Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Bidat Kutlama Mesajlarına Nasıl Karşılık Vermeliyiz?

İ Çevrimdışı

İlimCihad

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamünaleyküm.

Ben kandil günlerinin bidat olduğunun ve Kurban, Ramazan bayramları dışında bazı günleri özel kabul etmenin uygun olmadığının farkında biriyim. Fakat çevremdeki insanlar bana kandil günlerinde "hayırlı kandiller" gibi şeyler söylüyor. Onlara nasıl cevap vermem gerektiğini bilemiyorum. Kimseyi kırmak da istemiyorum.

Veya mesela bugün 14 Mart tıp bayramı olarak kabul edilen gündü. 14 Mart yabancılardan gelen bir özel gün değil:

" 14 Mart 1827'de, II. Mahmud döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhane, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuştur.[1] Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. "

Akrabalarım benim de tıbbiyeli olmam hasebiyle tebrik mesajları yolladılar, teşekkür ettim ama hani istemeyerek...

Sorum şu ki bu gibi durumlarda nasıl cevap vermek/tutum sergilemek uygun olur?
14 Mart tebriklerini kabul etmem ve arkadaşlarımın 14 Martını tebrik etmem caiz olur mu?

Teşekkür ederim.

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Aleykum selam ve rahmetullahi ve bereketuhu

Yabancıdan gelse de gelmese de İslam'ın özel gün olarak belirttiği günler dışında diğer günleri kutlamak uygun değildir. Çevremizde oldukça kandil ve özel günleri kutlayan bulunmakta. Onları güze bir uslüp ile uyarabilir, açıklamalarda bulunabilirsiniz. Bu günleri kutluyorlar diye insanların kalbini kırmaya gerek yok, hele ki akrabaların kalbini kırmaya hiç gerek yok..

Arkadaşlarınızın 14 Mart'ını kutlamak yerine elde ettiğiniz nimetlerden dolayı, yani ''tıp okudum, tıp bölümünde çalışıyorum elhamdulillah'' gibi zikirler ile Allah'a hamd edebilirsiniz. Arkadaşlarınızını da bu şekilde yapmaya teşvik edebilirsiniz.
Sizi tebrik eden akrabalarınıza bu şekilde güzel bir uslüp ile: '' Allah'a hamd olsun'' vb. sözler ile konuya girip açıklayabilirsiniz.

Rica ederim..

Üst Ana Sayfa Alt