Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Yaptığımız Hayırlı İşlerin İstatistiğini Tutmak

cennet kuşu Çevrimdışı

cennet kuşu

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Arkadaşlar, biliyoruz ki müslümanların bu zamanda kadından(kadınlar içinde erkekler tabiki) sonra en büyük düşmanı tembellik!....Evet, istisnalar hariç hepimiz tembeliz!...Evet tembellik başa bela ve pekçok günahında aslında kaynağı ve bizleri pekçok hayırlı iştende alıkoymakta!!!....Bu başabela tembelliği aşmanın bazı yolları var..Bunlar 1. Spor yapmak 2.Az yemek 3. Hayırlı sosyal faaliyetlerde bulunmak 4.Kuran okumak 5.Oruç tutmak(Oruç sanıldığı gibi aç kalmaktan ötürü bir müslümanı tembelleştirmez...Aksine dolu bir mide insanı tembelleştirir...Fakat çok yemeye alışmışlar açlıktan feryat ettikleri için keyfi olarak tembelleşebilirler....Halbuki oruç insanı özellikle ehli sünnet bir müslümanı daha çalışkan ve hevesli yapar....)6.Son olarak bir de yaptığımız hayırlı işlerde istatistik yapmak....Evet, ben bunu uyguladım..İnanın çooooook faydasını gördüm.:güldüm...Çünkü yaptığınız istatistiği sanki okuldaki karneniz veya daha da önemlisi hesap defteriniz olarak görüyorsunuz ister istemez.....Buda sizi tembel olmaktan alıkoyuyor...engelliyor....Kendi kendinize ''Bugün bu hesap defterini nasıl doldurabilirim veya daha fazla nasıl doldurabilirim???'' diyorsunuz....buda sizi günleri dolu dolu hayırlı işlerle geçirmenize olanak veriyor....Çok çok faydalı kısacası.....Herkese tavsiye ederim..En azından bir kere deneyin....Ben artık ömür boyu bunu yapacam ve istatistiğimi tutacam....Yani hesap defterimi diğer adıyla ...ama sağda olanını....yani sevap defterimi...İlerde günah ve hata defterimi de tutmayı düşünüyorum....Çünkü onunda faydası olacağını tahmin ediyorum....Kısacası melekler benim hesabımı görmeden ben kendi hesabımı görmeyi düşünüyorum..:huhuuhuu inşaallah.....

Örnek olarak bu istatistikte;
1.Namaz çizelgesi(namazların tam ve vaktinde kılınıp kılınmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmadığı tutulabilir)
2.Oruç çizelgesi(özellikle sünnet olan oruçlara dikkat edilir)
3.Kuran çizelgesi(kaç sayfa okunduğu ve ne kadar ezber yapıldığı)
4. Kitap çizelgesi(hangi kitaptan kaç sayfa okunduğu ve kaç kitap bitirildiği)
5. Spor çizelgesi(ne kadar koşulduğu ve yüzüldüğü yazılabilir)
6.Uyuma çizelgesi(yatış kalkış saatleri ve ne kadar uyulduğu,kaylulede yazılabilir)
7. Kabir,akraba,hasta vb ziyreti(ne kadar yapıldığı)
8.Sadaka ve hediye çizelgesi(zamanımızda sadaka ve hediye(kitap hediyesi özellikle) çok önemli sık sık yapılmalı)
9.Zikir çizelgesi(evet zikir belki en önemlisi ama sona yazmak nasipmiş....tabiki sayı tutmaya gerek yok ama hergün kendinize 10 üzerinden bir not verebilirsiniz)
10.Emri maruf nehyi anilmünker ve tebliğ çizelgesi(burdada kaç kişiye ne kadar süreyle nasihat ettiğinizi veya nasihat dinlediğinizi yazabilirsiniz...)

Evet, Hz Ömerin dediği gibi '' Hesaba çekilmeden önce kendiniz hesaba çekiniz'' nasihatı için en güzeli bir istatistik tutmak olabilir....İnşaallah, faydalı olabilmişimdir, arkadaşlar, selametle.....
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Çok güzel bilgilendirici ve ibretlik bir yazı. Siz mi yazdınız acaba?

Gerçekten zaman kadar değeri bilinmeyip ama en kıymetli sermayeden uzak kalıyoruz.

Bunlar uygulanabilirse Allah'ın izniyle nefsin direnci çokca kırılır.
 
cennet kuşu Çevrimdışı

cennet kuşu

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Yazımı beğendiğiniz için Allah razı olsun....Sağolun...Benim forumdaki amacım bildikerimi bilmeyenlerle paylaşmak ve onlara yardımcı olmak...Ve tabiki benim bilmediğim konularıda bilenlerden öğrenmek....Sonuçta islami forumlar eğer güzelce bilgi ve düşünce paylaşımı yapılırsa çok faydalı çünkü hem bilgilendirmeye ve hem de özellikle tefekküre sebep olabiliyorlar..Tefekkür ise peygamberimizin ''Bir saatlik tefekkür bir yıllık nafile ibadetten yeğdir'' hadisince çok çok kıymetli ve sevaplı bir ibadet....Kısacası forumalra 1.Bildikerimi paylaşmak ve yararlı olmak 2.Tefekkür edebilmek..3. Birde bilmediğim konuları öğrenebilmek için uğruyorum....Ben şahsen bu açılardan faydasını görüyorum.....Ve bir anda pekçok insana ulaşabilmek ve onlara yardımcı olabilmek ise çok çok büyük bir avantajı.....neyse yazımı beğendiğinize çok memnun oldum....İnşaallah daha buna benzer yazılarda yazacam....Önemli olan sadece kendinize deyil başkalarına da faydalı olabilmek....(Sözüm herkese)Yoksa sultan olsanız kaç yazar yaptığınız iyiliklerden dolayı sizi seven ve minnettar bir halkınız yoksa???......
 
dua sadık Çevrimdışı

dua sadık

Üye
İslam-TR Üyesi
Allah razı olsun çok faydalı bir konu olmuş
Nerede ise yıllardır çizelge yapma adeti edinmiş biri olduğum için bende birkaç ilave yapmak istedim;
Öncelikle bu tarz çizelgelerin ne tür faydalar sağlayabileceğini bilmemiz gerekir,
1- Müslümana daima kendi hesabını tutma özelliği ve uyanıklığı kazandırır.
2- Nekadar az amel yaptığının farkına varmasını sağlar. örneğin bir hafta boyunca yaptığımız hayır amelleri yazmaya kalktığımızda bazen aslında elde hiçbir şey olmadığını görüyoruz
3- Daha çok amel yapmamıza, bir günü daha bilinçli yaşamamıza sebep olur. Akşam olupta kağıtlarımızın eksilerle dolu olduğunu görmek bir sonraki günde daha bilinçli davranıp amele yönelmemizi sağlar.
4- Hedeflerimizi büyütmemize yardımcı olur. Hayalimizdeki birtakım amelleri yaptığımızı gördüğümüzde bir hafta içinde daha çok şey yapabileceğimizi düşünürüz. İnsan bir defa gününü amellere göre proğramlı birşekilde yaşamaya başladığında artık amelde hızla ilerleyecek tembellik, hiçbirşey yapmak istememek hissi çirkin hale gelecektir. Çalıştıkça, ürettikçe daha çok sevecek, kendisine kolay gelmeye başlayacaktır ameller.
5- Devamlılığımızı takip etmiş oluruz. Rasulullah “amelin afeti onu bırakmaktır” buyuruyor. Aynı şekilde “ilmin afeti ara vermektir” buyuruyor. Zaten hep bu noktadan kaybetmiyormuyuz. Yani ARA VERMEK, BIRAKMAK. Adeta sanki o amele hiç başlamamış, o konuyu hiç öğrenmemiş gibi oluyoruz. Bu nedenle bir ameli ara vermeden yapmak için biraz daha geyret etme noktasında kaydını tutmak çok faydalı olacaktır.
 
Üst Ana Sayfa Alt