Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru İstiklal Marşının Kendisi de Küfür müdür?

İ Çevrimdışı

İlimCihad

Üye
İslam-TR Üyesi
Mehmet Akif Ersoy'un beğenerek okuduğum bir sürü şiiri vardır. Bkz. zulmü alkışlayamam. Buraya güzelleme yapmaya gelmedim fakat aklıma takılan mühim bir konu var.

Elbette ki tağut sisteminin putlaştırdığı şeylerin karşısında kıyâm(onların deyişiyle saygı duruşu) etmek istemem.

Ama "bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli" diyen "İstiklal Marşı" isimli şiiri sadece bir şiir olarak kıyama durmadan okumak da küfür müdür aklıma bu takıldı.

Zira bu şiir cumhuriyetten önce milli mücadele için yazılmış bir şiir bildiğim kadarıyla. Mehmet Akif hangi niyetlerle yazdı bu şiiri Allah bilir tabii ki.

Saygı duruşunda bulunmadan istiklal marşını okumak da küfür müdür?
 
M Çevrimdışı

münferit

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Herhangi bir şiiri hikmet gözetmek amacıyla okumakta beis yoktur diye düşünüyorum.



İstiklal marşı olarak bilinen şiirin Mehmet Akif tarafından dönemin milli eğitim bakanının talebi üzerine yazıldığını ve o zamanki hükümetin İslam ile alakalarının olmadığını, hakimiyet-i milliye = milletin hakimiyeti = egemenlik halkındır(ki kamalın getirdiği cumhuriyetin, kendisinin gelmiş olduğu fırka olan ittihat ve terakkinin şiarlarından biridir), anlayışıyla mücadele ettiği ve bu şiirin de bu mücadelenin ordusuna ithafen yazıldığını göz önünde bulundurup okursak bu durumda söz konusu şiirin küfür ile mübasebetini anlarız. Bu gözle baktığımız zaman baştan sona hak üzere olan bir toplum ve onların bayrağının ne kadar değerli olduğundan bahsediyor şiir genel itibarıyla. Oysa söz konusu toplumun da, askerin de, hükümetin de İslam ile doğrudan bağı yoktur. Hükümetin derdi İslam'ı ilga etmek, Anadolu'yu Batı'nın sözümona değerlerine entegre etmek gayesindedir ve bunu insanların hoşuna gidecek sözlerle ve o zamanın şartları altında makul görülebilecek söylemlerle propagandalaştırmışlar; halk da onları takip etmiştir, ordu ise emir komuta ile yönetildiği için kendilerine söyleneni yerine getirmişlerdir. Öyle ki Mehmet Akif de kendisi bizzat İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne katılmış fakat sonradan cemiyetten ayrılmıştır. Bir bakıma istiklal marşı denen şiir insanları hak ile batıl yolunda oyalama vesikası haline gelmiştir. Nasıl ki bugün görenlere alenen göründüğü şekilde İslam ülkeleri olarak bilinip de islam ile alakası olmayan ülkelerin liderleri halklarını, vatandaşlarını, kendileri tabi olanları hak sözlerle aldatmaya çalışıyorlar; istiklal marşı da bu minvalde değerlendirilebilecek bir şiirdir. Zaten şiir askerin ve halkın beğenisini kazandığı için tağut tarafından istiklal marşı olarak seçilmiştir. Kendileri de farkındalar içinde İslami değerlerin övgüsü olduğunun, kamalın en yakın adamı kazım karabekir itiraz etmiş içindeki sözlere ama onlar bakmış askeri galeyana getiriyor, söz konusu şiiri istiklal marşı olarak seçmişler.



Bunun dışında hikmet gözü ile baktığımız zaman ben şahsen hikmetli bir ifade bulamadım.
 
Culeybib Horasani Çevrimdışı

Culeybib Horasani

Üye
İslam-TR Üyesi
Suud devletinin bayrağı;hepimizin malumu Tevhid bayrağıdır ve bu bayrak suud'u İslami bir devlet yapmaz.
İstiklal marşındaki ,mısraların arasına serpiştirilmiş İslami motifler de, bugün itibari ile içinde yaşadığımız toplumu ve sistemi İslami yapmadığını gibi, mevcut olan batıl sistemi temsil mesabasinden öteye geçmez.
Akif Ersoy bazı şiirlerinde küfr olacak sözler sarfetmiş bir kişidir.
 
عبد الرحمن Çevrimdışı

عبد الرحمن

قُل آمَنتُ بِاللهِ ثُمَّ استَقِم
İslam-TR Üyesi
Arkadaşlar her şeyde bir art niyet aramaya gerek yok. Her sözün altında küfür aramak da abes iştir. Mehmet Akif'in şiirleri gayet güzel. İstiklal Marşı da dönemin ruhunu yansıtan oldukça güzel bir şiirdir. İstiklal, vatan, millet, ırk gibi kavramlar milliyetçiliğin getirdiği kavramlardır ancak modern öncesi dönemde yazılan şiirlere baktığımızda benzer övgüler yapılırdı. Kaldı ki kişinin kendi kabilesini, kendi şehrini (vatanını) medhetmesi, mersiye yazması günah değildir, başkalarını yerip başkalarına karşı övünmediği (fahr) sürece. Bu konuda Hz. Vasile bin Erka'nın hadisi bize yol gösterir. İstiklal marşı da zaten gavurlara karşı halkın azmini yükseltmeyi hedeflemişti. Ayrıca 1921'de hükümet hala İslami'ydi, Kemalist devrim gerçekleşmemişti... Fe men beddelehu bade ma semiahu, fe innema ismuhu alellezine yubeddiluneh.
 
Üst Ana Sayfa Alt