Esselamu Aleykum,kardeşlerim o video daki ses öncelikle Allah(c.c.) bütün noksan sıfatlardan münezzeh olduğunu bilmiyormuki..eğerki biliyorsada küfrü ya inadından yada ilmindeki cehaletten kaynaklanıyor veya olayı akıl tezazisi ile tartıp eğer böyle ise buda bana mantıksız geliyor bizler niye hayırlı ameller yapacağız zaten cennetliğiz veya zaten cehennemliksek (Allah korusun)o zaman hayatımızı fütursuzca hayvani bir şekilde yaşayalım..öylemi..?
Elbetteki Allah(c.c.) ezelde olacakları yazdı ve başımıza gelecek her anı ilminde biliyordu,biz olmadan cennette,cehennemde yaratılmıştı ve içerisinde olacaklarıda biliyordu,Rabbimizin bunları bilmesi bizim imtihana tabi olmadığımız nasıl anlaşılabilirki..? buradaki asıl imtihan son nefeste hangi amel üzere gideceğimizi bilmediğimizden bu korku üzere hayır amellerde ısrar eder,günahlarımızdanda mümkün mertebe kaçmalıyız..zira cennet ehline ibadetler kolaylaştırılmıştır ve yaptığı hayırlı amellerden lezzet,işlemiş olduğu günahlardanda tövbe eder üzülür sonradan,ama ya cehennem ehli ise oda zaten şeytanın verdiği destek ile ya iyilikleri inkar eder,ve yaptığı kötülüklerde ona hoş gösterilir ondan zevk alır..şimdi burada o insanların her iki grubuda yaptığı amellerden razıdır,onlara sorulsaki şimdi sen iyilik yaparken kötülük yapmaya iraden varmı,veyahut kötülük yaparken iyilik yapmaya muktedirmisin diye hemen tepkisini vermezmi..? nerden çıkardın ben her yaptığım işi kendi irademle yapıyorum bende akıl var hangisini istersem onu yaparım..yani onlar o yaptıkları işten razı oldukları içindirki kullar cennetide,cehennemide hak edeceklerdir..
Birde hadiseyi şöyle değerlendirelim örneğin sınıfta yetiştirdiği öğrencileri öğretmenleri sınav yapacak ama içlerinde bu sıvavı geçebilecek öğrencileri veya başarısız olabilecek öğrencileri kendi ilminde bilmesi..o sınıftaki başarısız öğrenciye ben zaten senin başarısız olacağını biliyorum o nedenlede sen sınava girme derseki,o öğrencide ya hoca nerden çıkardın , sen beni sınav yaptında benim cevaplarımı gördünde başarısız olacağımı nerden bildin diye çıkışmazmı.? oysa bizim bilmediğimiz ama Rabbimizin katında hakkımızda verilecek olanı onun bilmeside bizim itihana tabi olmamamız içinde bir sebeb olamaz..
Rabbimiz sadece Peygamberlerinin iman üzere ruhlarını teslim alacağının garantisi haricinde hiç bir kuluna gaybı hakkında bilgi vermemiştir velevki Peygamber dahi olsalar..velevki Hz. Aişe annemizden bize aktarılan hadisede Allah Resulü gece gece kalkıp dakikalrca belki saatlerce namaz kılıyor,dua ve ibadet ediyor.!!! O sırada Aişe Annemiz Ey Allah'ın Resulü niye böyle kendini yoruyorsun.."Oysa Rabbimiz senin geçmiş ve gelecek günahlarını zaten affetti seni cennet le müjdeledi.."ne demişti o zaman iki cihan serveri Hz.Muhammed (s.a.v.) ..!!! Ya Aişe ben şükreden kul olmıyayımmı..?
Dahası biz aciz kullar O Allah'ın Resulü dahi Rabbine yönelmiş himmet dilerken bizlerse,sanki bizim cennet mührümüz elimize verilmişcesine günahlarımızda fütursuzca işlemeye devam ederiz..velevki o büyük hayırlı amelleri işleyenler Allah dostları,Alimler vb.iken imtihana tabi olduğumuz için değilmiki en çok korkanlar onlar olmuştur acaba son nefes hangi taraftayız diye..!!!