Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Bidat Kutlama Mesajlarına Nasıl Karşılık Vermeliyiz?

İ Çevrimdışı

İlimCihad

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamünaleyküm.

Ben kandil günlerinin bidat olduğunun ve Kurban, Ramazan bayramları dışında bazı günleri özel kabul etmenin uygun olmadığının farkında biriyim. Fakat çevremdeki insanlar bana kandil günlerinde "hayırlı kandiller" gibi şeyler söylüyor. Onlara nasıl cevap vermem gerektiğini bilemiyorum. Kimseyi kırmak da istemiyorum.

Veya mesela bugün 14 Mart tıp bayramı olarak kabul edilen gündü. 14 Mart yabancılardan gelen bir özel gün değil:

" 14 Mart 1827'de, II. Mahmud döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhane, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuştur.[1] Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. "

Akrabalarım benim de tıbbiyeli olmam hasebiyle tebrik mesajları yolladılar, teşekkür ettim ama hani istemeyerek...

Sorum şu ki bu gibi durumlarda nasıl cevap vermek/tutum sergilemek uygun olur?
14 Mart tebriklerini kabul etmem ve arkadaşlarımın 14 Martını tebrik etmem caiz olur mu?

Teşekkür ederim.

Mustafa bin Yılmaz Çevrimdışı

Mustafa bin Yılmaz

''Selef,selef ve selef...''
İslam-TR Üyesi
Aleykum selam ve rahmetullahi ve bereketuhu

Yabancıdan gelse de gelmese de İslam'ın özel gün olarak belirttiği günler dışında diğer günleri kutlamak uygun değildir. Çevremizde oldukça kandil ve özel günleri kutlayan bulunmakta. Onları güze bir uslüp ile uyarabilir, açıklamalarda bulunabilirsiniz. Bu günleri kutluyorlar diye insanların kalbini kırmaya gerek yok, hele ki akrabaların kalbini kırmaya hiç gerek yok..

Arkadaşlarınızın 14 Mart'ını kutlamak yerine elde ettiğiniz nimetlerden dolayı, yani ''tıp okudum, tıp bölümünde çalışıyorum elhamdulillah'' gibi zikirler ile Allah'a hamd edebilirsiniz. Arkadaşlarınızını da bu şekilde yapmaya teşvik edebilirsiniz.
Sizi tebrik eden akrabalarınıza bu şekilde güzel bir uslüp ile: '' Allah'a hamd olsun'' vb. sözler ile konuya girip açıklayabilirsiniz.

Rica ederim..

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamünaleyküm.

Ben kandil günlerinin bidat olduğunun ve Kurban, Ramazan bayramları dışında bazı günleri özel kabul etmenin uygun olmadığının farkında biriyim. Fakat çevremdeki insanlar bana kandil günlerinde "hayırlı kandiller" gibi şeyler söylüyor. Onlara nasıl cevap vermem gerektiğini bilemiyorum. Kimseyi kırmak da istemiyorum.

Veya mesela bugün 14 Mart tıp bayramı olarak kabul edilen gündü. 14 Mart yabancılardan gelen bir özel gün değil:

" 14 Mart 1827'de, II. Mahmud döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhane, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuştur.[1] Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. "

Akrabalarım benim de tıbbiyeli olmam hasebiyle tebrik mesajları yolladılar, teşekkür ettim ama hani istemeyerek...

14 Mart tebriklerini kabul etmem ve arkadaşlarımın 14 Martını tebrik etmem caiz olur mu?

Teşekkür ederim.
Beni önemsediğiniz için teşekkür ederim falan diyebilirsiniz. Sonuçta sizi önemsemesi için teşekkür ediyorsunuz kandil için değil. O yüzden yapmanızda bir sakınca olmaz inşaAllah.

A Çevrimdışı

Azeribirmuvahhid

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamünaleyküm.

Teşekkür ederim.
Başkasını o günde tebrik edebilirsiniz ama 14 mart sebebiyle değil. Öylesine tebrik ederim iyi ki varsın gibi şeyler söyleyin ama 14 mart sebebiyle demeyin.

Horasan Fedaisi Çevrimdışı

Horasan Fedaisi

Metanol alevi
İslam-TR Üyesi
Ve Aleykumusselam ve rahmetullah

Türkiye iş ve eğitim hususunda biraz riskli bir ülkedir. Eğer Türkiye'de yaşıyorsanız.

Tıbbiye de dikkat etmeniz gereken bir takım hususlar var, hipokrat yemini gibi uzak durulması gereken şeyler. Bu tür riskler öncelenmelidir.

Kandil kutlaması gibi hususlar ne yazık ki bizim çevrede de var. Ve bidatler bu ülkede malum bazı tanıdık sima hocalar eliyle yayılıyor güçleniyor. Zamanında bir bidattır yayılmış biz bu bidatı bitirelim demek yerine, bidatları tam gaz devam ettirmek ve yaymak üzerine kurulu yerleşmiş bir kadro var. Allah onları ıslah etsin ve Muminleri her türlü bidatten korusun.

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Ben de zamanında usandım, oturup hem kısa, hem anlaşılır olarak şu aşağıdaki yazıyı hazırladım. Diyanet'i temel olarak seçmemin sebebi malum, ülkenin genel olarak kabul edişi ve cahil insanların başka hocalara karşı ön yargılı olması. Ki en son, sevdiğim bir hocanın aynı bilgileri anlatan bir videosunu yaşlı bir hanım akrabama atmıştım da "Bu kimin iti?" demişti. Cehalet, cehalet, cehalet...

Bu sebepten, insanların anlayabilmesi için "onların kabul ettiği kişilerin ağzından" bilgi aktarmak önemli. Aksi takdirde hem kendileri günaha giriyor, hem de bu şekilde midenizi bulandırabiliyorlar; ki, sevdiğiniz alim ve hocalara karşı böyle tepkilerin ardınca insan gidip şöyle bir ağızlarına yapıştırmak ve bir daha da arayıp sormamak istiyor ama hem büyüğünüz, hem akrabanızdır, olmuyor susuyorsunuz.

Neyse, bu sebeple hazırladığım şu sabit mesajım ardınca bir daha kutlama mesajı atan genel olarak olmuyor. Devamen atan var mı var; ki onlar da ya genç ama genel olarak zor anlayan birileri; veya çok yaşlı olduğu için algıları kapanmış.

Gençlere gerekirse tekrar anlatım yapıyorum, ancak yine anlamıyorsa yaşlılara yaptığım muamele ile aynı. Ki o da, eğer mesajın içeriğinde dua varsa "Amin, Rabbim hayır dualarımızı kabul buyursun" diyorum, eğer yoksa bir çiçek emojisi ile öylece bırakıyorum.

*Bu kişiler cuma tebriğini de kaçırmayan kişiler olduğu için, ilk cuma gününde bir ayet veya hadis, dua aktarıp "hayırlı cumalar" diyorum, ve o karşılık verilmemiş kandil mesajını unutuyorlar. Bu şekilde, onca zamandır "Niye mesajıma karşılık vermedin?" tarzı gönül koyan olmadı.

İlgili Yazım:

"Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Es selamu aleykum

Aşağıda yer alan tarihi bilgilere göre, Rasulullah’ın (sav) hiç kutlamadığı, ve kutlanmasını da emretmediği; sahabelerin bilmediği, dolayısıyla onların da kutlamadığı, sonradan çıkmış olan tüm
kandil günlerini bizler de kutlamıyoruz. (Ayet ve sahih hadislerle sabit olan Kadir Gecesi hariç; diğer tüm "kandil olarak anılan" günleri kutlamıyoruz.)

İlgili bilgiler:

Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

"Müslüman toplumlar tarafından farklı şekillerde algılanan beş kandil gecesinden Regaib ile Berat’ın kutsallığı kesin olmadığı gibi bu gecelerde ifa edilecek ibadetler hakkında kaynaklarda sahih bilgilere rastlanmamıştır (bk. BERAT GECESİ). Hz. Peygamber’in doğumu şüphe yok ki önemli bir olaydır. Mi‘rac da hem naslarla hem de tarihî kayıtlarla sabittir. Ancak bu olaylarla bağlantılı olarak kaynaklarda gerek Resûlullah (sav) gerekse ashap döneminde kutlama niteliğinde herhangi bir etkinliğe rastlanmamıştır. Kadir gecesinin faziletini anlatan ve aynı adla anılan sûrede Kur’an’ın inişine, dolayısıyla İslâm’ın doğuşuna vurgu yapılmaktadır. Bu açıdan sözü edilen beş kandil içinde en
çok önem verilmesi gereken gece Kadir gecesidir. Ancak Duhân sûresindeki âyetlerle birleştirildiği takdirde (44/2-6), Kadir’in vahyin inmeye başladığı yılda ramazan ayına denk geldiği yolundaki
bilgiden başka kesinlik arzeden bir sonuç çıkarmak ve belli bir zaman belirlemek mümkün görünmemektedir.

Müslümanların cuma ve bayramlar dışında bazı gün ve gecelerde dinî-tarihî olayları hatırlayarak heyecanlarını tazelemeleri ve bu münasebetle bazı etkinliklerde bulunmaları tabiidir. Ancak doğruluğu sabit olmayan veya uydurulan rivayetlere dayanan bazı ibadet şekillerini ifa tasvip edilemez. Dinî hayat süreklilik ve kararlılık isteyen zihnî ve kalbî bir yatkınlıktır. Yılın birkaç gün veya gecesinde dinî hayatı yaşayıp belli davranışları tekrarlamak dindar olmanın dünyevî ve uhrevî sonuçlarını doğurmaz. Bu açıdan bakıldığında kandiller münasebetiyle gösterilen faaliyetler doğrudan İslâm’ın bir emir veya tavsiyesi değil çeşitli müslüman toplumların gelenekleri konumundadır."

Alıntı yazı burada sona erdi.

Yazıdan da anlaşıldığı gibi, bunlar sadece toplumda birer gelenek halini almış günlerdir; dinde yeri olmayan bu günleri bu şekilde kutlamak, "dinde yenilik çıkarmak" anlamındaki "bid’at kapsamına
girmektedir. Bid’atlere karşı ciddi uyarı içeren ayet, hadis ve alim sözleri ise, aşağıda aktaracağım yazının sonunda derlenmiştir. Okuyup anlaşılması ve uygulanması duası ile

Makale - Ehli Sünnetin Yolu / Ehli Sünnet Kimlerdir ve Kimler Değildir -2- "

Üst Ana Sayfa Alt