Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Alimlere Göre Cihadın Lugavi ve Istılahi Anlamları Nedir?

E Çevrimdışı

Ebu Ubeyde bin Cerrah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Cihadin lugavi ve istilahi anlamini bir kac alimden nakil getirerek aciklayabilir misiniz?

Allah razi olsun..
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
"Forumda Aratırsan Bulurdun"



CİHADIN LUGAT VE TERİM MANASI

Cihad lugatta: (cehede), (yechedu), (cehden veya cuhden) kökünden gelmiştir, (cehede) fiilinin masdarı (el-cuhdu) damme ile veya fetha ile olup vus'at (güç) veya takat manasına gelir.
Denilmiştir ki: (el-cuhdu) dammeli olduğu zaman vus'at ve takat manasına, (el-cehdu) fethalı olduğu zaman meşakkat manasına gelir. (El-celdu) fethalı olduğu zaman en son had manasına da kullanılır.
Ayetle "En son hadde kadar yemin ettiler" yani "çok kuvvetli bir şekilde yemin ettiler" (el-cuhdu vel-cihadu)


Cihad lûğatta: İnsanın iyi şeylere nail olması veya kötülüklerin defi için var gücüyle bütün takatini sarf etmesi manasına gelir. (Lisanu'l Arab, Kamus ul Muhit )

Şer'an ve ıstılahen cihad: Dört mezhebin fukahası, cihadın, savaş ve savaşta yardımlaşma manasında muttefiktirler.

Şimdi dört mezhebin fukahasının tariflerini takdim edelim:

1- Hanefi mezhebine göre : İbnu Humam, Fethul Kadir de (5/187) şu ibareyi zikreder:
"Cihad: Kâfirleri, hak olan dine davet etmek ve kabul etmezlerse onlarla savaşmaktır."
Kaşani ise Bedai isimli eserinde (9/4299) şöyle demiştir. Cihad: "ALLAH yolunda canla, malla, dille savaş yapmak suretiyle bütün gücün ve tâkatın sarf edilmesidir."


2- Malikilerde cihad: İ'la-i kelimetullah için müslümanların,kendileriyle anlaşma yapmadıkları (yani zımmilerin dışındaki) kafirlerle savaşması veya o savaşta hazır bulunması veya kafirlerle savaşmak için topraklarına girmesidir. (Haşiyetul adevi /Essaidi 2/2, Eş şerhus sağir / Ekrab-ul mesailik / Edderdir 2/267)

3- Şafiilere göre: Bâcûri demiştir ki: "Cihad; ALLAH yolunda savaşmaktır." (El Bacuri, İbnu'l Kasım, 2/261l) İbni Hacer ise: "Şer'an, kafirlerle savaşta gayret sarf etmektir." demiştir. (El feth 6/2)

4- Hanbelilere göre : Cihad kafirlerle savaşmaktır. Umdetu'l fıkh (s.166) ve Muntehaliradat (1/302) isimli kitaplarda cihad şu şekilde tarif edilmiştir. "İ'la-i kelimetullah için güç sarf etmek ve savaşmaktır."

Özet olarak;

Cihad savaş manasına gelir. Fi sebilillah kelimesinde ilk akla gelen şey cihaddır.
İbn-i Ruşd Mukaddimesinde (1/369): Kılıçla cihad: Din için müşriklerle savaşmaktır. Kim ki kendini ALLAH için yorarsa O'nun yolunda cihad etmiş olur ve cihad sadece ALLAH yolunda olur. Cihad kelimesi söylendiğinde ancak ve ancak kafirler İslama girinceye veya cizye verinceye kadar kılıçla mücadele etmek anlaşılır.
İbni Hacer, Fethul Bari de (6/29) şöyle demiştir; fi sebilillah lafzından ilk akla gelen şey cihaddır




Cihad : Mu'min Ile Munafığı Ayırt Eden Gerçek
https://www.islam-tr.org/konu/cihad-mumin-ile-munafigi-ayirt-eden-gercek-kitap.7202/
 
E Çevrimdışı

Ebu Ubeyde bin Cerrah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Allah razi olsun..

(Hocam eger arastirmasam diger konuyu bulmazdim. Sitede cihad ile ilgili onlarca konu var. Arama motoruna cihad+lugat yazinca farkli farkli konular geliyor. Kusura bakmayin sizi de yordum.)
 
Üst Ana Sayfa Alt