Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çok Eşlilik Gerçekten Mümkün Mü ?

Beytekin Osmanlı Çevrimdışı

Beytekin Osmanlı

Üye
İslam-TR Üyesi
Diyelim ki bir yerde erkek sayısı fazla bayan sayısı az , bayanların birçok eşi olsun, erkekler bunun için ne der ? Sonuçta o erkekler de onların din kardeşleri , onlarında bir eve , mutluluğa huzura ihtiyaçları var ? Bu olaya bir de empati kurarak bakın derim , bir erkek için bu durumu kaldırmak ne kadar zor ise bayan için de zordur. Zaten çok eşliliğin ağır şartları var.
 
Beytekin Osmanlı Çevrimdışı

Beytekin Osmanlı

Üye
İslam-TR Üyesi
Çok eşlilik başvurulacak en son çaredir bu adam ilk yapmamız gereken bir şeymiş gibi anlatıyor. Allah 1 eşliliği tavsiye ediyor bu adam birden fazla eşle daha mutlu olunur diyor.
 
HAMAS Çevrimdışı

HAMAS

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
1) Kadının çok eşli olması onun doğasına ve ruhsal yapısına terstir.
2) Öyle bir durumda çocukların selameti tehlikeye düşer.
3) Soylar tanınmaz…

Ayırca bu konuda naslar ve peygamberimizin uygulamaları ile asr-ı saadetin uygulamaları bize çok eşlilik hakkının erkeğe verildiğini gösterir.

Naslara ters olan bir empati şekli müslümanların değil,mantıkçıların işidir.

Bizde ise mantık ve akıl "nas'sın" önüne geçemez.
 
Beytekin Osmanlı Çevrimdışı

Beytekin Osmanlı

Üye
İslam-TR Üyesi
Durumun bayanlar açısından ne kadar zor olduğunun anlaşılması için verdim bu örneği, daha kolay empati kurulabilir diye.
 
M Çevrimdışı

Musluman.

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Üstad gerekeni Söylemiş Dağılın :)

Beytekin Kardeş her durumda kalkın Bekar erkekler varken hemen ikinciyi üçüncüyü alın demiyor, Böyle bir durumun oluşması halinde başvurulacak bir durumdan bahsediyor.

Galiba Senin çevrende İslami topluluk yok da bunun mühim bir mesele olduğunu göremiyorsun.

Eşi vefat etmiş çoluk çocuk ortada kalmış ya da eşi Şehit olmuş bir başına kalmış hiç mi bayan görmedin
 
Nevfelah Çevrimdışı

Nevfelah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
(Nisâ 128. /Ali Küçük, Besairü'l Kur'an Tefsiri)

“Eğer kadın, kocasının serkeşliğinden veya aldırışsızlığından endişe ederse, aralarında anlaşmaya çalışmalarında kendilerine bir engel yoktur. Andlaşmak daha hayırlıdır. Nefisler kıskançlığa meyyaldir. Eğer iyi davranır ve haksızlıktan sakınırsanız bilin ki, Allah işlediklerinizden şüphesiz haberdardır.”
...
Bu durumda olan kadınlar muhsin davranır, hayatlarını Allah için yaşarlarsa onların mükafatı cennettir. Ama Allah’ın yasalarını görmezden gelerek, ben bir kocaya sahiptim, şimdi ikinci bir ortağa asla razı olamam. Ben bana ait olan kocamı asla bir başkasıyla paylaşamam. Ben buna dayanamam. Allah da dese ben bunu reddederim. Olmaz böyle şey. Ben bunu kesinlikle hazmedemem gibi tamamen cahili düşüncelerle hareket ederse imanını bile kaybeder Allah korusun kadın. Bu tür cahili düşüncelerden vazgeçip Allah rızası için hayatını bir Müslüman kardeşiyle paylaşmadan yana, yıllardır toplum içinde kendisi gibi kocaya muhtaç yaratılmış, ama helâl bir şekilde nikâhla bir kocaya ulaşıp ondan istifade edememiş, Allah’ın helâl kıldığı bir nîmetten mahrum kalmış, bunun için de fıtratına ters bir hayata mahkûm olmuş, bunalımlar geçiren bir kardeşinin de kocasından istifade etmesine razı olursa ve onun üzerine kuma olarak gelen, böylece helâl yoldan cinsel ihtiyacını giderme mutluluğuna ulaşmış ikinci hanım da, kocasını kendisiyle paylaşma fedâkârlığını gösteren kocasının birinci hanımına, canciğer kardeşine karşı muhsin davranabilirse, güzellik yapabilirse bilesiniz ki Allah yaptıklarınızdan haberdardır ve sizi onlarla mükafatlandıracaktır.
 
portalkal Çevrimdışı

portalkal

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Mesela bizim hanım kabul ediyor alabilirsin diyor.ama sonucuna katlanırsın diyor.yani tehdit var işin içinde:) kılıbıkda değilim ama kadın diyorsa yapar kardeşler.dedim ya ben yapamam birini çok severim birini az ,bununda günahı var işte adil davranmazsan
 
Nevfelah Çevrimdışı

Nevfelah

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
(Nisâ 129. /Ali Küçük, Besairü'l Kur'an Tefsiri)

“Âdil hareket etmeye ne kadar uğraşsanız, kadınlar arasında eşitlik yapamayacaksınız, bari bir tarafa kalben tamamen meyletmeyin ki diğerini askıdaymış gibi bırakmış olmayasınız. İşleri düzeltir ve haksızlıktan sakınırsanız bilin ki Allah şüphesiz bağışlar ve merhamet eder.”

...
Ama dikkat ederseniz bu âyette onlar arasında sevgi tevziinde, muhabbet taksiminde bir adâletin gerçekleştirilmesinin gerekli olmadığı anlatılıyor. Çünkü insanların yapısal özellikleri, fıtrî özellikleri, fiziki özellikleri, duyguları, düşünceleri, sevgileri, zevkleri, tavırları, davranışları ayrı ayrıdır. Onun içindir ki bu fıtratı gereği bir erkeğin kadınları arasında sevgide, birliktelikte farklılıkları olabilir. Binaenaleyh bizleri yaratan ve bizim fıtratımızı herkesten daha iyi bilen Rabbimiz bizim bu fıtrî faklılıklarımızdan ötürü bu konuda bizi sorumlu tutmuyor.

Fıtrat gereği bir kocanın evli olduğu hanımlarının hepsine aynı ölçüde sevgi göstermesi, her birerini aynı ölçüde sevmesi mümkün değildir. Bu, fıtratı zorlar. Nasıl ki bir anne ve baba da çocuklarının hepsinin farklı özelliklerde olmaları sebebiyle hepsini aynı ölçüde sevebilme, sevgide onlara karşı âdil davranma konusunda zorluk çektikleri gibi. Veya kardeşlerin de birbirlerini aynı ölçüde sevme konusunda zorlandıkları gibi.

Evet Allah diyor ki bu mümkün değildir. İsteseniz de kadınlarınızın hepsini aynı ölçüde sevip onlar arasında adâleti gerçekleştiremezsiniz. Tamam fıtratınızı bilen Rabbiniz zaten sizin beceremeyeceğiniz bir şeyi de sizden istemiyor, ama hiç olmazsa onlardan birisinin sizin hoşunuza gitmesi sebebiyle, size karşı tavrından, güzelliğinden, ilgisinden ötürü büsbütün ona meylederek diğerini kocasız gibi muallakta bırakmaya da hakkınız yoktur. Yâni tamamen adâleti sağlayamamış olsanız da tümüyle onu terk etmeye hakkınız yoktur.
 
K Çevrimdışı

Kutbe

Üye
İslam-TR Üyesi
Kadınlar arasındaki erkeğin sağlayacağı adalet; nafaka, giyim-kuşam, barınma, gün paylaşımı vb. konulardadır. Mutlak sevgi eşitliği hiçbir kuldan beklenemez çünkü insan fıtrat olarak böyle bir kalbi yetiyle donatılmamıştır. Allah Subhanehu Teala şöyle buyurur: "Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, kadınlar arasında adaleti yerine getiremezsiniz. Öyle ise (birine) büsbütün gönül verip ötekini (kocası hem var, hem yok) askıda kalmış kadın gibi bırakmayın. Eğer arayı düzeltir ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsanız, şüphesiz Allah çok bağışlayıcı ve çok merhamet edicidir. " (Nisa 129)
 
H Çevrimdışı

Habibullah

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
çok eşlilik mümkünmü sorusu yerine gereklimi diye olaya bakılırsa daha güzel sonuçlar elde edilebilir günümüzde çalışan ekmeğini kazanmaya çalışan insanların bir kadına bile ayırabilecekleri vakiti bulmak çok zor iken ikincisi veyahutda üçüncüsü dahada olmadı dördüncüsü ile vakit geçirmeyi düşünmek gerçekçi bir yaklaşım değildir....
 
H Çevrimdışı

Hattab571

Üye
İslam-TR Üyesi
çok eşlilik mümkünmü sorusu yerine gereklimi diye olaya bakılırsa daha güzel sonuçlar elde edilebilir günümüzde çalışan ekmeğini kazanmaya çalışan insanların bir kadına bile ayırabilecekleri vakiti bulmak çok zor iken ikincisi veyahutda üçüncüsü dahada olmadı dördüncüsü ile vakit geçirmeyi düşünmek gerçekçi bir yaklaşım değildir....
Bu yaklaşımını doğru bulmuyorum. Kimse fakir olana gücü olmayana al demiyor. Peygamber aleyhisselam fakir olan gence oruç tut diyor. Git evlen demiyor. Kendine guvenen başaracağına inanan. Allaha dayanır bu amelide hakkı ile yerine getirir. Selam ve dua ile
 
laylay Çevrimdışı

laylay

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
günümüzde evlenme boşanma oranlarına bakarsak.birazda sebebleri kıstasında istatisliklere bakarsak.bir eşliliği bile insanımız yüretemiyor.daha çoğu nasıl olur bilemem.
teknoloji,iş kaygısı,para,özenti ,aile,çevre vs.vs.vs.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt