Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Zamm-ı Sureye Başlarken Besmelenin Hükmü Ve Namaz Hakkında Sualler?

S Çevrimdışı

sadobaba

Üye
İslam-TR Üyesi
Soru 1: Fatiha suresini okuduktan sonra zammı sure okumaya başlarken besmele çekmemiz gerekirmi.besmele çekersek ne olur?

Soru 2: Zammı sure okurken örneğin Bakara suresinden 5 ayet Tevbe suresinden 2 ayet Furkan suresinden 5 ayet okuyarak tamamlayabilirmiyiz.ve başka suredeki ayetleri okurken (Bakara suresindeki ayeti bitirdikten sonra Tevbe suresindeki ayeti okumaya başlarken) besmele çekmemiz gerekirmi.

Soru 3: Asr suresi kısa bi süre Asr suresi ile beraber Hümeze (veya Kevser,İhlas suresi) süresini Fatiha dan sonra okuyabilirmiyiz.
Kısacası birden çok ayet veya sure okuyabilirmiyiz.
Ve surebittikten sonra başka sureye geçerken besmele çekmemiz gerekirmi?

Soru 4: Tekbir alırken ellerimizin baş parmağını kulak mememize değdirmemiz gerekirmi?

Merak ettiğim bir sorulardı yanlış birşey sölediysem affola.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
sadobaba;283459' Alıntı:
Soru 1: Fatiha suresini okuduktan sonra zammı sure okumaya başlarken besmele çekmemiz gerekir mi? Besmele çekersek ne olur?

C 1- Fatiha'dan sonra zamm-ı sureye başlarken Besmele çekilip çekilmemesi konusunda alimlerin ihtilafı vardır. Sırasıyla görüşleri aktaralım:

Malikilere göre, Fatiha ile süreden önce taavvuz (euzu) ve besmele getirmek mekruhtur.
Bunun delili daha önce geçmiş bulunan Enes (r.anh)'in hadisidir.
Peygamber (s.a.v.), Ebu Bekir ve Ömer namaza "Elhamdulillahi rabbil alemin" ile başlarlardı.


Hanefi ve Hanbelilere göre her rekatta gizli olarak besmele çekilir. Şafiilerce açıktan okunan namazlarda besmele açıktan söylenir.

Buna göre Hanefiler ilk rekatta taavvuz (euzu) ve besmeleyi, diğer rekatlarda da sadece besmeleyi okumak sünnettir.
Hanefi mezhebine göre ise sadece birinci rekatta taavvuz (euzu) okunur.
Şafii ve Hanbelilere göre, kıraatten önce her rekatın başında "euzubillahimineşşadanirracim" demek suretiyle gizlice taavvuzde bulunmak sünnettir.
Şafii ve Hanbeli mezhebine göre ise, her rekatta taavvuz (euzu) ve besmeleyi söylemek sünnettir.
Maliki mezhebinde ise hiç bir rekatta taavvuz (euzu) ve besmele çekilmez.




Zamm-ı sureden evvel Besmele çekilmez. Yalnız İmam-ı Muhammed, hafî kırâetle kılınan namazlarda Fâtiha'dan sonra okunacak sûre başında Besmele çekilmesini caiz görür. Ancak fukahanın çoğu, okunmaması üzerinde durmuştur.
(İslam Fıkhı Ansiklopedisi- Vehbe Zuhayli)


Fakihler, Besmelenin namazda okunması konusunda farklı görüşlere ayrılmışlardır :

İmam Şafiî'ye göre besmelenin gizli okunacak yerde gizli, açık okunacak yerde açık okunması farzdır. Fatiha ve diğer surelerin başında okunur. Sesli namazlarda Fatiha'da olduğu gibi, Fatiha'dan sonra sure okurken de besmele sesli okunur. Asıl olan budur. Ancak sessiz okunsa da bir sakıncası yoktur.

İmam Malik'e göre besmele farz namazlardaki Fatiha ve diğer surelerin başında gizli ve açık olarak okunmaz. Farz dışındaki sünnet ve nafile namazlarda isteyen okuyabilir.
İmamı Azam'a göre besmele namazlardaki her rekatta Fatiha suresinden önce okunur. Diğer surelerin başında okumak ise güzeldir. (Cessas, Ahkamu'l-Kur'an, 1/15; Kurtubi, Tefsir, 1/98)
İmam Ahmed b. Hanbel'e göre besmele namazda gizil okunur. Açık okunması sünnet değildir.

Adı geçen imamların, besmele hakkındaki görüş ayrılıklarının sebebleri Besmele’nin her Sureden bir ayet olup olmadığı konusu ile farklı hadis rivayetlerinden kaynaklanmaktadır. (Muhammed Ali Sabuni, Ahkâm Tefsiri, Şamil Yayınları: 1/20-50)



İbni Cevzi, Zâdu'l Mesir'inde: «Alimler arasında besmelenin Fatiha'dan olup olmadığı konusunda görüş ayrılıkları vardır. Bununla ilgili olarak Ahmed bin Hanbel (r.aleyh)'den rivayet edilen iki görüş bulunmaktadır.
Birisi, besmelenin Fatiha'dan olduğunu, dolayısıyla namazda okunmasının farz olduğunu söyleyenlerin görüşüdür. Diğeri ise Fatiha'dan olmadığını, bundan dolayı namazda okunmasının sünnet olduğunu söyleyenlerin görüşüdür. Bu görüşe yalnız İmam Malik (rahimehullah) karşıdır. Hatta ona göre besmelenin farz namazlarda okunması mustehab bile değildir.

«Besmelenin namazda açıktan okunması da alimler arasında ihtilaf konusu olmuştur. Alimlerin bir kısmı imam Ahmed bin Hanbel (rahimehullah)in 'Besmelenin namazda açıktan okunması sünnet değildir' görüşünü nakletmişlerdir. Bu görüş Ebu Bekr (r.anh), Ömer (r.anh), Osman (r.anh), Ali (r.anh) ve İbni Mesud (r.anh)un sözlerine dayanır, imam Sevri ve İmam-ı Azam'ın görüşleri de bu yoldadır, imam Şafî'ye göre de besmelenin namazda açıktan okunması sünnettir. Bu da Muaviye (r.anh), Âtâ (rahimehullah)ve Tâvûs (rahimehullah)un rivayetine dayanır.» (İbni Cevzi, Zâdu'l Mesir, C. 1. S. 7-8) demektedir.
(Muhammed Ali Sabuni, Ahkâm Tefsiri, Şamil Yayınları: 1/38-39)


İstiâze (eûzu) kısık (gizli / içten) sesle -sesli okunmayan namazlardaki okunan surelerin okunması gibi- sessizce okunur. Gizli okumanın ölçüsü, sadece kendisinin duyabileceği kadar kısık bir sesle okumaktır. Kalben okunmaz.



sadobaba;283459' Alıntı:
Soru 2: Zammı sure okurken örneğin Bakara suresinden 5 ayet, Tevbe suresinden 2 ayet, Furkan suresinden 5 ayet okuyarak tamamlayabilir miyiz?
Başka suredeki ayetleri okurken (Bakara suresindeki ayeti bitirdikten sonra Tevbe suresindeki ayeti okumaya başlarken) besmele çekmemiz gerekir mi?

C 2- Fatiha'dan sonra zamm-ı sura olarak , en az 3 kısa ayet veya 1 uzun ayet okunmalıdır. Bu en alt sınırıdır. Dilediğin gibi uzatmak caizdir. Delil olarak

"... Bundan böyle Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun; O, içinizden hastaların olacağını, diğer bir kısmının Allah'ın lutfundan bir kar aramak üzere yeryüzünde yol tepeceklerini, diğer bir kısmının da Allah yolunda çarpışacaklarını bilmektedir; O halde, o (Kur'an)dan kolayınıza geleni okuyun; namazı kılın, zekatı verin ve Allah'a karz-ı hasen verin!" (Muzzemmil 20)

Zamm-ı sureler/ayetler arasında besmele çekilmesi, 1. sorunun cevabındaki gibi amel (ağırlık görüş besmelenin okunması) edebilirsiniz.

Tevbe surasini okumaya başlarken besmele çekilmemesi, bu sûranin başıyla ilgilidir. Şayet Kur'an okumaya bu sûrenin başından başlanacaksa sadece "eûzu" çekilir; daha sonraki bir âyetinden başlanacaksa eûzu ile birlikte besmele de okunur. Enfâl sûresinden Tevbe sûrasine geçilirken ise eûzu-besmele okumaksızın kıraate devam edilir. (Yes'elûneke Fi'd-Dîni vel-Hayat, 1:313-314: Hak Dini Kur'ân Dili,4:2442-44; Kur'an Yolu, Heyet, Tevbe Suresinin başı)

Namazda zamm-ı sure olarak okumaya Tevbe surasinin ilk ayetinden başlanacaksa besmele çekilmez. Sonraki ayetlerden okunmaya başlanacaksa besmele çekilebilir.



sadobaba;283459' Alıntı:
Soru 3: Asr suresi kısa bi süre Asr suresi ile beraber Hümeze (veya Kevser, İhlas suresi) süresini Fatiha dan sonra okuyabilirmiyiz.
Kısacası birden çok ayet veya sure okuyabilirmiyiz.
Ve sure bittikten sonra başka sureye geçerken besmele çekmemiz gerekirmi?

C 3- Okuyabilirsiniz. Namazda zamm-ı sureler okunurken tertibe uymak sadece Hanefi mezhebinde söz konusudur.

Kur'ân-ı Kerim’in tertibi, Fatiha Suresi'nden, Nâs Suresi’ne doğrudur. Namazda Fatiha Suresi’ne ilâve sure okunması gereken rekatlarda, önceki rekatta okunan sûrenin ya hemen takib eden sûre, ya da en az iki sûre atlanarak gelen sûreyi okumalıdır. Aksi takdirde namaz bozulmaz ise de mekruh olur.

Hanefî Mezhebi'nde prensib olarak, bir vacibin terki tahrimen mekruh, sünnetin terki ise tenzihen mekruhtur.
İlk rekatta okunan surenin, ikinci rekatta okunan sureden daha uzun olması sünnettir. Bunun tersini yapmak tenzihen mekruhtur.
Ancak, iki surenin ayetleri kısalık, uzunluk bakımından farklı ise, bunları kelimeler açısından değerlendirmek uygun görülmüştür. Buna göre, on beş ayetli bir sure, kelimeler bakımından yirmi ayetli bir sureden daha uzun sayılıyorsa, on beş ayetli sureyi ilk rekat okumakta bir kerahet yoktur. (Reddu’l-Muhtar, 1, 542 - 543)

"... Bundan böyle Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun; O, içinizden hastaların olacağını, diğer bir kısmının Allah'ın lutfundan bir kar aramak üzere yeryüzünde yol tepeceklerini, diğer bir kısmının da Allah yolunda çarpışacaklarını bilmektedir; O halde, o (Kur'an)dan kolayınıza geleni okuyun; namazı kılın, zekatı verin ve Allah'a karz-ı hasen verin!" (Muzzemmil 20)

Zamm-ı sureler/ayetler arasında besmele çekilmesi, 1. sorunun cevabındaki gibi amel (ağırlık görüş besmelenin okunması) edebilirsiniz.


Zamm-ı Sûrenin En Az Miktarı Nedir?

https://www.islam-tr.org/konu/zamm-i-sûrenin-en-az-miktari-nedir.30490/

sadobaba;283459' Alıntı:
Soru 4: Tekbir alırken ellerimizin baş parmağını kulak mememize değdirmemiz gerekirmi?

Merak ettiğim bir sorulardı yanlış birşey sölediysem affola.

C 4- Namaza başlarken (iftitah tekbiri) eller omuz veya kulak hizasına kadar kaldırmak sunnettir. Başparmakları kulak memesine değdirmek, sadece Hanefilere göre (sunnet bile değil) mustehabdır.Namaza başlarken iftitah tekbirinde, Hanefi mezhebince elleri kulak hizasına kadar kaldırmak sünnet, baş parmakları kulak memesine temas ettirmek ise mustehabdır.

Diğer mezheblerde ise eller omuza veya kulak hizasına kadar kaldırmak sunnettir. Kulak memesine değdirme rivayeti ise zayıf görüldüğünden amel edilmemektedir.
İmam Nevevî, Şafii'lerin bu görüşünü açıklarken “yani, elin parmakları kulağın üst kısmının hizasına, başparmaklar kulak memesinin hizasına kaldırılır” şeklindeki açıklamaya yer vermiştir.(Vehbe Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, C.1 , s. 683)

Abdulcebbar b. Vail (r.anhuma), babasından naklederek şöyle diyor:
Rasûlullah (s.a.v)’in arkasında namaz kıldım. Namaza başlayacağında tekbir alır, ellerini kulakları hizasına kadar kaldırır, sonra Fatiha sûresini okuyor, Fatiha bitince 'Amîn!..' diyordu. Âmîn derken sesini yükseltiyordu.”

(İbn Mâce, İkametu’s Salat: 14; Dârimi, Salat: 38)

Abdulcebbar b. Vail (r.anhuma), babasından naklederek, babası Vail,
Rasûlullah (s.a.v)’i namaza başlarken ellerinin baş parmaklarını kulak memelerinin hizasına kadar kaldırdığını gördüğünü söyledi.”
(Dârimi, Salat: 31; Ebû Davud, Salat: 116)
 
Üst Ana Sayfa Alt