Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İnsanlar Helâk Oldu, Ancak Alimler Kurtuldu. Alimler de Helâk Oldu Rivâyetinin Sıhati Nedir?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Soru : Aşağıdaki rivayetin sıhati nedir?
İnsanlar helâk oldu, ancak alimler kurtuldu. Alimler de helâk oldu ancak, ilmiyle amel edenler kurtuldu. İlmiyle amel edenler de helâk oldu, ancak ihlâs sahibi olanlar kurtuldu. İhlâs sahibi olanlar da büyük bir tehlike içindedirler.
الناس آلهم موتى ؛ إلا العالمون، والعالمون آلهم هلكى ؛ إلا العاملون، والعاملون آلهم غرقى ؛ إلا
المخلصون ، والمخلصون على خطر عظيم
"İnsanlar helâk (ölüdür) oldu, ancak alimler kurtuldu. Alimler de helâk oldu ancak, ilmiyle amel edenler kurtuldu. İlmiyle amel edenler de helâk oldu, ancak ihlâs sahibi olanlar kurtuldu. İhlâs sahibi olanlar da büyük bir tehlike içindedirler."
(Sağânî, Mevzûât, 39; Aclûnû, Keşfü’l-Hafâ, II, 433 Hadis No: 2796 ; 2/280 no: 2795)

Hadis uydurmadır.
es-Sagânî aynı kaynakta rivayeti nakleder ve şöyle der: « Bu hadis iftiradır ve fasih değildir ».
Yine bu rivâyet hakkında Aclûni; mevzu hadis olduğunu belirtmiştir. Aclunî bu hadisi önce;
Âlimler mustesna insanların hepsi ölüdür; ilmiyle amel edenler mustesna âlimlerin hepsi helak olur; ihlaslı olanlar mustesna amel edenlerin hepsi boğulur. İhlaslı olanlar da büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır
lafızlarıyla vermiş, sonra hadisin farklı lafızlarla rivayet edildiğine işaret etmiştir.
(Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, 2/312)

Elbânî bu sözle ilgili şu değerlendirmeleri yapar:
Bu söz sûfîlerin sözlerine benzemektedir. Nitekim Sehl b. Abdillah et-Tusterî (273/886’ nin sözü olarak nakleder ki o şöyle demiştir: İnsanların hepsi sarhoştur, âlimler hariç. Âlimlerin de hepsi şaşkın ve kararsızdır, ilmiyle amel edenler hariç.


Beyhakî’nin belirttiğine göre, yine o şöyle demiştir:
Dünya bütünüyle cehalet ve ölümdür, ilim hariç. İlim de bütünüyle mazerettir, kendisiyle amel edilmesi hariç. Amel de bütünüyle boştur, ihlâsla olması müstesna. Sonuç ihlâsla bitmedikçe, İhlâs da büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır.
(Beyhakî, el-Câmi’ li-Şuabi’l-İmân, IX, 180, Hadis No: 6554; Muhammed Nasuruddîn el-Elbânî, Silsiletu’l-Ehâdîsi’z-Zaîfe ve’l-Mevdûa, Riyad, 1992, I, 173-174)


Zunnûn-u Mısrî de aynı bağlamda şöyle demiştir:
İnsanlar, bütünüyle ölüdür, âlimler mustesna. Âlimler bütünüyle uykudadır, ilmi ile âmil olanlar hariç. Âmiller de aldanmıştır, ihlâslılar hariç. İhlâslılar ise büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmuştur: Allah bu sözü doğruları doğruluklarıyla sorumlu kılmak için aldı. (Ahzâb, 8)
Evet, Yüce Allah, onların sadakatlerini sorgulayacaktır. (Beyhakî, IX, 181)

Tasavvufcuların sözlerindendir, ancak bazı câhiller bunu Rasûl (s.a.v.)’e nisbet etmişlerdir.

 
Üst Ana Sayfa Alt