Mekke`nin fethi günü Mahzum kabilesinin soylu ailelerinden bir kadın hırsızlık yapmış
suçüstü yakalanmıştı. Cezalandırılması gerekiyordu. Fakat soylu bir aileye mensup olduğu için
ailenin şerefinin lekelenmesinden korkuluyor
bu yüzden kadının cezadan affedilmesi isteniyordu. Fakat bunu nasıl sağlayacaklardı? Hz. Peygamber`e bunu nasıl söyleyeceklerdi. Nihayet
Peygamberimizin çok sevdiği Üsame bin Zeyd`i O`na elçi olarak göndermeye karar verdiler. Üsame
Hz. Peygamber`in huzuruna çıkarak durumu anlattı. Ondan suçlu kadını affetmesini istedi. Hz. Peygamber (sav) bu teklife çok kızdı. Derhal dışarı çıkarak şu tarihi konuşmayı yaptı:
"Ey müslümanlar
sizden evvelki milletlerin yıkılıp helak olmalarının
tarihten silinip gitmelerinin sebebi nedir
biliyor musunuz? Onlar; ileri gelenlerden biri suç işlediğinde ona ceza vermezlerdi. Halktan biri suç işlediğinde ise
cezanın tatbiki için adeta can atarlardı. Bu zulüm onların yıkılıp gitmelerine sebep oldu. Yemin ederim ki
suçu işleyen kızım Fatıma bile olsaydı
onu cezalandırmakta hiç tereddüt etmezdim."
Daha önce de belirtmiştim. Bugün yine bu beklentimin tersi bir olaya tanık olduğum için yukarıdaki rivayeti hatırlatarak tekrar uyarmak istedim. Adil bir yönetim, adil emirler olmalı. Bu benim forumdan uzaklaştırılmama dahi sebep olsa bunu dillendirmekten vazgeçmeyeceğim inşeAllah. Eğer ben de bu sebepten ötürü cezalandırırsam bilin ki hiç çekinmeden cevabım peşinen şöyledir: “En büyük cihad, zalim sultanın karşısında hakkı haykırmaktır.”