirmenize olanak veriyor....Çok çok faydalı kısacası.....Herkese tavsiye ederim..En azından bir kere deneyin....Ben artık ömür boyu bunu yapacam ve istatistiğimi tutacam....Yani hesap defterimi diğer adıyla ...ama sağda olanını....yani sevap defterimi...İlerde günah ve hata defterimi de tutmayı düşünüyorum....Çünkü onunda faydası olacağını tahmin ediyorum....Kısacası melekler benim hesabımı görmeden ben kendi hesabımı görmeyi düşünüyorum..:huhuuhuu inşaallah.....
Örnek olarak bu istatistikte;
1.Namaz çizelgesi(namazların tam ve vaktinde kılınıp kılınmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmadığı tutulabilir)
2.Oruç çizelgesi(özellikle sünnet olan oruçlara dikkat edilir)
3.Kuran çizelgesi(kaç sayfa okunduğu ve ne kadar ezber yapıldığı)
4. Kitap çizelgesi(hangi kitaptan kaç sayfa okunduğu ve kaç kitap bitirildiği)
5. Spor çizelgesi(ne kadar koşulduğu ve yüzüldüğü yazılabilir)
6.Uyuma çizelgesi(yatış kalkış saatleri ve ne kadar uyulduğu,kaylulede yazılabilir)
7. Kabir,akraba,hasta vb ziyreti(ne kadar yapıldığı)
8.Sadaka ve hediye çizelgesi(zamanımızda sadaka ve hediye(kitap hediyesi özellikle) çok önemli sık sık yapılmalı)
9.Zikir çizelgesi(evet zikir belki en önemlisi ama sona yazmak nasipmiş....tabiki sayı tutmaya gerek yok ama hergün kendinize 10 üzerinden bir not verebilirsiniz)
10.Emri maruf nehyi anilmünker ve tebliğ çizelgesi(burdada kaç kişiye ne kadar süreyle nasihat ettiğinizi veya nasihat dinlediğinizi yazabilirsiniz...)
Evet, Hz Ömerin dediği gibi '' Hesaba çekilmeden önce kendiniz hesaba çekiniz'' nasihatı için en güzeli bir istatistik tutmak olabilir....İnşaallah, faydalı olabilmişimdir, arkadaşlar, selametle.....
Örnek olarak bu istatistikte;
1.Namaz çizelgesi(namazların tam ve vaktinde kılınıp kılınmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmadığı tutulabilir)
2.Oruç çizelgesi(özellikle sünnet olan oruçlara dikkat edilir)
3.Kuran çizelgesi(kaç sayfa okunduğu ve ne kadar ezber yapıldığı)
4. Kitap çizelgesi(hangi kitaptan kaç sayfa okunduğu ve kaç kitap bitirildiği)
5. Spor çizelgesi(ne kadar koşulduğu ve yüzüldüğü yazılabilir)
6.Uyuma çizelgesi(yatış kalkış saatleri ve ne kadar uyulduğu,kaylulede yazılabilir)
7. Kabir,akraba,hasta vb ziyreti(ne kadar yapıldığı)
8.Sadaka ve hediye çizelgesi(zamanımızda sadaka ve hediye(kitap hediyesi özellikle) çok önemli sık sık yapılmalı)
9.Zikir çizelgesi(evet zikir belki en önemlisi ama sona yazmak nasipmiş....tabiki sayı tutmaya gerek yok ama hergün kendinize 10 üzerinden bir not verebilirsiniz)
10.Emri maruf nehyi anilmünker ve tebliğ çizelgesi(burdada kaç kişiye ne kadar süreyle nasihat ettiğinizi veya nasihat dinlediğinizi yazabilirsiniz...)
Evet, Hz Ömerin dediği gibi '' Hesaba çekilmeden önce kendiniz hesaba çekiniz'' nasihatı için en güzeli bir istatistik tutmak olabilir....İnşaallah, faydalı olabilmişimdir, arkadaşlar, selametle.....