Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Allahu Teala'ya Nasıl Yaklaşılır?

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Öyleyse:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

"Kendini kınayan (pişmanlık duyan) nefse yemin ederim."

Kıyâme Suresi 2. Ayet.

Halinizin çok değerli olduğunu bilin.

Yaşadığınız, gördüğünüz ne varsa alacağınız dersi alın; bundan sonrasında ise zandan uzak, sahih ilme tutunarak kendinizi yeniden inşâ edin. Geçmiş tüm günahlarınız sadece 1 tevbeye bakıyor; bununla birlikte bu alandaki tecrübeleriniz sizde kalarak, çok büyük bir tecrübe ile, yolunuza çoğumuzdan sağlam devam etme yolunuz açık.

Rabbim bu yolda her daim yardımcınız olsun dilerim, ve bu batıl yoldan uyanışınız tekraren mübarek olsun )

? Çevrimdışı

.......

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Öyleyse:

Kıyâme Suresi 2. Ayet.

Halinizin çok değerli olduğunu bilin.

Yaşadığınız, gördüğünüz ne varsa alacağınız dersi alın; bundan sonrasında ise zandan uzak, sahih ilme tutunarak kendinizi yeniden inşâ edin. Geçmiş tüm günahlarınız sadece 1 tevbeye bakıyor; bununla birlikte bu alandaki tecrübeleriniz sizde kalarak, çok büyük bir tecrübe ile, yolunuza çoğumuzdan sağlam devam etme yolunuz açık.

Rabbim bu yolda her daim yardımcınız olsun dilerim, ve bu batıl yoldan uyanışınız tekraren mübarek olsun )
ALLAH razı olsun abla.
Bu tecrübeleri unutup öz halime dönmek istiyorum aslında.
Ama unutmadan dönebilsem daha iyi tabiki.
Peki bunca şeyden sonra fıtrata nasıl döneceğim?

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
ALLAH razı olsun abla.
Bu tecrübeleri unutup öz halime dönmek istiyorum aslında.
Ama unutmadan dönebilsem daha iyi tabiki.
Peki bunca şeyden sonra fıtrata nasıl döneceğim?
Amin ecmain uhtim.

Kendinizi bu aralar, yani ilim öğrenirken iyi hissetme adına: bir dönem, yani geçici olarak bu tecrübeleri aklınızın bir köşesine kaldırabilirsiniz. Her şey netleştikten sonrasında ise: zaten yaşanmış bir şeyi kökten unutmak imkansız bir şey, onları gerektiği yerde tekrar kullanıma alabilirsiniz. (Benzer şeyleri yaşayanlara tebliğ ederken çok faydasını göreceksiniz.)

Fıtrat konusunda ise: Fıtratın özü hala içinizde, korunmuş halde. Öyle olmasa zaten şu an bu dönüşümü yaşıyor olmazdınız.

Ve, tamamen Allah'ın istediği hale gelmenin yolu ise: ilmi artırmak. Bu konularda okumaya, araştırmaya devam edin; zaman içinde her şeyin yoluna girdiğini göreceksiniz inşaAllah.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı

Kıyâme Suresi 2. Ayet.
Bu arada aklıma geldi de,

Nefs komple kötü bir şey olsa, bizlere sunulmuş böyle bir ayet olmazdı.

"Nefsini arındıran elbette kurtulmuştur."

Şems 9. Ayet.
Bu ayetle birlikte tekrar ele aldığımızda ise:

Çözümün tekraren nefsi yok saymada değil, "nefsi caiz yolda eğitmekte" olduğunu görüyoruz.

Ve nefsin en üstün mertebesi ise "takvaya eren kullar" olmak. Allah'ın 'dostu olduğunu' söylediği kişiler yani. Yasaklanan şeylerden kaçınıp, şüpheliden bile kaçınanlar ve ek olarak sevap kazanmaya düşkün olanlar.

"Herkesin yüzünü ona doğru çevirdiği bir yönü vardır. Öyleyse hayırlarda yarışın. Nerede olursanız olun, Allah sizin hepinizi bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir."

Bakara Suresi 148. Ayet

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ve ashabının yaptığı gibi.

"Ey Müslümanlar!

Birilerini örnek almak isteyenler, sahabeyi örnek alsın! Onlar, bu ümmetin en faziletlileridir. Onların yoluna uyunuz. Biliniz ki, onlar dosdoğru yol üzerinde idiler. Allah'ın son Peygamberi (sav.) için arkadaş olarak seçtikleri ise yine onlardır!"

Abdullah ibn Mes'ud (radıyallahu anh)

Yolun tekraren özeti )

? Çevrimdışı

.......

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bu arada aklıma geldi de,

Nefs komple kötü bir şey olsa, bizlere sunulmuş böyle bir ayet olmazdı.

Bu ayetle birlikte tekrar ele aldığımızda ise:

Çözümün tekraren nefsi yok saymada değil, "nefsi caiz yolda eğitmekte" olduğunu görüyoruz.

Ve nefsin en üstün mertebesi ise "takvaya eren kullar" olmak. Allah'ın 'dostu olduğunu' söylediği kişiler yani. Yasaklanan şeylerden kaçınıp, şüpheliden bile kaçınanlar ve ek olarak sevap kazanmaya düşkün olanlar.

"Herkesin yüzünü ona doğru çevirdiği bir yönü vardır. Öyleyse hayırlarda yarışın. Nerede olursanız olun, Allah sizin hepinizi bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir."

Bakara Suresi 148. Ayet

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ve ashabının yaptığı gibi.

"Ey Müslümanlar!

Birilerini örnek almak isteyenler, sahabeyi örnek alsın! Onlar, bu ümmetin en faziletlileridir. Onların yoluna uyunuz. Biliniz ki, onlar dosdoğru yol üzerinde idiler. Allah'ın son Peygamberi (sav.) için arkadaş olarak seçtikleri ise yine onlardır!"

Abdullah ibn Mes'ud (radıyallahu anh)

Yolun tekraren özeti )
Abla bir süre konunun üzerine düşündüm.
Kur'an okurken, dinlerken ya da güzel bir söz işittigimizde bile buraya şeytan girebiliyor.

Kitabın adı da şeytanın kandirmasi/aldatması.
Bir sürü aldatma biçimi var. Nefsin güzel gösterdiği bir sürü iş var.

Düşününce aslında bunlar sahte olmalı. Aynı örnek:
Roman okurken yakın hissetme hali nefsani ve gerçek olmayabilir.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Abla bir süre konunun üzerine düşündüm.
Kur'an okurken, dinlerken ya da güzel bir söz işittigimizde bile buraya şeytan girebiliyor.

Kitabın adı da şeytanın kandirmasi/aldatması.
Bir sürü aldatma biçimi var. Nefsin güzel gösterdiği bir sürü iş var.

Düşününce aslında bunlar sahte olmalı. Aynı örnek:
Roman okurken yakın hissetme hali nefsani ve gerçek olmayabilir.
Şeytan her zaman, namaz anında dahi gelebilir. Bu açıdan "Şu ameli yapıyorum, bu şekilde ondan kurtulabilirim." diye bir şey yok. Şeytandan kurtuluş yolu: düşünülen, yapılan her şeyin caiz olup olmadığına bakmak. Bu da ancak ilimle olur:

İbnu'l Cevzi rahimehullah der ki:

"Şeytanın ilk hilesi insanı ilimden alıkoymasıdır. Çünkü ilim nurdur. Eğer nuru söndürürse onlara karanlıkta istediği gibi vurur."

(Telbisu'l İblis)

Durum tam olarak bu işte.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Bu arada, caiz olan konularda "daha çok sevap kazanmayı engelleyecek şekilde" mubahlarla veya sevabı az olan şeylerle oyalaması da şeytanın hilelerindendir. Bu açıdan caiz olan konular konusunda da kişinin uyanık olması gerekiyor. Bunlar evet caiz. Ancak daha büyük işler varken, daha küçük işler peşinde koşmak da akıl işi değil. Yine ancak, kişinin nefsinin durumuna bakması lazım. Eğer kişinin nefsi daha üstünü için çok zorlanıyorsa, daha önce de dediğim gibi isyan haline düşer.

Kısaca kişi kendini bilmeli, ve gücü ne kadarsa ona göre işlere talip olmalı. Birden kendine yüklenip, ardınca bunu kaldıramayıp, komple ipin ucunu bırakırsa, işte bu şeytanın seveceği bir iş olur.

Bu yüzden Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) "Amellerin en hayırlısı az da olsa devamlı olanıdır." buyurmuştur. Mevcut halimize göre, en basit amellerden başlayıp, sonra istenirse biraz daha artırılabilir. Bu tam olarak, dünkü spor konusunda bahsedilen gelişim süreci gibi bir şey ) Birden bire zorlanırsa, bırakın gelişmeyi, tam tersine hasar verip işi komple bırakırsınız. Bu da işte, şeytanın işine gelen taraf.

? Çevrimdışı

.......

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Şeytan her zaman, namaz anında dahi gelebilir. Bu açıdan "Şu ameli yapıyorum, bu şekilde ondan kurtulabilirim." diye bir şey yok. Şeytandan kurtuluş yolu: düşünülen, yapılan her şeyin caiz olup olmadığına bakmak. Bu da ancak ilimle olur:

İbnu'l Cevzi rahimehullah der ki:

"Şeytanın ilk hilesi insanı ilimden alıkoymasıdır. Çünkü ilim nurdur. Eğer nuru söndürürse onlara karanlıkta istediği gibi vurur."

(Telbisu'l İblis)

Durum tam olarak bu işte.
ALLAH razı olsun abla )))
Cemaatin faydası işte. Bir şeye karar veriyorsun başkası gelip şeytanın hilesini hemen açığa çıkarıyor.

Elhamdülillah.

Namaz örneği ikna edici ))

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
ALLAH razı olsun abla )))
Cemaatin faydası işte. Bir şeye karar veriyorsun başkası gelip şeytanın hilesini hemen açığa çıkarıyor.

Elhamdülillah.

Namaz örneği ikna edici ))
Amin ecmain uhtim )

Bir konuda kararsız kaldığımız zaman, mevcut eski bilgilerimizi kısım kısım karşılaştırmaya dahil etmek mantığımızın keskinliğini artırıyor elhamdülillah. Hani daha evvel demiştim ya, "yeni bilgilerin doğruluğunu ölçmek için, eski kesinlik kazanmış bilgilerimizle kıyaslamalıyız" diye. İşte aynen ona örnek bir durum oldu bu da ) Bu sayede bilgi, sadece bilgi olmaktan çıkıp, farkındalığa dönebiliyor elhamdülillah.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Gerek Kur'an-ı Kerim okurken, gerek karşılaştığımız ilmi yazıları değerlendirirken genel ölçümüz:

"Kuran okuyacağın zaman, kovulmuş şeytandan Allah'a sığın."

Nahl Suresi 98. Ayet

"Eğer şeytandan bir kışkırtma seni dürterse, hemen Allah’a sığın. Şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir."

"Takva sahipleri (Allah'a karşı gelmekten sakınanlar), şeytan tarafından bir vesveseye uğrayınca, Allah'ı anarlar ve hemen gerçeği görürler."

A’râf Suresi 200 ve 201. Ayet

("Takva sahibi" ifadesine dikkat, yine burada da...)

"Sana kitabı indiren O’dur. Onun (Kur’an) bir kısım âyetleri muhkemdir, ki bunlar kitabın esasıdır, diğerleri ise müteşâbihtir. Kalplerinde sapma meyli bulunanlar, fitne çıkarmak ve onu (kişisel arzularına göre) te’vil etmek için ondaki müteşâbihlerin peşine düşerler. Hâlbuki onun te’vilini ancak Allah bilir; bir de ilimde yüksek pâyeye erişenler. Derler ki: Ona inandık, hepsi rabbimiz katındandır. (Bu inceliği) yalnız aklıselim sahipleri düşünüp anlar."

Âl-i İmrân Suresi 7. Ayet

Özetle: müteşabih (anlamı belirsiz, net olmayan) ayetleri irdelemeyip, "Allah ne demek istediyse haktır." bilinciyle onlara yüzeysel inanıp; muhkem (anlamı apaçık) ayetlere sıkı sıkıya tutunursanız; ve genel olarak şeytandan Allah'a sığınmanız gerektiğini her daim hatırlarsanız, yol çok açık.

Aynı mantık hadisleri değerlendirirken de geçerli. Hadislerde ek olarak uydurma ve zayıf hadislerin dinde delil olmadığını da hatırlamak gerek.

Bu arada 'düzeltilmesi gereken çok şey var' gibi geliyordur ama aslında "önem olarak çok büyük" olsa da, sayı olarak azlar elhamdülillah. Dolayısı ile gözünüzde "hepsini nasıl öğreneceğim" diye büyütmeyin; sıra sıra, yavaş yavaş hepsi öğreniliyor elhamdülillah )

Yine bu arada, günümüz tasavvuf ehlinin batıllarını anlatmak için yazıp çizdiklerinden kat kat özet bilgiler ) Nitekim hak sade ve anlaşılırdır; gücünü ise ayet ve sahih hadislere "tutarlı şekilde uygunluğundan" alır. Eğip bükmeden, kılıfına uydurmaya çalışmadan, dobra dobra, net.

? Çevrimdışı

.......

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Gerek Kur'an-ı Kerim okurken, gerek karşılaştığımız ilmi yazıları değerlendirirken genel ölçümüz:

"Kuran okuyacağın zaman, kovulmuş şeytandan Allah'a sığın."

Nahl Suresi 98. Ayet

"Eğer şeytandan bir kışkırtma seni dürterse, hemen Allah’a sığın. Şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir."

"Takva sahipleri (Allah'a karşı gelmekten sakınanlar), şeytan tarafından bir vesveseye uğrayınca, Allah'ı anarlar ve hemen gerçeği görürler."

A’râf Suresi 200 ve 201. Ayet

("Takva sahibi" ifadesine dikkat, yine burada da...)

"Sana kitabı indiren O’dur. Onun (Kur’an) bir kısım âyetleri muhkemdir, ki bunlar kitabın esasıdır, diğerleri ise müteşâbihtir. Kalplerinde sapma meyli bulunanlar, fitne çıkarmak ve onu (kişisel arzularına göre) te’vil etmek için ondaki müteşâbihlerin peşine düşerler. Hâlbuki onun te’vilini ancak Allah bilir; bir de ilimde yüksek pâyeye erişenler. Derler ki: Ona inandık, hepsi rabbimiz katındandır. (Bu inceliği) yalnız aklıselim sahipleri düşünüp anlar."

Âl-i İmrân Suresi 7. Ayet

Özetle: müteşabih (anlamı belirsiz, net olmayan) ayetleri irdelemeyip, "Allah ne demek istediyse haktır." bilinciyle onlara yüzeysel inanıp; muhkem (anlamı apaçık) ayetlere sıkı sıkıya tutunursanız; ve genel olarak şeytandan Allah'a sığınmanız gerektiğini her daim hatırlarsanız, yol çok açık.

Aynı mantık hadisleri değerlendirirken de geçerli. Hadislerde ek olarak uydurma ve zayıf hadislerin dinde delil olmadığını da hatırlamak gerek.

Bu arada 'düzeltilmesi gereken çok şey var' gibi geliyordur ama aslında "önem olarak çok büyük" olsa da, sayı olarak azlar elhamdülillah. Dolayısı ile gözünüzde "hepsini nasıl öğreneceğim" diye büyütmeyin; sıra sıra, yavaş yavaş hepsi öğreniliyor elhamdülillah )

Yine bu arada, günümüz tasavvuf ehlinin batıllarını anlatmak için yazıp çizdiklerinden kat kat özet bilgiler ) Nitekim hak sade ve anlaşılırdır; gücünü ise ayet ve sahih hadislere "tutarlı şekilde uygunluğundan" alır. Eğip bükmeden, kılıfına uydurmaya çalışmadan, dobra dobra, net.
Uhtim sonradan öğrendiğim kadarıyla, nefs de ruh da gayba ait bir bilgi. Bunu açıp çözmeye çalıştıkça yine işin içinden çıkamamışlar. Böyle sapmalar olmuş.
Nihayetinde bugünkü aklım olsa "İşittik itaat ettik" deyip devam etmeye çalışırdım. İrdelemezdim.
ama artık çok geç
ve her duyguyla beraber attığın fil örneğindeki gibi bir hâle geçiyorum.

mesela bir zamanlar en sevdiğim rengin nefsi ve sahte olduğuna karar verip rengi değiştirmiştim. ciddiyim.

ya birde bende çocukluktan beri musallat durumu var. rukyeci lazım. bu da ruh halini çok etkiliyor. kendini birisi sanıyorsun, seneler sonra bakıyorsun ki onlar senin düşüncelerin değilmiş de cinlerdenmiş. ya da belki gerçekten benim düşüncelerim ya da sevdiklerimdi ama vesveseden bunların sahte olduğunu kabul ettim.

fantastik sevmeyi bile sahte görmemin ya da irdelememin bir sebebi bu:
çocukluktan itibaren onların metafiziksel etkisi mi denilir,
fantastik sevmeyi bile altyapıda onlara bağlıyorum ya da diyelim çocuklukta yaşanılan travmalar var mesela acaba kaçmak için mi fantastik dünyayı seviyorumlar var, yani çocukken belki böyle bir dünya kurayım istedim, bu yüzden gerçekten fantastik kurgu sevmesem de kendimi sevmeye zorladım.

kısaca tetikteyim. mecburen her duygu düşüncemi irdelemeye çalışıyorum . bu da insanı duygularını bölüp parçalamaya götürüyor. ama musallat etkisi olduğundan bunu yapmam gerekli.

not: Türkiyede çok ünlü kişiler dahil defalarca hoca denilen kişilere başvurdum. Hiç bilmeyen sapmaya yakın olan büyü var dedi, işinin biraz ehli olan hepsi musallat dedi.
Musallat diyen kişilere örnek:
Beyaz Tvye çıkan cinci kadın vardı görmüşsünüzdür, Pelin Hürman (tabi o zamanlar o programa çıkmamıştı yoksa gitmezdim)
Vanlı Hüddam denilen youtubeda videolara çıkan kişi
sanırım en ünlüsü de Salih Memişoğlu

hâlâ gitmedi Allahualem.

Son düzenleme:
Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Uhtim sonradan öğrendiğim kadarıyla, nefs de ruh da gayba ait bir bilgi. Bunu açıp çözmeye çalıştıkça yine işin içinden çıkamamışlar. Böyle sapmalar olmuş.
Nihayetinde bugünkü aklım olsa "İşittik itaat ettik" deyip devam etmeye çalışırdım. İrdelemezdim.
ama artık çok geç
ve her duyguyla beraber attığın fil örneğindeki gibi bir hâle geçiyorum.

mesela bir zamanlar en sevdiğim rengin nefsi ve sahte olduğuna karar verip rengi değiştirmiştim. ciddiyim.

ya birde bende çocukluktan beri musallat durumu var. rukyeci lazım. bu da ruh halini çok etkiliyor. kendini birisi sanıyorsun, seneler sonra bakıyorsun ki onlar senin düşüncelerin değilmiş de cinlerdenmiş. ya da belki gerçekten benim düşüncelerim ya da sevdiklerimdi ama vesveseden bunların sahte olduğunu kabul ettim.

fantastik sevmeyi bile sahte görmemin ya da irdelememin bir sebebi bu:
çocukluktan itibaren onların metafiziksel etkisi mi denilir,
fantastik sevmeyi bile altyapıda onlara bağlıyorum ya da diyelim çocuklukta yaşanılan travmalar var mesela acaba kaçmak için mi fantastik dünyayı seviyorumlar var, yani çocukken belki böyle bir dünya kurayım istedim, bu yüzden gerçekten fantastik kurgu sevmesem de kendimi sevmeye zorladım.

kısaca tetikteyim. mecburen her duygu düşüncemi irdelemeye çalışıyorum . bu da insanı duygularını bölüp parçalamaya götürüyor. ama musallat etkisi olduğundan bunu yapmam gerekli.

not: Türkiyede çok ünlü kişiler dahil defalarca hoca denilen kişilere başvurdum. Hiç bilmeyen sapmaya yakın olan büyü var dedi, işinin biraz ehli olan hepsi musallat dedi.
Musallat diyen kişilere örnek:
Beyaz Tvye çıkan cinci kadın vardı görmüşsünüzdür, Pelin Hürman (tabi o zamanlar o programa çıkmamıştı yoksa gitmezdim)
Vanlı Hüddam denilen youtubeda videolara çıkan kişi
sanırım en ünlüsü de Salih Memişoğlu

hâlâ gitmedi Allahualem.
Musallat işinden başlayacak olursam:

Bu rukye işini Kur'an-ı Kerim ve Sahih Hadislere uygun şekilde yapacak kimseyi bulamazsanız, hiç yaptırmamanız hayırlı olandır. Hangi şehirde yaşıyorsanız, bu forumda konu açıp 'oraya yakın sahih rukye yapan güvenilir biri var mı' diye sorabilirsiniz. Eğer bulamazsanız da, bunu zorunlu kabul etmeyin. Nitekim elhamdülillah zihni melekeleriniz yerinde, her ne kadar geçmişte hatalı bir yola girmiş olsanız bile, bugün hakkı gördüğünüzde tanıyabiliyor ve ona göre yolunuzu yeniden yapılandırabiliyorsunuz. Dua eşliğinde sahih ilme yönelin ve bu alanda biraz sabredin. Allah'ın yardımının geldiğini adım adım göreceksiniz inşaAllah.

Bu arada, geçmişte çocukluk travmaları eseri olarak hayali şeylere meraklı oluşunuz, haliyle sizi bu alana çekmiş olabilir; ki böyle bir isteğin sonucunun bu hâle varması anlaşılırdır.

Yine bu arada, nefsi yönetmek için, nefsin işleyiş mekanizmasını ilmik ilmik çözmek gerekmiyor. Haram olmayan şeyleri, misal sevdiğiniz bir rengi sevmeniz nefsi olsun, bu kötü bir şey değil ki? Nefsin istediği şeyin tersine gitmek sadece caiz olmayan şeylerde gerek. Aksi halde, size emanet edilmiş nefsi bu kadar zorlamak... Zulüm? Evet. Kişinin kendi kendine zulmü, kişinin kendi kul hakkına girmesi gibi bir şey bu.

Nefsiniz konusunda şunu diyeyim:

Benim haklarıma, kardeş dediklerinizin hakkına, tüm insanların hakkına özen gösterdiğiniz kadar saygı gösterin nefsinize. Bu, onun her istediğini yapacağınız anlama gelmiyor. Bununla birlikte, onu eğitmeye çalışırken merhametli olun. Her şeyi değil, sadece haram olanları, şirk olanları yasaklayın nefsinize. Bu şekilde "kendi kendinizle barış" imzalayın. Ve nefsinize değil, nefsinizi kandıran şeytana düşman olarak hayatınıza devam edin. Nefsiniz, yok saymanız, yok etmeniz gereken bir düşman değil; onun haklarını ona vererek, sadece haramdan, şirkten, küfürden uzak tutmakla görevlisiniz.

? Çevrimdışı

.......

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Musallat işinden başlayacak olursam:

Bu rukye işini Kur'an-ı Kerim ve Sahih Hadislere uygun şekilde yapacak kimseyi bulamazsanız, hiç yaptırmamanız hayırlı olandır. Hangi şehirde yaşıyorsanız, bu forumda konu açıp 'oraya yakın sahih rukye yapan güvenilir biri var mı' diye sorabilirsiniz. Eğer bulamazsanız da, bunu zorunlu kabul etmeyin. Nitekim elhamdülillah zihni melekeleriniz yerinde, her ne kadar geçmişte hatalı bir yola girmiş olsanız bile, bugün hakkı gördüğünüzde tanıyabiliyor ve ona göre yolunuzu yeniden yapılandırabiliyorsunuz. Dua eşliğinde sahih ilme yönelin ve bu alanda biraz sabredin. Allah'ın yardımının geldiğini adım adım göreceksiniz inşaAllah.

Bu arada, geçmişte çocukluk travmaları eseri olarak hayali şeylere meraklı oluşunuz, haliyle sizi bu alana çekmiş olabilir; ki böyle bir isteğin sonucunun bu hâle varması anlaşılırdır.

Yine bu arada, nefsi yönetmek için, nefsin işleyiş mekanizmasını ilmik ilmik çözmek gerekmiyor. Haram olmayan şeyleri, misal sevdiğiniz bir rengi sevmeniz nefsi olsun, bu kötü bir şey değil ki? Nefsin istediği şeyin tersine gitmek sadece caiz olmayan şeylerde gerek. Aksi halde, size emanet edilmiş nefsi bu kadar zorlamak... Zulüm? Evet. Kişinin kendi kendine zulmü, kişinin kendi kul hakkına girmesi gibi bir şey bu.

Nefsiniz konusunda şunu diyeyim:

Benim haklarıma, kardeş dediklerinizin hakkına, tüm insanların hakkına özen gösterdiğiniz kadar saygı gösterin nefsinize. Bu, onun her istediğini yapacağınız anlama gelmiyor. Bununla birlikte, onu eğitmeye çalışırken merhametli olun. Her şeyi değil, sadece haram olanları, şirk olanları yasaklayın nefsinize. Bu şekilde "kendi kendinizle barış" imzalayın. Ve nefsinize değil, nefsinizi kandıran şeytana düşman olarak hayatınıza devam edin. Nefsiniz, yok saymanız, yok etmeniz gereken bir düşman değil; onun haklarını ona vererek, sadece haramdan, şirkten, küfürden uzak tutmakla görevlisiniz.
Elhamdülillah abla.
İnşaAllah bu ilminizle bunları makaleye dökseniz ne iyi olur.
Bana nasip oldu faydalandım Elhamdülillah,
Bizden çok sonrakiler için faydalı olur.

Belki şöyle bir kitap:
Tasavvuf dünyasından çıkmış kişilere tedaviler
Fıtrata dönüş vb ))

Rukye meselesinde de,
Evet baktım hatta bu sitede sorup cevaplamışlar ama o hocayı bulamadım, kapamış galiba.
Zaten Elhamdülillah bunca senelik ömrümde gördüm ki ALLAH'ın kader olarak verdiğinden güzeli yok.
Yani musallatın kendi hayatımdaki -tahmini- faydalarının da farkıdayım. Musallatın faydası olur mu ? Olur. Allahualem.
En basit örneği vesvesenin insanı uyanık tutması olabilir. Bu da o dönemler mücadeleyi arttırdı.
Zamanı gelince vesvese de hemen hemen bitecek kadar azaldı. Bin şükür şu an vesvese min. düzeyde.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Elhamdülillah abla.
İnşaAllah bu ilminizle bunları makaleye dökseniz ne iyi olur.
Bana nasip oldu faydalandım Elhamdülillah,
Bizden çok sonrakiler için faydalı olur.

Belki şöyle bir kitap:
Tasavvuf dünyasından çıkmış kişilere tedaviler
Fıtrata dönüş vb ))
Bu esasen tam size göre bir eser olur, nitekim tam içinden deneyimlemişsiniz ) Dün bu bilgiler bendeydi, bugün sizde, yarın bir gün inşaAllah sizin kaleminizden çok daha etkili olur bu.

Bu arada, bir insanı harekete geçiren yegâne şey: bir hayat amacı, bir hedef edinmedir. Size önerdiğim bu işi hedef edinirseniz, hem kendi yükselişiniz daha kolay olur, hem de ileride kazanacağınız sevapları düşünürsek...

Yani, öylesine demiyorum, ciddiyim )

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
abla şu ara sitede sürekli benim konu var, ben bile rahatsız oldum, bir süre gidiyorum )))
Öyle düşünmeyin, nitekim konuları sadece ilgisi olan kişiler tıklayıp okuyor ve ilgisi olanın okumasında da hiç rahatsızlık durumu olmaz )

Diğer konuları da o konulara ilgili kişiler takip ediyor. Yani herkes kendi ilgi alanına, merakına göre )

? Çevrimdışı

.......

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bu esasen tam size göre bir eser olur, nitekim tam içinden deneyimlemişsiniz ) Dün bu bilgiler bendeydi, bugün sizde, yarın bir gün inşaAllah sizin kaleminizden çok daha etkili olur bu.

Bu arada, bir insanı harekete geçiren yegâne şey: bir hayat amacı, bir hedef edinmedir. Size önerdiğim bu işi hedef edinirseniz, hem kendi yükselişiniz daha kolay olur, hem de ileride kazanacağınız sevapları düşünürsek...

Yani, öylesine demiyorum, ciddiyim )
Henüz sonuçlara çok ulaşamadım. Mesela tamam artık nefse zulmetmemek gerektiğini biliyorum. Evet o renk benim en sevdiğim renk de olabilir ama anlatamadığım kısımlar var.
Anlatıyorum ama anlatamıyorum.

Şöyle abla,
Mesela gerçekten eskiden yazmayı çok severdim, (hikaye gibi ama İslami diyebiliriz)
Ama bu durum beni daha çok vesveseye itiyor.
Tefekkür edersem anında kesiyorum tefekkürü. Çünkü onları daha iyi duymaya başlıyorum.

Nefsime yaklaştığım her noktada da vesvese artıyor. Yazınca fark ettim. Benim bunlardan kurtulmam iyi olacak ALLAH'ın izniyle.

Ama diğer taraftan eksik bilgi ile tefekkür etmekle uğraşmayıp, ilim öğrenmeye vakit harcıyorum.
Nefsim beyaz gibi mesela, bir kişiliğim yok gibi düşünebilirsin, kendim de kendimle uğraşmıyorum bu yüzden yine ilme daha çok vakit ayırıyorum.
Elhamdülillah yaşadığım şeylere çok takılıp kalmıyorum çünkü üzerinde düşünmüyorum, ilme daha çok vakit ayırıyorum.
Kayıplarımın üzerine yoğunlaşmıyorum Elhamdülillah, çünkü boş bir ceset gibiyim (Hz Adem çamur halindeyken sanırım vurmuş hani şeytan ve ses gelmiş) bu yüzden yine ilme vakit ayırabiliyorum.

Sadece bu sebeplerden Rabbim ile bağı da hissedemiyorum. Bu olumsuz tarafı.
Sevinç ve üzüntü hali yok ama ruh hali olarak mutluyum Elhamdülillah. Depresif de hissetmiyorum. Şükürler olsun iyi mi kötü mü ben de bilmiyorum tabi. Kısaca insanlıktan çıkmışım ))

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Henüz sonuçlara çok ulaşamadım. Mesela tamam artık nefse zulmetmemek gerektiğini biliyorum. Evet o renk benim en sevdiğim renk de olabilir ama anlatamadığım kısımlar var.
Anlatıyorum ama anlatamıyorum.

Şöyle abla,
Mesela gerçekten eskiden yazmayı çok severdim, (hikaye gibi ama İslami diyebiliriz)
Ama bu durum beni daha çok vesveseye itiyor.
Tefekkür edersem anında kesiyorum tefekkürü. Çünkü onları daha iyi duymaya başlıyorum.

Nefsime yaklaştığım her noktada da vesvese artıyor. Yazınca fark ettim. Benim bunlardan kurtulmam iyi olacak ALLAH'ın izniyle.

Ama diğer taraftan eksik bilgi ile tefekkür etmekle uğraşmayıp, ilim öğrenmeye vakit harcıyorum.
Nefsim beyaz gibi mesela, bir kişiliğim yok gibi düşünebilirsin, kendim de kendimle uğraşmıyorum bu yüzden yine ilme daha çok vakit ayırıyorum.
Elhamdülillah yaşadığım şeylere çok takılıp kalmıyorum çünkü üzerinde düşünmüyorum, ilme daha çok vakit ayırıyorum.
Kayıplarımın üzerine yoğunlaşmıyorum Elhamdülillah, çünkü boş bir ceset gibiyim (Hz Adem çamur halindeyken sanırım vurmuş hani şeytan ve ses gelmiş) bu yüzden yine ilme vakit ayırabiliyorum.

Sadece bu sebeplerden Rabbim ile bağı da hissedemiyorum. Bu olumsuz tarafı.
Sevinç ve üzüntü hali yok ama ruh hali olarak mutluyum Elhamdülillah. Depresif de hissetmiyorum. Şükürler olsun iyi mi kötü mü ben de bilmiyorum tabi. Kısaca insanlıktan çıkmışım ))
Buna "insanlıktan çıkmışım" demeyelim, nitekim halimizi nasıl tanımlarsak öyle oluruz ) Hâlâ nefes alıyorsak, hâlâ kalbimiz atıyorsa, hâlâ düşünebiliyorsak (ki düşünebiliyorsunuz) : öyleyse hâlâ insanlıktasınız )

Sadece, yorgunluk hali görünüyor, ki bu da olağan. Yeni bilgilerin oturması için bir süre geçmesi şart; belki birkaç hafta, belki 1-2 ay... Bu süre geçerken, vaktinizin bir kısmını ilme verirken, muhakkak bir kısmını da dinlenmeye verin. Uykuya önem verin mesela, ve bazen sadece oturup kuş sesi vs dinleyin, bir kahve eşliğinde... Bu sayede zihniniz biraz durulup, tüm öğrendiklerini bir hizaya koymak için güç bulacaktır. Sürekli zorlandığınız zaman bu kolay kolay olmaz, zihninizi dinlendirmeye çok önem gösterin.

Bu arada, aradığınız gücü tamamen kendinizde bulacağınızı da zannetmeyin. Allah iman edenlerin, Kendisine sığınanların yardımcısıdır, ve O'na zor gelen hiçbir şey yoktur. Bunu hatırlayın ve istediğinizi vereceğine şüphe etmeden isteyin O'ndan. Yardımcınız O ve O'nun sayesinde aşacaksınız bunları. Sadece sabırla geçecek biraz zaman )

? Çevrimdışı

.......

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Buna "insanlıktan çıkmışım" demeyelim, nitekim halimizi nasıl tanımlarsak öyle oluruz ) Hâlâ nefes alıyorsak, hâlâ kalbimiz atıyorsa, hâlâ düşünebiliyorsak (ki düşünebiliyorsunuz) : öyleyse hâlâ insanlıktasınız )

Sadece, yorgunluk hali görünüyor, ki bu da olağan. Yeni bilgilerin oturması için bir süre geçmesi şart; belki birkaç hafta, belki 1-2 ay... Bu süre geçerken, vaktinizin bir kısmını ilme verirken, muhakkak bir kısmını da dinlenmeye verin. Uykuya önem verin mesela, ve bazen sadece oturup kuş sesi vs dinleyin, bir kahve eşliğinde... Bu sayede zihniniz biraz durulup, tüm öğrendiklerini bir hizaya koymak için güç bulacaktır. Sürekli zorlandığınız zaman bu kolay kolay olmaz, zihninizi dinlendirmeye çok önem gösterin.

Bu arada, aradığınız gücü tamamen kendinizde bulacağınızı da zannetmeyin. Allah iman edenlerin, Kendisine sığınanların yardımcısıdır, ve O'na zor gelen hiçbir şey yoktur. Bunu hatırlayın ve istediğinizi vereceğine şüphe etmeden isteyin O'ndan. Yaradımcınız O ve O'nun sayesinde aşacaksınız bunları. Sadece sabırla geçecek biraz zaman )
inşaAllah.
Kur'an şifadır eminim ki düzenli okumalarla Rabbimin rahmetine kavuşacağım inşaAllah.

De ki: “O, iman edenlere doğru yolu gösteren bir rehber ve eşsiz bir şifa kaynağıdır.” (Fusillet:44)
Biz Kur’an’ı mü’minlere şifa ve rahmet olarak indiriyoruz. (İsra:82)

Hayırlı akşamlar uhtim.
ALLAH razı olsun.
ALLAH'a emanet ol.

Ummu Aişe Çevrimiçi

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
(Hz Adem çamur halindeyken sanırım vurmuş hani şeytan ve ses gelmiş)
Bu arada bu sahih hadis kaynaklarında yok, onu belirtmeyi unutmuşum. Bu tür rivayetlere hiç değer vermeyin )
inşaAllah.
Kur'an şifadır eminim ki düzenli okumalarla Rabbimin rahmetine kavuşacağım inşaAllah.

De ki: “O, iman edenlere doğru yolu gösteren bir rehber ve eşsiz bir şifa kaynağıdır.” (Fusillet:44)
Biz Kur’an’ı mü’minlere şifa ve rahmet olarak indiriyoruz. (İsra:82)

Hayırlı akşamlar uhtim.
ALLAH razı olsun.
ALLAH'a emanet ol.

Aynen uhtim. Rabbimize güvenin, O tevbeleri kabul edendir ve kullarına merhametlidir. Sadece, geçmişte inanmış olduğunuz şeylerin etkisi bir anda uçup gitmez. Zihin ezbercidir, eskileri gözden çıkarması ve yeni bilgileri işlemesi için zaman gerek.

Amin ecmain, size de hayırlı akşamlar dilerim, Allah'a emanetsiniz siz de.

Üst Ana Sayfa Alt